230 av 232 ansatte har svart ja til date med den nye fakultetslederen ved HiOA, Egil Trømborg. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Toppsjef på speed-dating

Den nye toppsjefen ved Fakultet for teknologi, kunst og design ved HiOA starter friskt: Han skal speed-date over 200 ansatte. På vel en måned.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nytilsatt dekan og toppsjef Egil Trømborg ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) har brettet opp ermene og går systematisk til verks. I løpet av september skal han snakket direkte og F2F med samtlige ansatte på fakultetet han skal lede de neste fire årene - hvert kjappe «stevnemøte» skal vare i 10 minutter. 

De ansatte blir bedt om å ta med seg tre ord til date’n, ett ord som svar på hvert av disse spørsmålene: 

  • Hva gjør deg mest glad med jobben din? 
  • Hva gjør deg mest irritert? 
  • Hvor ser du størst forbedringspotensiale? 

Ordene fra hver av de ansatte legger han inn i skjemaet sitt og til slutt får han en oversikt over om det er noen ord som går igjen, og en temperaturmåler på hva medarbeiderne synes på fakultetet.

Trømborg skal stille spørsmål 

Høgskolen i Oslo og Akershus har vært en godt bevart hemmelighet for meg.

Egil Trømborg

Arbeidsmiljøet skal man aldri kimse av. For meg ser det ut til at det ha vært tatt mange riktige grep her i det siste, men vi skal ikke være selv-tilfredse.

Egil Trømborg

Khrono fikk innvilget noe lenger tid enn 10 minutter i sitt første møte med dr.ing. Trømborg i det som kanskje er høgskolens aller fineste sjefskontor: Hjørnekontoret i 7.etasje i Pilestredet 35. Her er det «windows with a view,» både mot vest og sør i byen. Så her bør man kunne tenke store tanker. 

Og han er i gang, selv om han bare har vært snaue to uker i jobben da vi møter ham. Tilsynelatende er det en utålmodig mann som har tatt plass i stolen etter den tidligere dekanen ved fakultetet, Petter Øyan, som har hatt jobben de siste fire årene. 

— Jeg tenker at en viktig del for meg med å være her er å stille spørsmål som rokker ved ting, sier han.

Først 10, så 12 personer, søkte etterhvert på jobben etter daværende dekan Petter Øyan, som fant å ikke ville søke ny tillit i fire år til.

Les også: 10 vil lede trøbbelfakultet

Administrasjonen ved fakultetet har det siste året har vært hardt rammet av arbeidsmiljøproblemer. Men av de fire fakultetene som søkte ny toppledelse i vår så var det likevel her det var flest søkere.

 

Ville være prorektor

I utgangspunktet fikk Trømborg (bildet over) dermed toppjobben ved fakultetet som hadde sterkest konkurranse om stillingen med både interne og eksterne søkere, selv om det i utgangspunktet ikke var denne jobben han hadde mest lyst på ved høgskolen.

Han søkte stillingen som prorektor for forskning. Der ble han veid og funnet for lett. Men etter å ha vært kalt inn til intervju i prorektorstillingen ble han ringt opp kort tid i etterkant og og oppfordret til å søke toppjobben på Fakultet for teknologi, kunst og design (TKD). Og etter å ha tenkt seg litt om søkte han. 

— Hvorfor vil du, som har hatt en rekke jobber i det private næringslivet, bli dekan på en statlig høgskole? 

— Det hele startet med Randi Flesland, forteller han. — Jeg hadde en coachingsamtale med henne - hun spurte meg om det ikke var på tide at jeg ga noe tilbake til samfunnet, forteller han.

(Flesland er i dag direktør i Forbrukerrådet og tidligere omstridt og tøff leder i Avinor red.mrk). 

HiOA en godt bevart hemmelighet

Så tenkte han på rådene hennes, og søkte HiOA, som han overhode ikke kjente til i det hele tatt. 

— Høgskolen i Oslo og Akershus har vært en godt bevart hemmelighet for meg, sier han som håper han kan være med på å gjøre høgskolen enda mer kjent og synlig. 

— Det er mye jeg ikke kan, jeg har masse å lære - og jeg grugleder meg, sier han, men legger fort til: 

— Jeg gleder meg mest.

Han skulle kanskje egentlig vært et annet sted nå, i en annen jobb.

— Jeg hadde tilbud om en industrijobb, men jeg valgte å vente på HiOA, selv om ansettelsesprosessen tok veldig lang tid. Og når en av mine viktige oppgaver er å stille spørsmål, for eksempel om hvorfor ting, som ansettelser, må ta så lang tid her? Vi risikerer å miste de gode folkene underveis i prosessen, sier han. 

Utålmodig cv

Og hvis vi ser på cv’en til den nyslåtte dekanene så kan det virke som han er utålmodig. De siste årene har han stort sett hatt en jobb i vel et år i slengen. 

— Det ser verre ut enn det er. Finanskrisa må ta skylda, sier han som har hatt jobber som har vært utsatt for nedadgående økonomiske konjunkturer. 

