PALESTINA

Opprop for palestinske studenter har fått 5300 underskrifter på ett døgn

I oppropet ber de regjeringen overprøve UDIs avgjørelse om å nekte de ti legestudentene fra Gaza studietillatelse i Norge.

Kvinnene på bildet er Manar Alkhodari og Farah Miqdad, som har fått opptak til utveksling på UiO, foran Al Azhar-universitetet, som har blitt bombet. Mennene på bildet er medstudenter som forblir i Gaza.

På litt over et døgn har en underskriftskampanje for å få ti palestinske legestudenter til Universitetet i Oslo (UiO) fått over 5300 underskrifter. 

— Oppropet ble lagt ut sent søndag kveld, så responsen viser hvor mye folk i Norge bryr seg, og hvor enige de er om at dette er en absurd avgjørelse, sier professor Anne Kveim Lie ved Det medisinske fakultetet på Universitetet i Oslo (UiO) til Khrono.

Hun er en av initiativtakerne bak kampanjen. 

UiO har koordinert et utvekslingssemester for de ti legestudentene og garantert for reise og opphold. Nylig kom de første avslagene på deres visumsøknader, og så langt har fem av studentene fått avslag. 

— Må instruere UDI

— Vi håper regjeringen forstår at de må instruere UDI til å omgjøre vedtakene. Vi mener det finnes grunnlag for å omgjøre vedtaket. Hvis regjeringen mener det de sier om gjenoppbygging av Gaza, så må de forstå at de ikke kan handle på denne måten når deres egne institusjoner prøver å handle på de politiske føringene de har satt, sier Kveim Lie. 

Det er mulig å skrive under på kampanjen fram til søndag. Planen er at underskriftene blir levert til regjeringen ved Espen Barth Eide neste mandag. 

— Vi mener dette er noe Barth Eide, som leder av både bistand- og utenrikspolitikk, må gjøre noe med. Han burde prøve å påvirke Emilie Mehl til å instruere UDI til å endre avgjørelsen sin. Det begynner å haste, siden studiestart er 19. august. 

Oppropet er utarbeidet av Kveim Lie, legestudent Mohammed Almashhadani, sykepleierne Kaja Jamtli og Hilde Reksjø, legene Carl Munck og Sara Soraya Eriksen, og stipendiat/lege Emma Lengle.

Stort engasjement i sosiale medier

Mange har også engasjert seg i saken på sosiale medier gjennom hashtagen #FraGazaTilUiO, blant annet lege Wasim Zahid og influenseren Helsesista. 

— Akkurat nå er det umulig å fullføre studiene på Gaza, alt er bombet og ødelagt. Samtidig trenger de alt de kan få av helsepersonell i mange år framover. Dersom vi kunne bidra her i Norge med at ti leger fikk gjøre ferdig utdanningen sin, kunne det ha betydd mye for pasienter og mennesker på Gaza, sa lege og forfatter Wasim Zahid til Khrono sist uke.

Hashtagen er brukt av flere hundre personer, mange helsepersonell og legestudenter, som ønsker at de palestinske medisinstudentene skal få studere i Norge.

Powered by Labrador CMS