Iselin Nybø, her på toppmøte om digitalisering, prøver en ny vri på oppnevning av styremedlemmer til Forskningsrådet fra nyttår. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Nybø ber om forslag «fra alle» til nye styremedlemmer i Forskningsrådet

Nytt styre. Statsråd Nybø tar til seg kritikk om lite åpenhet om styreoppnevninger og sier nå at hvem som helst kan komme med forslag til nye medlemmer i Forskningsrådet. Oppnevning til universiteter og høgskoler er fortsatt lukket.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fakta

Foreslå en kandidat

Styremedlemmene i Forskningsrådet skal ifølge departementet ha bred innsikt i forskning og innovasjon, næringsliv og samfunnsspørsmål for øvrig. I tillegg skal følgende interesser og hensyn ivaretas:

* Bred representasjon som sikrer medlemmer med ulik fagbakgrunn, fra ulike typer universiteter og høyskoler og institutter, og fra nærings- og samfunnsliv forøvrig

* Nødvendig fornyelse, men også kontinuitet

* God geografisk og aldersmessig spredning blant medlemmene

* Kjønn

Etter forslag fra regjeringen vil Forskningsrådets styre oppnevnes ved kongelig resolusjon, og funksjonsperioden er fire år.

Nytt styre oppnevnes i desember 2018 og skal sitte fra 1. januar 2019 til 31. desember 2022.

Styret skal bestå av mellom 9 og 13 personer.

Medlemmene kan gjenoppnevnes, men ingen kan sitte sammenhengende i styret i mer enn to perioder.

Statsråd Iselin Nybø i Kunnskapsdepartementet har tatt til seg kritikk fra blant annet NHO og Forskningsinstituttenes fellesarena (FA) om en altfor lukket prosess når man oppnevner nye styremedlemmer til Forskningsrådets hovedstyre.

Det kan, etter kritikernes mening, ha ført til at Forskningsrådet kan ha gått glipp av gode kandidater.

Ny vri

Nybø prøver derfor en en ny vri når hun skal oppnevne nytt hovedstyre i Forskningsrådet fra nyttår, og åpner for at hvem som helst kan komme med forslag til kandidater. Nominasjonen skal skje via departementets nettsider, og overfor Khrono forsikrer Nybø om at listen av kandidater skal være åpen tilgjengelig for alle etter at fristen er gått ut 20.oktober.

Jeg mener bestemt at dette er et av de aller mest betydningsfulle styrevervene vi har.

Islein Nybø

— Innspill på styrekandidater som vi får via internett vil være offentlig tilgjengelig når fristen for innspill er gått ut, sier Nybø i en epost til Khrono.

Hun understreker at hun er godt fornøyd med dagens styre.

— Men når tunge aktører som NHO og FFA mener vi kan gjøre dette på en bedre måte, så lytter jeg. Ved å åpne opp for å nominere og begrunne kandidater på nettsidene til Kunnskapsdepartementet, så håper vi å få inn enda flere gode styrekandidater, sier Nybø.

Adm.dir i Forskningsrådet, John-Arne Røttingen, er ifølge hjemmesiden positiv til nyordningen.

— Vi håper det foreslås kandidater fra universiteter, høgskoler, forskningsinstitutter, næringsliv, offentlig sektor og sivilsamfunnet. Det er behov for en stor bredde av perspektiver i Forskningsrådets arbeid, sier Røttingen.

Finner også egne kandidater

Men departementet forbeholder seg fortsatt retten til å oppnevne egne kandidater og ikke nødvendigvis ta hensyn til innkomne forslag.

— Når nominasjonsprosessen på internett er ferdig, vil vi vurdere kandidatene som har kommet inn, men også eventuelle andre forslag til kandidater. Vi håper på den måten å få et bredt tilfang til gode kandidater for å slik kunne velge de kandidatene vi mener er de beste til oppgaven, sier Nybø.

Fakta

Styret i Forskningsrådet 2015-2019

  • Henrik O. Madsen (leder)
  • Edel Oddny Elvevoll, UiT Norges arktiske universitet, (nestleder)
  • Prorektor Anne Lise Fimreite, Universitetet i Bergen
  • Eli Aamot, konserndirektør i Sintef industri
  • Gunnar Bovim, NTNU
  • Sverre Gotaas, adm. dir. Herøya Industripark AS
  • Mette Halskov Hansen, Universitetet i Oslo
  • Jarle Møen, Norges Handelshøyskole
  • Øyvind Fylling-Jensen, Nofima AS
  • Svein Olav Nås, ansattes representant
  • Hilde D.G. Nielsen, ansattes representant

Hun legger til at å sitte i styret til Forskningsrådet er en stor, spennende og viktig oppgave – hvert år deler styret ut over ni milliarder kroner til forskning

— Det er ufattelig mye penger, så det er av stor betydning at pengene forvaltes på en god måte. Jeg mener bestemt at dette er et av de aller betydningsfulle styrevervene vi har, tenk bare på hvor stor forskjell forskning kan gjøre – både for samfunnet og for enkeltmennesker, sier Nybø.

Kritikk av oppnevninger på universiteter og høgskoler

Oppnevning av statens styrerepresentanter til universitets- og høgskolestyrer har også fått kritikk.

Da det i 2017 kom til oppnevning av nye styrerepresentanter til de flere av landets universiteter var prosessen fra Kunnskapsdepartementet sin side lukket. Rektor ved Høgskulen i Volda, Johann Roppen, kritiserte den gang departementets hemmelighold av foreslåtte styrekandidater.

I 2015 oppnevnte høgskolene 12 kandidater hver til fire plasser og fire varaplasser i hvers ine styrer og sendte inn forslag til departementet. Den gangen skjedde det i full åpenhet.

Departementet fikk kritikk for ikke å ta alle forslagene til etterretning og at de fant sine egne kandidater. Departementet har også fått kritikk for å oppnevne folk for sent.

Les også:

Departementet har lovet flere ganger å se på rutinene ved oppnevning til høgskoler og universiteter også.

Lovnad om revurdering

— Kunnskapsdepartementet vil vurdere om arbeidet med å få inn forslag til styremedlemmer ved universiteter og høgskoler i framtida kan bli gjort på en annen måte enn i dag, som kan legge til rette for en mer open prosess, skrev Åsmund Eide i departementet til Khrono i avslag på en innsynsbegjæring i saken i 2017.

Avdelingsdirektør Rolf Larsen sa også det samme i 2017:

— På bakgrunn av de erfaringer vi har gjort denne våren vil vi derfor vurdere om det skal gjøres endringer i prosessen knyttet til styreoppnevninger i framtida.

Men sittende statsråd Iselin Nybø vil ikke love noen endringer når det gjelder rekruttering av styrerpresentanter ved landets universiteter og høgskoler.

— Nå prøver vi ut denne modellen med Forskningsrådet. Dette blir et forsøk, og så får vi se hvilke erfaringer vi får med det. Hvordan det vil bli fremover med ulike oppnevninger av kandidater til ulike styrer i universitets- og høyskolesektoren, er det for tidlig å si noe om nå, sier Iselin Nybø til Khrono.

Se også: Departementets portal hvor du kan nominere styrekandidater

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS