arbeidsmarkedet endres
Økt ledighet blant nyutdannede - opp mot 20 prosent i enkelte fag
Ledigheten blant nyutdannede med master var på 8,5 prosent et halvt år etter endt utdanning. For bachelorkandidatene som var ferdige våren 2020 var ledigheten på 10,3 prosent, viser nye tall.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Høsten 2020 var 8,5 prosent av alle nyutdannede som gikk ut med master på våren arbeidsledige. Dette er en økning på 1,7 prosentpoeng sammenlignet med samme tidspunkt i 2019.
I tillegg er 9,6 prosent undersysselsatt, noe som blant annet skyldes at de jobber deltid eller er delvis permittert. Dette er en økning på 1,6 prosentpoeng sammenlignet med året før.
Tallene går fram av en foreløpig analyse av kandidatundersøkelse for 2020 som Nifu har gjort på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet. Hele undersøkelsen legges fram i juni.
Blant nyutdannede som gikk ut med bachelor våren 2020 var ledigheten 10,3 prosent per november 2020. Det er første gang bachelorkandidater er inkludert i den årlige undersøkelsen.
Nyutdannede rammet av pandemien
Analysen konkluderer med at arbeidsmarkedet har endret seg betraktelig under koronapandemien, noe som spesielt rammer nyutdannede.
Til sammenligning var den generelle arbeidsledigheten blant personer med universitets- og høgskoleutdanning 3,2 prosent i fjerde kvartal 2020. Dette er en økning på 1,2 prosentpoeng fra 2019, ifølge SSB.
Last ned Khrono-appen og få varsel om de viktigste nyhetene.
Last ned til iPhone - Last ned til Android
-
Ifølge Kunnskapsdepartementet var ledigheten blant nyutdannede høyere høsten 2020 enn under finanskrisen i 2009, da 6 prosent sto uten jobb. Den er lavere enn under oljeprisfallet i 2015, da 8,9 prosent av de nyutdannede med mastergrad var arbeidsledige.
— Arbeids- og næringslivet vårt står i en svært krevende situasjon, med mange som er permitterte eller har mistet jobben. Da står ikke nødvendigvis nyansettelser på toppen av prioriteringslisten. Jobben fremover blir å unngå at mange havner i varig utenforskap fordi de fikk en tøff start på arbeidslivet. Vi må få opp igjen aktiviteten så fort smitten tillater det, og vi må skape flere jobber i privat næringsliv. Det vil bidra til at flere nyutdannede får seg jobb, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) i en pressemelding
Høy ledighet i natur- og realfag
Blant kandidatene med master var det størst økning i ledighet blant nyutdannede innen humanistiske og estetiske fag, samt samfunnsfag. Her er ledigheten henholdvis 15 prosent og 11,8 prosent.
Likevel er det innen natur- og realfag den største ledigheten blant masterkandidatene finnes. Her var 15,3 prosent ledige.
Blant bachelorkandidatene var ledigheten høyest innen humanistiske og estetiske fag, med nærmere 21 prosent ledige, mens nærmere 18 prosent av bachelorkandidatene i natur- og realfag var arbeidsledige.