NTNU-forskere siktet av PST
Siktelse. To forskere ved NTNU er siktet av PST for å ha gitt ureglementert informasjon til Iran. Begge er suspendert fra sine stillinger og saken etterforskes.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) fikk våren 2019 opplysninger fra NTNU om at det kunne ha foregått ureglementert forskning ved NTNU som kunne være i strid med eksportkontrollovgivningen, skriver Universitetsavisa (UA).
To faste vitenskapelig ansatte ved Institutt for maskinteknikk og produksjon ved NTNU er siktet av PST. De er suspendert fra sine stillinger og risikerer avskjedigelse.
Forskningen er knyttet til et mindre miljø bestående av personer av utenlandsk opprinnelse, herunder tilreisende gjesteforskere fra Iran.
Trond Hugubakken
Siktelsen går ut på at de kan ha bidratt til å gi Iran informasjon som kan være av betydning ved fremstilling av masseødeleggelsesvåpen.
— Forskningen er knyttet til et mindre miljø bestående av personer av utenlandsk opprinnelse, herunder tilreisende gjesteforskere fra Iran, sier kommunikasjonsdirektørTrond Hugubakken i PST til avisa.
Hugubakken sier at de to NTNU-forskerne er siktet for å ha medvirket til datainnbrudd ved å ha gitt noen uberettiget tilgang til et datasystem.
— Det er foretatt avhør i saken og innhentet tekniske bevis. Etterforskningen er i en tidlig fase og antas å bli tidkrevende, sier Hugubakken til UA.
Tar det på stort alvor
Prorektor Bjarne Foss sier til Universitetsavisa at NTNU-ledelsen ser på denne saken med stort alvor. Han opplyser at NTNU-ledelsen slo alarm i april 2019, etter å ha avdekket datainnbrudd. Samtidig som datainnbruddene skjedde, hadde de to NTNU-forskerne invitert en gruppe gjesteforskere fra Iran på besøk.
Denne gruppen av ansatte og gjester fra Iran benyttet en lab der man kan foreta avanserte analyser av ulike metallegeringers egenskaper.
Foss sier at de ikke kjenner til flere tilsvarende tilfeller, men vil gå gjennom rutinene for hvordan man håndterer opphold fra gjestende forskere fra land som man vet er interessert i forskning med militær anvendelse.
Universitetsavisa har forsøkt å komme i kontakt med de to NTNU-forskerne, men Foss sier at NTNUs ledelse ikke ønsker å identifisere de to ansatte, og heller ikke bidra til at de kan bli identifisert.
— Som arbeidsgiver både ønsker og plikter vi å ta vare på dem i denne situasjonen, sier han.