matproduksjon

NTNU signerer EU-mål for bærekraftig matsystem, som første universitet

Vil sette NTNU-stempel på EUs «gård til gaffel»-strategi.

NTNUs hovedbygg på Gløshaugen. Foto: Ragnhild Vartdal
Publisert Oppdatert

Brussel (Khrono): Hvordan ser framtida for matproduksjonen ut? Hvordan sikre en mer bærekraftig produksjon? Og hvordan få bukt med matsvinnet?

Spørsmålene er blant ingrediensene når NTNU har blikket festet på det europeiske matfatet.

NTNU melder nå at de er det første universitetet som har fått godkjentstempel fra EU-komisjonen som underskriver av EUs «Code of Conduct on Responsible Food Business and Marketing Practices».

— Jeg er svært fornøyd med at vi som det første universitetet i Europa slutter oss til europeisk næringsmiddelindustri og organisasjoner i en felles innsats for å redusere klimaatrykket vårt ved å bidra til EUs innsats for å øke tilgjengeligheten til sunne og bærekraftige matalternativer, heter det i en uttalelse fra Tor Grande, prorektor for forskning og formidling ved NTNU.

«Gård til gaffel»-strategi

NTNU tar plass rundt det europeiske matbordet sammen blant annet giganter som Cargill, Danone, Danish Crown, Archer Daniels Midland og Nestlé. På lista over industri som har signert finner vi også Orkla og Yara.

Dokumentet er en sentral del av «Farm to Fork»-strategien, som ble etablert i mai 2020 som en del av «European Green Deal».

Strategien gaper over hele matvarekjeden, og det er satt flere konkrete mål fram mot 2030. Bruken av kjemiske plantevernmidler skal halveres, det skal også bruken av antibiotika i husdyrproduksjonen. Gjødselbruken skal reduseres med 20 prosent, mens andelen økologisk matproduksjon skal opp.

Det er denne strategien NTNU vil sette sitt stempel på.

I dokumentet de har skrevet under strekes det opp sju såkalte «ambisjonsmål», inkludert forebygging og reduksjon av matsvinn og en klimanøytral matvarekjede innen 2050. I tillegg stilles det opp et knippe mer eller mindre konkrete grep de ulike aktørene på veien fra gård til gaffel og fra fjord til bord kan velge å følge.

I et brev signert Grande listes det opp et knippe tiltak for universitetet, det skal blant organiseres et kurs i europeisk matpolitikk for studenter hvert år, det skal også organiseres to årlige matarrangementer regionalt, rettet mot sivilsamfunnet.

Har startet eget matforum

Det er ikke nytt at NTNU ser mot EUs «gård til gaffel»-strategi.

Etter at det for to år siden ble etablert et eget NTNU Food Forum sa førsteamanuensis Eva Falch, som leder forumet, til Khrono at de blant annet ønsket å posisjonere seg inn mot denne strategien.

I forbindelse med at de nå har signert EUs «code of conduct» sier hun i en pressemelding at målene som strekes opp i EU-dokumentet «passer perfekt med målene og de strategiske aktivitetene» til NTNUs matforum.

— Ved NTNU samarbeider vi allerede tett med norsk næringsmiddelindustri og andre aktører innen matsystemet, jeg forventer at vi gjennom deltakelsen vår i aktiviteter knyttet til Code of Conduct skal få mulighet til å utvide forholdet vårt til europeiske selskaper ytterligere, heter det i en uttalelse fra Falch.

Venter at andre følger etter

Matforumet er en storsatsing ved NTNU og det spiller en sentral rolle når de nå har signert EU-dokumentet.

I pressemeldingen heter det at universitetets bidrag skal sikres gjennom direkte involvering av forumet, som av dekan Øyvind Weiby Gregersen beskrives som en av hovedsatsingene til Fakultetet for Naturvitenskap.

Ifølge NTNU tar de «sikte på å mobilisere egne eksperter fra ulike disipliner og fakulteter for å maksimere den samfunnsmessige innvirkningen på endringen av matsystemet».

Matforumet samler over 100 eksperter fra samtlige fakulteter ved NTNU. Ifølge Massimo Busuoli, som leder NTNUs kontor i Brussel og har spilt en sentral rolle i arbeidet, mener posisjoneringen «har vært mulig takket være den tverrfaglige tilnærmingen til universitetet gjennom opprettelsen av spesifikke fora for å organisere og gjøre tilgjengelig tverrfaglig kunnskap på relevante nøkkelområder».

— Med dette åpner NTNU en vei jeg forventer at andre universiteter følger, sier han til Khrono.

Powered by Labrador CMS