statsråd
Økokrim starter etterforskning mot Ola Borten Moe
Etterforskningen igangsettes umiddelbart, skriver Økokrim i en pressemelding.
Mandag ble det klart at Økokrim har besluttet å åpne etterforskning mot tidligere forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe.
I en pressemelding skriver de at etterforskningen igangsettes umiddelbart, men at det er for tidlig å anslå hvor lang tid Økokrim vil bruke på etterforskningen.
— Vi er avhengig av tillit til at kjøp og salg av aksjer skjer i et velfungerende verdipapirmarked. I tillegg er det behov for å se på den mistanken som er der ute, ettersom han har mottatt informasjon som politiker. Dette dreier seg derfor også om tillit til vårt demokratiske system, sier Økokrim-sjef Pål Lønseth til E24.
Innrømmet regelbrudd
Det var tidligere i august Ola Borten Moe gikk av som statsråd etter at han innrømmet å ha:
- Brutt regelverket da han i januar var på et regjeringsmøte om en milliardkontrakt til ammunisjonsprodusenten Nammo. Uken før kjøpte han aksjer for 415.000 kroner i Kongsberg Gruppen, som indirekte eier 25 prosent av Nammo.
- Brutt habilitetsregelverket da han deltok i et møte i regjeringen 30. mars, da regjeringen økte rammen for kontrakten med Nammo.
- At andre aksjekjøp han har gjort de siste årene også kan ha vært i strid med regjeringens retningslinjer.
En drøy måned før Moe innrømmet disse bruddene spurte Khrono ham om det var noen saker hvor han hadde bedt om habilitetsvurderinger.
— Boken er fulgt til punkt og prikke, var Moes korte svar den gang.
Til E24 sier Lønseth at terskelen får å åpne etterforskning ligger relativt lavt i Norge, og at eks-statsråden vil bli avhørt.
— Han har gitt uttrykk for at han vil samarbeide, sier Økokrim-sjefen.
De ønsker ikke å kommentere om etterforskningen kun vil handle om det ene aksjekjøpet.
Besøkte Kongsberg Gruppen
Ifølge Verdens Gang besøkte den daværende statsråden Kongsberg Gruppen både før og etter investeringen på 415.000 kroner.
Avisen skriver at selskapet presenterte sin egen virksomhet og en ønskeliste for politiske grep innen forskning og utdanning som ville være bra for selskapet.
Til VG forteller Moe at han ikke så noen problemer med å besøke bedriften for å diskutere deres behov få dager etter at han hadde kjøpt aksjene.
— Et bedriftsbesøk er et bedriftsbesøk. Generell informasjon, hverken mer eller mindre, skriver han til VG.
Endringslogg: 21.08, kl. 11:00, oppdatert med flere sitater fra Økokrim-sjef Pål Lønseth.
21.08, kl. 14:48, oppdatert med opplysninger om bedriftsbesøket fra VG.