Trømborg (50) har doktorgrad i ingeniørfag. Han har hatt ulike stillinger i norske høyteknologiske bedrifter siden 1990: Raufoss, Hydro, SINTEFUMOE Solar, REC Wafer Norway, Nordic NeuroLab, og har blant annet bred erfaring med bil- og solcelleteknologi. Det siste året har han vært frittgående konsulent med sitt eget enkeltpersonsforetak der han har drevet managment consulting. Det skulle vel bety lederutvikling, blant annet gjennom firmaet sitt T2B (Thecnology to business). 

Han er ingen hærfører

— Med den bakgrunnen, og utålmodigheten du har, hva slags dekan blir du? 

— En dekan kan velge mellom minst to roller. Den ene er å være en hærfører for fakultetet sitt, mens den andre er å legge til rette for de ansatte slik at de kan gjøre en best mulig jobb samtidig som vi kontinuerlig forbedrer oss. Jeg vil velge den siste rollen, sier Trømborg. 

— Jeg ser fram til å jobbe sammen med Curt Rice og resten av ledelsen ved høgskolen. Ikke for å kjempe meg til det største kakestykket internt, men sammen jobbe for at vi skal bli en enda større kake, sier han. 

Kvalitetssikring er et must

Bakgrunnen fra industrien siden 1994 gjør at han vet hva kvalitetssikring er. 

— Dette er noe som bare skal være på plass, og det er en nyttig verktøy for nettopp å kunne drive et kontinuerlig forbedringsarbeid. For meg er det helt naturlig og selvfølgelig, sier han. HiOA fikk stryk på sitt kvalitetssikringssystem i fjor og skal nå opp til «konte-eksamen» i kvalitet i september. Resultatet her blir avgjørende for friheten til institusjonen og unviersitetssatsingen framover.  

Når det gjelder publikasjoner er Trømborg bare oppført med én fagartikkel i Google Scholar og en annen artikkel i forskningsdatabasen Cristin. Begge dreier seg om aluminiumsteknologi.

Men når det gjelder FoU og tellekantene på fakultetet så mener han det bare er for alle å brette opp ermene. 

— Her må rett og slett både HiOA og fakultetet bare bli enda bedre, sier han.  

Og den nye dekanen er opptatt av effektivitet, kvalitet og gode beslutninger. 

Vil ikke ha omkamper

— Vi er nødt til å beslutte ting selv om folk er uenige. Det beste er å komme fram til konsesus og enighet, men hvis vi ikke klarer det, så må folk respektere avgjørelsene som er tatt. Vi kan ikke legge opp til stadige omkamper, sier han. 

— Hva tenker du om arbeidsmiljøet i for eksempel administrasjonen på fakultetet ditt? 

— Arbeidsmiljøet skal man aldri kimse av. For meg ser det ut til at det ha vært tatt mange riktige grep her i det siste, men vi skal ikke være selvtilfredse, sier han. 

— Vi skal bygge nytt og vi skal bygge videre på det som er bra, sier Trømborg. 

Seksjonssjefer har også sluttet

Og her er han nå «i prosess», som det heter på lederspråket. Han er i ferd med å tilsette nye ledere i administrasjonen etter at også to av de tre seksjonssjefene i administrasjonen har sluttet. Seksjonssjef på HR har fått ny jobb på Universitetet i Oslo og studiesjefen er i utdanningspermisjon og kommer ikke tilbake i stillingen. 

I desember i fjor sluttet fakultetsdirektør Birger Emblem på dagen, hans nærmeste medarbeider og seniorrådgiver gikk ut i permisjon på nyåret og en av prodekanene ba om å få slippe ansvaret. Kari Kjenndalen fungerer fortsatt som fakultetsdirektør.  

Ifølge Trømborg har de to seksjonssjefene følt arbeidmiljøsaken som en belastning, men utover dette er det ifølge dekanen ingen kobling mellom arbeidsmiljøsaken og det at de når slutter i administrasjonen. 

Kritikk mot forrige ledelse

I mai kom evalueringsrapporten som var sterkt kritisk til hvordan den tidligere sentrale ledelsen ved høgskolen og fakultetet hadde håndtert konflikten i administrasjonen. Tre bekymringsmeldinger hvorav den ene inneholdt anklager om trakassering kunne vært håndtert på en bedre måte, konkluderte uavhengige eksterne konsulenter.

Les også: Konsulentkritikk etter omstridt arbeidsmiljøsak

— Det går noen viktige prosesser nå. Men det aller viktigste er å ivareta menneskene. Samtidig skal vi ha en effektiv administrasjon som skal utgjøre en støttestruktur for våre kjerneaktiviteter, sier Trømborg, som er ydmyk overfor oppgaven. 

 

Vil lytte til gode råd

— Jeg skal lytte på gode råd og så prøve og tenke selv også, sier han. 

Den nyslåtte dekanen er også opptatt av en ting til, og det er hvordan man kan klare å få det beste ut av folk. 

— Jeg vil vurdere ulike belønningsordninger som kan motivere folk. Dette kan både gå på de som publiserer mest, de som er mest synlige eller andre ting. Dette skal jeg diskutere med ledergruppa etterhvert, sier han. 

Trømborg har så langt datet rundt 50 av sine ansatte. 230 tilsatte med en stillingsprosent over 20 har sagt ja til å møte ham. Det betyr at han har fått nei fra to personer, og bare har cirka 180 igjen. 

 

 

 

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS