akademiet for yngre forskere

Ny ledelse for de unge forskerne

Ingrid Lossius Falkum er nyvalgt leder for Akademiet for yngre forskere. Å jobbe for at forskeryrket er en attraktiv og forutsigbar karrierevei, er noe av det som blir viktig for henne.

I— Vi vil jobbe for at vitenskapelig kvalitet og sannhetssøken alltid har forrang, sier Ingrid Lossius Falkum, nyvalgt leder i Akademiet for yngre forskere. .
Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Jeg tror pandemien har vært vanskelig for mange unge forskere, sier Ingrid Lossius Falkum.

— Man er ofte i en familiesituasjon med små barn, og det har vært forventet at man er tilgjengelig, og blant annet skal kunne undervise hjemmefra — med små barn til stede.

Falkum er nyvalgt leder for Akademiet for yngre forskere (AYF). Sofie Høgestøl går av 30.oktober. Selv har Falkum, som er førsteamanuensis i språkvitenskap og filosofi ved Universitetet i Oslo, ett år igjen av sine fire år i AYF.

— Konsekvensene av pandemien for unge forskere på lang sikt, vet vi foreløpig lite om. I Norge er vi ganske heldige; vi er ansatt i offentlig sektor, og også mange midlertidig ansatte har fått forlenget finansiering på grunn av nedstengingen. Men internasjonalt snakker man om en tapt generasjon, sier Falkum, og sier at konsekvenser at pandemien er noen hun og den nye nestlederen, Jonas Stein, vil arbeide med.

Kompleks midlertidighet

Stein er førsteamanuensis i statsvitenskap ved Universitetet i Tromsø - Norges arktiske universitet. I en pressemelding fra AYF sier han at han er spesielt bekymret for hvordan covid19-situasjonen påvirker unge forskeres karrieremuligheeter.

— Å sørge for at disse ikke glemmes i pandemien vil være viktig for AYF i tiden fremover, sier Stein.

Han sier at en annen viktig sak er å jobbe for at forskeryrket skal oppleves som en forutsigbar og attraktiv karrierevei for unge forskere. Falkum er enig.

Ingrid Lossius Falkum og Jonas Stein skal lede Akademiet for yngre forskere det neste året.

— Det er ikke alltid slik for alle nå, sier hun, og peker på problemstillinger knyttet til midlertidighet.

— Saken om midlertidighet er kompleks, med mange sider. Men det vi vet, er at det foregår forskjellsbehandling mellom faste og midlertidige ansatte, der midlertidig ansatte ofte ikke har samme muligheter for karriereutvikling, sier Falkum.

I forslaget til ny universitets- og høgskolelov ligger det inne forslag om at man bare skal kunne ha en periode som postdoktor. Dette er grunngitt ved at unge forskere ikke skal gå for midlertidig stilling til midlertidig stilling. Forskerforbundet har sagt at postdoktorer ikke er arbeidshester institusjonene kan bruke til forefallende arbeid. Men forslaget har også fått kritikk.

— Intensjonen bak forslaget er god. Men det vil kunne ha en del uheldige konsekvenser, sier Falkum.

Mener man pynter på statistikken

Khrono har skrevet at minst femti forskere har mistet jobben det siste året. Flere av universitetene ansetter forskere fast på eksterne midler, og så risikerer forskeren å bli sagt opp når finansieringsperioden går ut.

— I verste fall blir dette en måte å pynte på statistikken på, sier Falkum, og utdyper:

— Jeg har skjønt at enkelte institusjoner ikke nøler med å si opp forskerne. Men det er ting med disse såkalte faste forskerstillingene som er bra; man har litt flere rettigheter, og institusjonene er forpliktet til å ta en runde for å se om det er annet passende arbeid for vedkommende når finansieringen utløper.

Vil være sentral aktør

I pressemeldingen sier Falkum at hun har en klar ambisjon om at AYF fortsatt skal være en sentral aktør i debatten om norsk forskning. Fri forskning er også en viktig sak, og den ferske lederduoen peker på at fri forskning blir satt under press i flere land.

— Vi vil jobbe for at vitenskapelig kvalitet og sannhetssøken alltid har forrang, og at de viktige beslutningene ikke styres av utenforliggende hensyn som virker forstyrrende for kvaliteten på forskningen.

Akademiet har nå 43 medlemmer, og tok nylig opp ni nye. Man kan være medlem i fire år, og ikke eldre enn 38 år når man blir medlem.

Åsmund Eikenes, Nils Hallvard Korsvoll, Marte Blikstad-Balas, Malgorzata Cyndecka (første vara), Knut Vollset (andre vara), Marianne Andenæs (ekstern) og Eirik Holmøyvik (ekstern) utgjør resten av det nye styret.

Powered by Labrador CMS