Norsk studentorganisasjon

Ny kandidat til vervet som «landets mektigste student»

Karl Magnus N. C. D. Nyeng mener studentene ikke kan lempe på kravene om økt studiestøtte tross økonomiske nedgangstider.

Karl Magnus Nikolai Coronus Dretvik Nyeng stiller som lederkandidat til Norsk studentorganisasjon. 36-åringen sier han har storkost seg med å drive med lobbyvirksomhet, og håper å gjøre mer av det på et nasjonalt nivå.
Publisert

— Jeg har brukt tid på å tørre å innrømme at dette er ikke bare noe jeg har lyst til å gjøre, men også noe jeg kan gjøre.

Innrømmelsen Karl Magnus Nikolai Coronus Dretvik Nyeng (36) snakker om, er ledervervet i Norsk studentorganisasjon (NSO).

Fra før av er det kjent at Oline Marie Sæther, nåværende leder av Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo (UiO), ønsker ledervervet.

Nå kaster lederen av Studentparlamentet ved OsloMet hatten i ringen.

— Jeg ønsker å bidra på et nasjonalt nivå. Jeg har alltid vært interessert i å gjøre en jobb for andre, og som leder for Studentparlamentet ved OsloMet siden i fjor sommer har jeg hatt anledning til å gjøre det.

Ny NSO-leder skal velges på studentorganisasjonens landsmøte 14. til 16. april.

Ønsket å bli billedkunstner

36-åringen har en litt annerledes bakgrunn enn mange andre studenter. Drømmen var i utgangspunktet å bli billedkunstner, og han startet utdanningen på den nå nedlagte Oslo kunstfagskole i 2005. Etter to år der ønsket han å fortsette utdannelsen på Kunstakademiet, men måtte etter gjentatte avslag vende hjem til Trøndelag.

Etter mange år som butikkmedarbeider, vendte han igjen tilbake til Oslo i 2018 og ble kjent med vernepleieryrket gjennom å jobbe som miljøarbeider. Høsten etter begynte han på en bachelorgrad i vernepleie, som han fullførte i 2022.

— Den faglige og personlige veksten gjennom vernepleierstudiet har vært veldig fin for meg, og passer godt til ønsket om å bidra for andre, sier Nyeng.

Han er full av skryt til jobben NSO har gjort som en pådriver for studentsaker, og mener organisasjonen er en «tydelig stemme, som har satt krav til styresmaktene».

— Vi hadde ikke fått gjennomslag for studentrettigheter uten en organisasjon som kjemper for det hver eneste dag. Selv om man ikke kjenner til NSO, har studenter noe å være takknemlig for.

Krever økt studiestøtte

Hvordan vil du jobbe for å gjøre NSO mer synlig hvis du blir leder?

— Jeg mener det jobbes det bra med å gjøre NSO synlig, og vil fortsette i sporet vi er i nå. Men jeg tror ikke den jevne student har tid til å legge merke til NSO. Å være oppdatert på studentpolitikk, har de dessverre ikke tid til. Det skulle jeg ønske at flere hadde tid til. Det er også en av grunnen til at jeg har engasjert meg som studentpolitiker. Jeg vil at studenter skal ha muligheten til å leve et fleksibelt liv som alle andre fulltidsansatte.

Han trekker fram økt studiestøtte som en av sine kampsaker. Standpunktet til NSO er at studiestøtten skal økes og knyttes til 1,5 ganger grunnbeløpet i folketrygden.

Men statsråd Ola Borten Moe (Sp) og resten av regjeringens budskap har vært tydelig det siste året: Den norske økonomien er under press, og det må forventes at handlingsrommet i årene fremover vil bli trangere.

— Vi skal ikke lempe på kravene. Det er trangere økonomiske kår, men studenter og andre som har levd med langvarig lav inntekt, har kjent på det mange andre kjenner på nå i mange år. Det er ikke studentene oppgave å spare for Norge. Vi kan ikke godta at vi som allerede har under det som trengs for normale levekostnader i Norge, skal gå enda lavere, sier Nyeng.

Karl Magnus Nikolai Coronus Dretvik Nyeng (til v.) beskriver seg som en leder som liker å løfte folkene rundt seg. — Det er ikke helt enkelt å bytte mellom hønemor og hauk. Det har jeg opplevd i høst. Men jeg har lært meg å ikke være så innmari detaljstyrt hele tiden, for jeg må ha tillit til at folka rundt meg kan gjøre en god jobb, sier Nyeng. Her sammen med utdannings- og internasjonaliseringsansvarlig Isak Grov Diesen.

«Persona non grata»

Nyeng snakker også varmt om viktigheten av å jobbe opp mot kommuner, fylkeskommuner og samskipnader for å sikre at studentene har tilgang på gode velferdstjenester landet over.

— Det er ikke alle som har tilgang på de velferdstjenestene de skal ha. Det hjelper ikke å kutte i kommunale tilbud samtidig som det kuttes i samskipnadenes støtte, og tro at studentene har tilgang på lavterskeltilbud innenfor psykiske helse.

En sak som har satt studentpolitikere og studentparlamentene på kartet den siste tiden, er «persona non grata»-vedtaket ved Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo.

I november vedtok studentparlamentet en resolusjon som erklærte forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe uønsket ved Villa Eika, studentparlamentets tilholdssted på Blindern. Også Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen gjorde et lignende vedtak. Statsråden kalte resolusjonen «pubertal».

Nyeng var ute i VG, og sa at «opplevelsen av å ikke bli tatt på alvor kjenner vi oss igjen i. Denne opplevelsen blir forsterket når ministeren omtaler reaksjonen fra UiO og UiB som pubertal».

— Jeg synes fortsatt grunnlaget for å behandle saken, og vedta en resolusjon, er gjeldende. Jeg ville ikke selv stemt for forslaget, men jeg mener det er voksent, og ikke pubertalt, gjort. Det er en evaluering av statsrådens virke, men han skjønner ikke at det er et uttrykk for frustrasjon og en slags demonstrasjon.

Vanskelig å skille seg ut

—Hvordan vil det bli å jobbe opp mot ham hvis du blir leder av NSO?

—Jeg håper dialogen blir god. Begge to kan være tydelige i sine standpunkt, og så blir det begges jobb å få den andre til å rikke seg. Heldigvis er ikke statsråden den eneste personen med makt som vi kan påvirke. Det er også andre departementer som angår studenter, som vi kan legge press på, for eksempel Helsedepartementet. Han sitter ikke alene med pengesekken, selv om det av og til kan virke slik.

Én annen kandidat til ledervervet har allerede meldt seg. Nyeng er full av lovord for sin kollega på Blindern, og forteller at det å se henne våge å gjøre noe han selv har hatt lyst til, har inspirert ham til å ta steget og stille selv.

På spørsmål om hva som er forskjellen mellom kandidatene, blir det vanskeligere for Nyeng.

— Jeg vil tro at vi har en ganske lik innstilling, men en av mine styrker er at jeg liker å finne konsensus og komme fram til en enighet. Og jeg har med mine 36 år litt mer livserfaring som jeg forhåpentligvis kan bruke til ledervervet. Men det er vanskelig å skille seg fra gode kandidater.

Powered by Labrador CMS