Ledervalg

Lanserer seg som leder for 250.000 studenter

Oline Marie Sæther (26) ønsker å tenke kreativt om studentenes økonomiske situasjon, og tar tatt med seg en viktig lærdom fra «persona non grata»-saken.

Oline Marie Sæther er medisinstudent i permisjon. Hun spøker med at hun har snart vært i permisjon like lenge som hun har studert.
Publisert Sist oppdatert

— Jeg har bestemt meg. Da kan jeg like godt si det.

Det Oline Marie Sæther ønsker å si, er at hun har lyst til å bli leder i Norsk studentorganisasjon (NSO). Det forteller hun til Khrono.

Den nåværende lederen av Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo (Sp-UiO) ønsker å ta over posisjonen ofte omtalt som «landets mektigste student» når Maika Godal Dam trer til side i sommer.

Ny NSO-leder skal velges på studentorganisasjonens landsmøte i midten av april

26-åringen er medisinstudent i utgangspunktet, men har de siste årene tatt på seg det ene vervet etter det andre.

Før hun ble leder av SP-UiO, var hun studie- og læringsmiljøansvarlig i samme studentparlamentet. Før det ledet hun medisinsk studentutvalg i to og et halvt år. Hun ler når hun forteller at hun har nesten hatt permisjon fra studiene like lenge som hun har studert.

— Jeg ville vært ferdig utdannet i desember uten permisjonene, sier Sæther.

— Uredd

— Hvor kommer engasjementet fra?

— Jeg har alltid følt at ansvar er veldig givende. Jeg har alltid søkt mer ansvar enn det er som er vanlig.

Hun beskriver seg selv som en «uredd» leder, som liker å bygge team.

Som NSO-leder ønsker hun å være en tydelig stemme som setter agendaen i viktige studentsaker, men også være en som sørger for god stemning rundt forhandlingsbordet og som bidrar til å jobbe fram gode kompromisser.

— NSO-lederne de siste årene har vært veldig dyktige. De har vært tydelige i kommunikasjonen og stilt krav. Jeg vil se til dem og la meg inspirere, men jeg er også nødt til å finne min egen måte å fylle rollen på hvis jeg blir valgt.

Kreative løsninger

Studentenes økonomi er et viktig tema for NSO. Standpunktet til NSO er at studiestøtten skal økes og knyttes til 1,5 ganger grunnbeløpet i folketrygden.

Samtidig er beskjeden fra regjeringen tydelig til hele samfunnet: Den norske økonomien er under press, og det må forventes at handlingsrommet i årene fremover vil bli trangere.

Sæther håper at studentbevegelsen kan komme med kreative løsninger for å hjelpe studentenes økonomiske situasjon.

— En sak jeg har jobbet en del med ved UiO, er å få institusjonene til å ansette flere studenter. Det ønsker jeg mer av enten det er som lærerassistenter eller forskningsassistenter. Jeg har vært med på et prosjekt ved Det medisinske fakultet der studenter har blitt ansatt som mentorer for yngre studenter. Det er med på å bygge et fellesskap og gir disse studentene ledererfaring.

— Rett og slett erstatte noen av Rema 1000-jobbene med universitetsjobber?

— Ja, rett og slett. Da kan du ha en jobb og tjene penger ved siden av studiene samtidig som det er relevant for studiene. Det tenker jeg er god ressursutnyttelse.

I 2020 tok Sæther en pause fra medisinstudiene fordi hun ikke lenger trivdes som medisinstudent. Erfaringen gjorde at hun lærte mye om motivasjon og hvordan man kan skape sin egen trivsel som student.

«Persona non grata»

Det er vanskelig å komme utenom «persona non grata»-vedtaket i møte med Sæther.

I november vedtok Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo en resolusjon som erklærte forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe uønsket ved Villa Eika, studentparlamentets tilholdssted på Blindern. Statsråden kalte resolusjonen «pubertal», og plutselig befant Sæther seg i Morgenbladets spalter og i Dagsnytt 18-studio.

Enkelte støttet vedtaket, som Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen, andre mente resolusjonen var «skuffende og litt pinlig».

— Hvordan ser du på vedtaket nå?

— Dette var en resolusjon studentparlamentet vedtok, og da var det min jobb som leder å være deres stemme. Det vil nok alltid være kontroversielt å gjøre sånne ting, og man kan alltids diskutere om man skal gjøre det igjen. Men det skjedde. Og det satte agendaen.

Viktig lærdom

Sæther har vært svært tydelig på hvordan hun oppfatter statsråden i møte med studentbevegelsen. I en kronikk skriver hun rett ut at «å snakke med Ola Borten Moe er som å snakke til en vegg».

— Hvordan vil det bli å jobbe opp mot ham hvis du blir leder av NSO?

— Hvis jeg blir NSO-leder, er det en annen rolle enn den jeg har nå. Det er jeg bevisst, og jeg har alle intensjoner om å få et så godt forhold til statsråden som overhodet mulig.

— Tror du resolusjonen vil påvirke dine muligheter som kandidat til ledervervet i NSO?

— Jeg har vist at jeg følger opp vedtak fra de jeg representerer. Det håper jeg kan være verdifullt for de som skal velge leder for NSO.

Hun trekker fram en viktig lærdom av oppstyret som fulgte i kjølvannet av «persona non grata»-vedtaket: Viktigheten av å ha dyktige folk rundt seg.

— Jeg kunne ikke hatt den graden av synlighet uten å ha et svært dyktig arbeidsutvalg rundt meg. Grunnen til at jeg lanserer meg som lederkandidat allerede nå, er for å komme i kontakt med andre som ønsker å stille som kandidater til et arbeidsutvalg, og bygge et godt team i den grad man kan det i denne prosessen.

Nytt arbeidsutvalg skal velges på NSOs landsmøte 14. til 16. april.

Powered by Labrador CMS