NTNU skal kutte mindre enn det rektor foreslo
NTNU-rektor Gunnar Bovim led nederlag i universitetsstyret i saken om kutt i administrasjonen. Rektor må bremse kutt-iveren.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Ifølge Universitetsavisa har rektor Gunnar Bovims forslag om kutt i administrasjonen vakt sterke reaksjoner både blant faglige og administrativt ansatte ved NTNU.
I sakspapirene som ble sendt ut før styremøtet denne uka kommer det fram at Gunnar Bovim ønsket å benytte anledningen ved implementering av fusjonen med høgskolene i Gjøvik, Sør-Trøndelag og Ålesund til å kutte i administrative årsverk.
110 millioner
NTNU-styret har tidligere vedtatt at de administrative utgiftene skal ned med fem prosent på kort sikt og ytterligere fem prosent over tre år. Til sammen utgjør innsparingene 110 millioner kroner.
Ifølge sakspapirene foreslo rektor Bovim å gjennomføre disse et effektiviseringskuttene raskere enn tidligere vedtatt. Han foreslo å kutt 80 millioner kroner i løpet 2017 og 30 millioner i 2018. i 2017 skulle 35 millioner tas på fakultetene og 45 millioner fra sentraladministrasjonen og IT. Dette tilsvarer 7 prosent kutt neste år.
Det blir ikke lettere å ta dette i årene som kommer når strukturene har satt seg. Det er å utsette
problemene.
Gunnar Bovim
Men når torsdagens styremøte var over hadde et flertall i styret ved NTNU satt på bremsene etter at særlig de ansattes representanter mente kuttene ville være et svært dårlig signal fra styret og til organisasjonen nå.
— Fra mitt ståsted er dette en smule provoserende, sa styreremedlem Bjarne Foss, ifølge Universitetsavisa som dekket styremøtet. Han mente det burde stå 5 prosent istedet for 7 prosent kutt i vedtaket.
Ukomfortabel med 7 prosent
Kjersti Møller sa ifølge avisen at hun støttet Bjarne Foss 100 prosent, og at hun var svært bekymret for signaleffekten dersom styret skulle gå for 7 prosent kutt i 2017.
— Jeg føler meg veldig ukomfortabel med å gå inn på 7 prosent i 2017. Det er ingenting i denne saken som tilsier at vi her har nok faktagrunnlag til å gå med på det, sa Møller.
Flere av ansatterepresentantene fryktet tap av motivasjon, lojalitet og produktivitet dersom styret skulle vedta et større kutt enn tidligere vedtatt.
— Utsetter problemene
Både Gunnar Bovim, Astrid Eidsvik og styreleder Svein Richard Brandtzæg advarte ifølge UA mot å ikke utnytte det «mulighetsrommet» som oppstår i forbindelse med omorganiseringen og fusjonen på NTNU.
— Det blir ikke lettere å ta dette i årene som kommer når strukturene har satt seg. Det er å utsette problemene, mente rektor Bovim.
Men når styret gikk fra hverandre torsdag hadde de gjort et vedtak der innsparingen skal ligge på minimum 5 prosent i 2017 og en samlet effekt på 10 prosent fra 2017-2019.
«Det legges frem for styret 26.10 16 en redegjørelse for mulige effekter av effektiviseringskravet. Styret fastsetter da endelig fordeling av effektiviseringen mellom fakulteter og den sentrale fellesadministrasjonen», heter det videre i vedtaket.
Årsverkene øker
Årsakene til at NTNU-ledelsen ønsker å ta en større andel av innsparingene i 2017, er disse:
- Antallet administrative årsverk har så langt ikke blitt færre.
- Utviklinga i norsk økonomi kan føre til mindre bevilgninger over statsbudsjettet.
- Det er hensiktsmessig å gjøre dette samtidig med organisasjonsendringene i kjølvannet av fusjonen.
Les også: NTNU-rektor foreslår kutt på 110 millioner
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!