Olsen går fra Sikt til forsvar

Roar Olsen, direktør for Kunnskapssektorens tjenesteleverandør, Sikt, er utnevnt som direktør for Forsvarsdepartementets IKT-avdeling

Roar Olsen går fra kunnskapssektoren og skal lede Forsvarsdepartementets IKT-avdeling. De leverer i dag Nasjonalt avgrenset nett, og vil fra 2025 levere Nasjonalt hemmelig nett, som en del av landets totalforsvar.
Publisert Sist oppdatert

Roar Olsen ble i statsråd fredag utnevnt som direktør for Forsvarsdepartementets IKT-avdeling. Stillingen har et åremål på seks år.

 Altinget (for abonnenter) har omtalt utnevnelsen. 

Olsen er i dag direktør for Kunnskapssektorens tjenesteleverandør, Sikt. Han har tidligere vært direktør for Direktoratet for IKT og har tidligere hatt lederstillinger i blant annet Direktoratet for e-helse, Altinn og Statens Pensjonskasse. Han har i tillegg bakgrunn fra Forsvaret.

Strategisk ledelse

Olsen har en mastergrad i strategisk ledelse fra Norges Handelshøgskole, samt utdanning fra Krigsskolen. 

− Sikker IKT er helt avgjørende for å trygge Norge. Jeg er veldig fornøyd med å ha fått Roar Olsen til å lede den nye etaten, som blir en viktig bidragsyter til IKT-sikkerheten i Norge. Med denne ansettelsen vet jeg at sikkerhetsarbeidet vil bli videreutviklet på en god måte, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) i en pressemelding

Forsvarsdepartementets IKT-avdeling arbeider med teknologi innenfor graderte informasjonstjenester. Ved årsskiftet blir avdelingen etablert som egen etat, med om lag hundre ansatte. De leverer i dag Nasjonalt avgrenset nett, og vil fra 2025 levere Nasjonalt hemmelig nett. 

Plattformen vil muliggjøre deling av informasjon og kommunikasjon for virksomheter underlagt sikkerhetsloven, og mellom statlige og private aktører. 

Forsvarsdepartementet skriver i pressemeldingen at den nye etaten vil være tilbyder og leverandør av sentrale deler av den digitale grunnmuren i Norges totalforsvar.

I fred, krise og krig

Plattformen gjør det mulig å dele informasjon og kommunikasjon gjennom skrift, tale og video for virksomheter underlagt sikkerhetsloven. Enheten er lokalisert i Oslo. 

Den nye etaten skal gjennom samfunnsoppdraget sitt tilby og videreutvikle nasjonale fellestjenester for gradert samhandling for offentlige og private virksomheter underlagt sikkerhetsloven.

 Tjenestene skal støtte opp under kritiske samfunnsfunksjoner og ivareta nasjonale sikkerhetsinteresser i fred, krise og krig.

Roar Olsen har vært direktør i Sikt siden 2022 og kom da fra stilling som øverste leder og  direktør for Unit – Direktoratet for IKT og fellestjenester i høyere utdanning og forskning hvor han ble ansatt i 2018.  

Endringslogg: Vi kom i skade for i en tidligere versjon av saken å skrive at Roar Olsen kom fra stilling i Uninett, til Sikt. Dette stemmer ikke. Det korrekte er at han kom fra stilling i Unit. Vi beklager. Dette er nå rettet.22.09.24 kl. 15.05.  Red. 

Powered by Labrador CMS