habilitet
Ola Borten Moe: — Jeg har fått ufortjent mye tyn
Ola Borten Moe mener han ikke var inhabil likevel, og slo tilbake mot pressen da han møtte norske redaktører torsdag.
Torsdag stilte eks-statsråden opp på Norsk Redaktørforenings høstmøte for å reflektere rundt medienes rolle i habilitetssakene. Han beskrev en virkelighet der politikerne er livredde for å trå feil og hvor politikkens status er i ferd med å gå ned.
— Det etterlatte inntrykket er at det er mye rot og «monkey business» i norsk politikk. Mitt klare inntrykk er at det er det ikke. De som driver med politikk i Norge, er drevet av et oppriktig samfunnsengasjement og ønsker det norske samfunnet vel, sa den tidligere statsråden.
Ola Borten Moe gikk av som forsknings- og høyere utdanningsminister i august etter å ha innrømmet brudd på regjeringens habilitetsregler og regler om aksjehandel.
— Mye tyn
Han la ikke skjul på at han oppfattet mye av pressens dekning som urettferdig og tendensiøs. På spørsmål fra debattleder, sjefredaktør Veslemøy Østrem i nettavisen Altinget, om han synes han selv har fått ufortjent mye tyn i pressen, svarte han:
— Jeg synes jo det. Men hvis du driver med politikk, så vet du at dette er spillereglene, og det har jeg gått inn i med åpne øyne, la han til.
Borten Moe avviste ikke at han hadde gjort feil.
— Det var reelt kritikkverdig. Dette burde jeg tenkt på. Og selvsagt må man regne med at det får oppmerksomhet. Men det er noe med dosering og perspektiv som av og til forsvinner. Ser vi seg rundt oss verden, så ser vi at det er massevis av korrupte politikere rundt forbi. Min enkle observasjon er at nærmest uansett hvilket samfunn vi sammenligner oss med, så står det egentlig ganske godt til her på berget.
Sådde tvil om egen habilitet
I sin redegjørelse til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite har Borten Moe sådd tvil om sin egen inhabilitet og poengtert at hans eksponering i Nammo etter det omstridte aksjekjøpet bare utgjorde rundt 21.000 kroner. Fra scenen i Pressens Hus fikk han spørsmål om han trakk fram dette for å sikre sitt eget ettermæle eller fordi han mener han egentlig burde fått sitte som statsråd.
— Nei, men alle er enige om at det er et tall mellom null og et eller annet som utløser inhabilitet. Og det er ikke null, og det er ikke 400.000, men et sted imellom. Det er en interessant observasjon at dette i dag skal vurderes individuelt i hver enkelt sak. Jeg problematiserer det litt, for det er en strekk-regel som det er veldig vanskelig å forholde seg til og som egentlig gjør at det ikke alltid trenger å handle om sakens realiteter, men om etterlatt inntrykk, sa Borten Moe.
Han viste til at Solberg-regjeringen opererte med en grense på pluss/minus 50.000 kroner.
— Matematisk faktum
— Det er uansett et matematisk faktum at min indirekte eksponering i Nammo er uhyre begrenset, og det er også et faktum at Kongsberg Gruppen selv mener det som skjer i Nammo ikke er relevant for dem.
Mener du at du fortsatt burde vært minister? ble det spurt fra scenen.
— Slik saken spilte seg ut, tror jeg det ville vært utrolig vanskelig. Hadde jeg blitt sittende, ville det ikke blitt fredelig. Det ville ikke lagt seg. Det har vi sett i andre saker. Man skal ha bra stamina, da.
Borten Moe fortalte at han ikke har bedt embetsverket, det vil si departementet, om råd om sin egen økonomiske situasjon.
— Nei. Men det er heller ikke slik at noe er skjult. Også departementet har visst om dette på samme vis som Stortinget. Og så er det uansett mitt personlige ansvar. Det må erkjennes, og det har jeg gjort.
— Ikke inhabil
På spørsmål fra Khrono om han mener han var inhabil, svarer han at det er umulig å vite sikkert. Men selv mener han at han ikke var det.
— Hvis du ser på det jeg skriver til kontrollkomiteen og sammenligner med det andre har sagt, og da viser jeg både til Erna Solberg og Raymond Johansen, så er jeg jo ikke det. Men dette er ikke vurdert, og blir aldri vurdert, og nå er det heller ikke noe poeng å vurdere det, sier han.