vindkraft
NTNU og Sintef i front for nytt fremragende senter
Forskningsrådet har annonsert at prosjektet Northwind med NTNU og Sintef i spissen blir utpekt som et nytt forskningssenter for miljøvennlig energi og de får 120 millioner over åtte år som belønning.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
NTNU og Sintef blir partnere i forskningssenteret NorthWind som skal utvikle konkurransedyktige havvindparker innen ti år. Norske og internasjonale forskningsinstitusjoner og over 40 aktører fra norsk industri deltar.
Fredag 11. desember ble det offentlig at NorthWind er utpekt av Norges forskningsråd til Forskingssenter for miljøvennlig energi (FME). Senteret får til sammen 120 millioner kroner i støtte over åtte år.
— Større hensyn til mennesker og natur
Målet for storsatsingen er å utvikle nye grønne jobber i Norge innen havvind, bidra til at havvind blir en ny eksportindustri i Norge, øke effektiviteten innen havvind, kutte kostnader og bidra til bærekraftig utbygging av vindkraft på lands og til vanns, heter det i en presseomtale, først presentert i forskningstidskriftet, Gemini.
— Vindkraft på land har ført til stort engasjement. Nå må vi utvikle vindkraft som tar enda større hensyn til mennesker og natur. En viktig oppgave for senteret er å være en kunnskapsbasert møteplass for ulike interesser innen vindkraft, sier NTNUs rektor Anne Borg, til Gemini.
Stor kompetanse innen havvind
NTNU og Sintef deltok også i den forrige satsingen for miljøvennlig energi innen havvind, FME NOWITECH. Det pågikk fra 2009 til 2017. Senteret skal ha gitt grunnlag for 40 innovasjoner og utdannet over 260 masterstudenter og 40 stipendiater.
NorthWind ledes av Sintef i tillegg til NTNU, Norges Geotekniske institutt (NGI), Norsk institutt for naturforskning (NINA) og Universitetet i Oslo (UiO). Internasjonale partnere er DTU, TNO, Fraunhofer, University of Strathclyde, NREL og NCEPU.
I tillegg heter det at samarbeidet med over 40 norske næringslivspartnere står helt sentralt.
Høye ambisjoner og konkrete mål
Blant hovedmålene er å utvikle konkurransedyktige flytende vindparker innen år 2030, og minst 20 innovasjoner.
— Norge er en kunnskapsstormakt innenfor havromsteknologi. NorthWind vil forske frem de nye radikale løsningene som gjør at havvind blir en svært viktig del av fremtidens energiforsyning. Kunnskapen utviklet i senteret blir også verdifull for de andre viktige havnæringene i Norge, sier Alexandra Bech Gjørv, konsernsjef i Sintef.