NTNU betalte 170.000 for klage på Brennpunkt
NTNU betalte PRforlaget 170.000 kroner for å skrive klage på NRK Brennpunkt til Pressens faglige utvalg. Klagen ble behandlet to ganger uten at NTNU fikk medhold.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
NTNU i Trondheim har betalt Andreas Cappelen i PR-forlaget 170.000 kroner for å skrive en klage på NRK Brennpunkts dokumentar «Kontrollørene kommer» til Pressens faglige utvalg (PFU), skriver journalisten.no.
Summen som NTNU betalte kommer fram etter at avisen har fått innsyn i Cappelens fakturaer som han har sendt til NTNU.
Kvalitetssikringsordning
Programmet ble sendt høsten 2014 og handler om Statens kvalitetssikringsordning og retter søkelyset mot styringen av store statlige investeringsprosjekter, samt kvalitetssikring av deres budsjettoppnåelse.
Ved NTNU har programmet Concept i mange år forsket på ordningen.
NTNU ble beskyldt for forskningsfusk, og Brennpunkt nektet å ta med imøtegåelsen. Et åpenbart presseetisk brudd.
Anders Cappelen
I klagen fra forskningsprogrammets leder og professor Knut Samset fra vinteren 2015 heter det bl.a. at NTNU er fremstilt på en uredelig og skadelig måte og at NRK med overlegg og på feilaktig grunnlag har fremstilt forskningen som uetterrettelig.
Klager mente NRK-journalistene gjorde seg skyldig i flere grunnleggende og uforståelige faktafeil og misforståelser til tross for NTNUs gjentatte korreksjoner i forkant.
NRK frikjent to ganger
Klagen ble behandlet i PFU to ganger, men NTNU fikk ikke medhold i noen av dem. I september konkluderte PFU med at NRK ikke brøt god presseskikk i programmet, selv om de fikk påpakning om å være rausere.
Også i en ny klagerunde i desember ble dokumentaren frikjent for presseetiske brudd. Den gang med dissens i utvalget.
To dager i forveien publiserte Journalisten en kommentar av Knut Samset der han omtalte PFU som et «narrespill».
— Dette var et ekstremt angrep på forskningen ved dette universitetet, og en sak som havnet på rektors bord. Mange hisset seg opp over det. Selv var jeg den som hisset meg minst opp over det, sier Samset til Journalisten.
Informasjonsrådgiver, forlegger og forfatter Anders Cappelen har bidratt til flere klagesaker i PFU.
«Uforståelig frifinnelse »
Anders Cappelen understreker overfor Journalisten at hans honorar for oppdraget samlet var på 135.500 kroner – ekskl merverdiavgift. Han sier at han fikk oppdraget som følge av at universitetet tok kontakt i det han karakteriserer som en komplisert og kompleks sak.
Cappelen mener at det er uforståelig at NRK Brennpunkt ble frifunnet.
— NTNU ble beskyldt for forskningsfusk, og Brennpunkt nektet å ta med imøtegåelsen. Et åpenbart presseetisk brudd. Men PFUs sekretariat skrev likevel en frifinnende innstilling, og da var løpet kjørt, sier han til avisen.
Presseetikk, ikke jus
Kjersti Løken Stavrum i Presseforbundet og sekretariatet til Pressens faglige utvalg (PFU) sier til Journalisten at å klage til PFU skal være enkelt, gratis og åpent.
Hun sier sekretariatet er behjelpelig overfor klagere, men at de selvsagt ikke kan bistå i samme grad som profesjonelle klagere.
— Dette er ikke jus, det er presseetikk, sier Løken Stavrum.
(Les hele saken på journalisten.no.)
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!