Høgskolen i Oslo og Akershus har gjennom flere år ikke greid å bruke opp alle pengene som bevilges over statsbudsjettet. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Mer penger på sparebøssa

Høgskolen i Oslo og Akershus hadde planlagt å tære på reservene sine i 2015. Så langt har det endt med 10 millioner mer på sparebøssa.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) sliter fortsatt med å bruke opp pengene som bevilges over statsbudsjettet. Dette har vært et gjennomgående tema på styremøtene på HiOA de siste årene.

Les også: Ubrukte midler på HiOA fortsetter å øke i 2014

På møtet 27. oktober skal den økonomiske rapporten for andre tertial 2015 behandles, og tallene viser at høgskolens sparebøsse har økt med 10 millioner, og ikke minsket med nesten 30 millioner, slik planen var. Det betyr at HiOA gikk inn i årets siste tertial med 200 millioner kroner i ubrukte midler.

Trege ansettelser

Et av fakultetene som virkelig sliter med å bruke opp pengene sine er Fakultet for teknologi, kunst og design (TKD). Situasjonen har vært den samme over mange år, og opphopningen av penger som nå ligger på totalt rundt 60 millioner, skyldes at man bruker lang tid på erstattet folk som slutter.

— Å få fortgang på ansettelser har vært en svært viktig ting for meg, forteller dekan Egil Trømborg. Han startet i jobben 1. august.

Les også: Toppsjef på speed-dating

— Vi ser allerede nå at vi har fått til et temposkifte og at det med det tempoet vi har fått opp nå, så vil vi komme ajour på balansen innenfor så langt langtidsplanen rekker, sier Trømborg.

Klar for å omfordele opp til 5 millioner

Han trekker også fram at et annet element de ubrukte midlene består av, og det er prosjektmidler de ansatte har søkt og fått, men som de ikke har brukt.

— Fram til 1. januar får alle ansatte anledning til å sannsynliggjøre at de nå kommer til å bruke opp de pengene de har stående, og eventuelt innenfor en tydelig tidsramme. Pengene til de som ikke har en meget god plan vil bli inndratt, og så omfordelt til nye prosjekter. Det kan være snakk om opp til 5 millioner kroner, sier Trømborg.

Han legger til at han antar at det er mange som vil klare å legge fram planer som gjør at det ikke er så mye som blir inndratt, men han er tydelig på at poenget hans er at når ansatte får penger til et prosjekt så skal prosjektet realiseres og pengene brukes.

Får brukt mye fram til jul

I virksomhetsrapport og regnskapsrapport for andre tertial for HiOA blir det poengtert at selv om høgskolen ikke har klart å bruke av sine ubrukte midler fram til 31. august 2015, så vil de klare det i siste tertial. Den nye årsprognosen lyder nå på at de skal tære på sparebøssa med drøyt 70 millioner kroner, og dermed ha i underkant av 118 millioner på bok ved inngangen til 2016.

HiOA står overfor store oppgaver blant annet knyttet til overtakelse av Riksrevisjonens bygg, Pilestredet 42. Det er ikke avklart om eller hvor stor del av husleia departementet vil betale. Det heter i rapporten:

«Høgskolens økonomiske stilling er fortsatt bra og vi har godt handlingsrom i dag, men i forbindelse med overtakelsen av Riksrevisjonens bygg i årsskiftet 2016/2017 vil vi få betydelige økte husleiekostnader. Dersom vi ikke får dekket disse kostnadene av Kunnkapsdepartementet vil handlingsrommet vårt bli redusert tilsvarende.»

Klarer ikke å bruke strategimidlene

Det har vært en gjentakende fortelling ved HiOA at man sliter med å bruke opp midler satt av til strategiske satsinger. Per 31. august 2015 har man økt sparebøssen til dette området med 12 millioner, og til sammen utgjør den strategiske andelen av HiOAs ubrukte sparebøssa drøyt 50 millioner kroner.

Gjennomgående trekkes det fram at det er en treghet i systemet ved realisering av prosjekter, eller at enheter får pålagt andre oppgaver som gjør at de påtenkte prosjektene blir utsatt i tid.

— Men man må ikke tro at man her har 50 millioner stående som kunne være brukt til hva som helst, de er bundet opp i strategiske satsinger, forklarer saksbehandler Veronica Sundelin.

Ingen dramatikk på landsbasis

Avdelingsdirektør i Kunnskapsdepartementet Joar Nybo beskriver overfor Khrono at departementet på landsbasis er fornøyd med situasjonen rundt de ubrukte midlene på høgskoler og universiteter.

— Vi ser ingen urovekkende utvikling noen steder, forklarer Nybo.

— Du har tidligere uttalt til Khrono at hvis avsetningen er mer enn 15 prosent av bevilgning er det grunn til å se nøyere på situasjonen. Vi ser at ganske mange av institusjonene ligger over ?

— Det med 15 prosent er ingen absolutt grense. Kanskje viktigere enn selve tallene her, er hvilke forklaringer på underforbruket de enkelte institusjonene har. Vi så eksempelvis at Høgskolen i Bergen (HiB) hadde store summer, men det var med tanke på realisering av nybygg, og at HiB nå nærmer seg et normalnivå. Vi ser at NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet) ligger ganske høyt, men de er også inne i et stort byggeprosjekt. Institusjonenes kommentarer er som regel viktigere enn selve tallene, sier Nybo og legger til:

— For HiOA synes vi de har god oppmerksomhet og gode forklaringer knyttet til sitt underforbruk.

HiOA lå ifølge departements på et underforbruk på 8 prosent av bevilling per 31. august 2015.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS