Statsbudsjettet

Studentene grillet Ola Borten Moe som slo tilbake med hjemmelaget T-skjorte

Regjeringen fastslo at høyere utdanning skal være gratis for utenlandske studenter. Likevel foreslår den skolepenger. — Ikke et klokkerent nedslag, innrømmer statsråd Ola Borten Moe (Sp).

Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe hilser på studenter som later som de er fallende dominobrikker. Bak han går statssekretær Oddmund Løkensgard Hoel
Publisert Sist oppdatert

Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) hadde invitert studentene til «studentpolitisk toppmøte» i regjeringens representasjonsbolig. Da han ankom, ble han møtt av studenter i grønne T-skjorter med påskriften «#Stopp skolepenger».

De dannet en rad på fortauet. Mens Borten Moe strenet nedover gaten, lot de som de var fallende dominobrikker, for å symbolisere hva de frykter vil skje hvis man rører gratisprinsippet i høyere utdanning.

Men Borten Moe kom godt forberedt. Han hadde fått nyss om at studentene planla en markering. Ettermiddagen før hadde han fått trykket opp sin egen T-skjorte med svar på tiltale: «Gratisprinsippet står fjellstøtt».

Bakgrunnen er altså at regjeringen i sitt forslag til statsbudsjett vil innføre skolepenger for studenter utenfor EU og EØS.

Ola Borten Boe med sin nye T-skjorte

På toppmøtet med Borten Moe fikk studentorganisasjonene stille spørsmål til statsråden om statsbudsjettet. Og mye handlet om dette kontroversielle forslaget.

Bryter med regjeringsplattformen

Leder Maika Godal Dam i Norsk studentorganisasjon (NSO) sa at dette var det som overrasket dem mest ved statsbudsjettet. Da reiste de grønne T-skjortene seg demonstrativt.

— Jeg er stolt over det norske utdanningssystemet, av at det er hvor kvalifisert du er som avgjør, ikke hvor stor lommeboka di er. Det er vondt å se at regjeringen er villig til å ofte dette for å spare spede 74 millioner i et milliardbudsjett, sa hun.

Og avsluttet med spørsmålet:

«Hvordan forklarer du at regjeringen bryter med egen politikk og løfter»?

For i regjeringens plattform står nemlig dette:

«Høgare utdanning i Noreg skal være gratis, òg for internasjonale studenter.»

— Men det blir det ikke?

— Til en viss grad blir det ikke det. Og det er sånn det er, sier Ola Borten Moe til Khrono i en pause.

— Er ikke dette et løftebrudd?

— Det er en justering av det som står i Hurdalsplattformen. Ikke et klokkerent nedslag i hoppbakken, men definitivt stående, sier han.

Gratisprinsipp skrevet i stein

Om T-skjorten sin sier han:

— Det er bare for å fastslå at det er ingen som har foreslått, ingen som vil foreslå og ingen som tenker på å foreslå skolepenger for norske studenter. Ergo fjellstøtt. Jeg lurte også på om jeg skulle skrive «skrevet i stein».

Studentene reiste seg da NSO-leder Maika Godal Dam begynte å snakke om skolepenger for utenlandske studenter

Til studentene sa Borten Moe at forslaget om skolepenger har flere årsaker.

— Det første er det åpenbare, at vi betaler når vi reiser ut. Det gjør også resten av verden. Det er derfor vi har særskilte stipendordninger for de som velger å ta utdanning i utlandet. Vi i Norge er nødt til å betale hvis vi skal gå på universiteter i USA, England, Australia eller hvor det skulle være, sa han.

— Det er en prioritering. I en tid der vi er nødt til å se på hvordan vi bruker pengene, så sitter man igjen med spørsmål knyttet til hva vi skal bruke ressursene på. Skal vi bruke dem på det som egentlig er formålet til norske universiteter og høyskoler, nemlig å ivareta samfunnets kompetansebehov og gi egen befolkning mulighet til utdanning? Eller skal vi være det eneste landet i verden som tilbyr gratis utdanning til absolutt alle? Svaret på det siste spørsmålet mener jeg gir seg mer eller mindre selv.

Dyrere å studere i utlandet

Borten Moe har også fått kritikk for at han vil gjøre det dyrere for norske studenter å studere utenlands. Enkelte studenter får i dag opptil 70 prosent i stipend. Regjeringen forslår nå at studenter skal få maks 40 prosent i stipend.

Ansa-president Anna Handal Hellesnes, som representerer norske studenter i utlandet, spurte:

— Ser statsråden virkelig verdien i utenlandsstudier og ønsker statsråden at alle skal ha tilgang til studier i utlandet? Er det riktig at studentene selv skal sitte igjen med regningen for at de følger regjeringens satsingsområder?

Borten Moe forklarte kuttet slik:

— Det er mer under vignetten «vi er nødt til å spare et sted for å ha penger å bruke et annet sted». Jeg mener likevel at det er forsvarlig, sa han og viste til at utenlandsstudentene nå vil få samme stipendandel som de som studerer i Norge.

Han la ikke skjul på at forslaget betyr at studentene ender opp med noe høyere studielån, men la til:

— Jeg tror ikke vi skal overdrive konsekvensene av dette. Det skal i hvert fall bli spennende å se om dette gjøre noe med tilbøyeligheten til å studere i utlandet.

— Ber ikke om et liv i luksus

Studentleder Maika Godal Dam kommenterte også studiestøtten for studenter i Norge. Regjeringen legger som kjent opp til å øke studiestøtten med 3600 kroner i året. Økningen er imidlertid kun en prisjustering.

— Det er 328 kroner mer i måneden — til å møte økte strømpriser, økte matvarepriser og økt inflasjon. Vi som studenter, vet at det ikke er nok, sa hun.

Studentene venter på Ola Borten Moe utenfor regjeringens representasjonsbolig. Lengst framme i bildet er NSO-leder Maika Godal Dam .

Hun sa at da Borten Moe selv var student, var studiestøtten høyere enn i dag, nemlig 1,5 G (folketrygdens grunnbeløp). Det tilsvarer i underkant av 170 000 kroner i dag. I dag er studiestøtten på 1.19 G.

— Jeg og mine medstudenter ber ikke om et liv i luksus, vi ber om at dagens studenter får de samme vilkårene som dere før oss, sa NSO-lederen.

Borten Moe svarte at regjering denne gangen har prioritert en 12. måned med studiestøtte til studenter med forsørgeransvar.

— Det mener jeg er en riktig prioritering. Det er en gruppe som faller utenfor mange av de andre velferdsordningene vi har, sa han.

— Og så får vi se. Det er ikke sånn at jeg ikke har sagt at det ikke under noen omstendigheter blir aktuelt å øke nivået på studiestøtten. Jeg har bare sagt hva vi skal gjøre først.

Til Khrono sier statsråden at syntes det var veldig bra å være sammen studentene.

— Det er litt som å komme inn i løvens hule?

— Nei, dette er jo vår hule, ler Ola Borten Moe.

Powered by Labrador CMS