Søsknene Braa
Norske forskere bidro til smittesporing over hele verden
— Dette er noe av den mest effektive bistanden vi har investert i, sier Noradsjef om professorene og søsknene Jørn og Kristin Braas programvare i kampen mot covid og andre smittsmomme sykdommer.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
November 2020 ble søskenparet Kristin Braa (62) og Jørn Braa (68) hedret med den prestisjetunge Roux-prisen for å ha utviklet programvaren DHIS2 (District Health Information Software).
DHIS 2-systemet er en programvare som brukes til sporing og overvåking av covid-19, men som opprinnelig og helt siden 1994 har blitt brukt til registrering av helsedata for å kartlegge blant annet tuberkulose og hiv.
Da pandemien for alvor brøt ut i starten av 2020 jobbet smittesporere over hele verden på spreng for å skaffe seg oversikt over omfanget av spredningen av koronaviruset.
Helsemyndighetene på Sri Lanka var først ute med å lansere en smittesporingsapp, ved hjelp av DHIS2-teknologien som altså er utviklet av Kristin og Jørn Braa, som begge er professorer ved Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo.
— Handler om å redde verden
I kjølvannet av Roux-prisen i fjor, stilte søskenparet opp til intervju med Khrono.
— For oss handler dette prosjektet om å redde verden. Det handler om å gi muligheter for en bedre helse, men samtidig karriere, jobbmuligheter og evne til å forsørge sin familie for våre deltakere i det globale nettverket, uttalte de to den gangen.
I nesten to år har DHIS2-systemet vært et viktig arbeid i kampen mot pandemien. Kartlegging av smitte, og nå også vaksinering, hadde vært mye mer problematisk uten det UiO-utviklede systemet.
Norad: Et digitalt fellesgode
Utenriksdepartementet og Norad har vært sentrale bidragsytere når det gjelder finansieringen av utviklingen av DHIS2-systemet. Forskningsrådet har også gitt penger. Universitetet i Oslo og Institutt for informatikk har vært helt avgjørende støttespillere.
I et intervju med Vårt Land sier Norad-direktør Bård Vegar Solhjell at Norad (Direktoratet for utviklingssamarbeid) investerer i et digitalt fellesgode som kan spres mye billigere og raskere enn tradisjonell, fysisk investering.
— 2,4 milliarder en ufattelig stor del av verdens befolkning, nesten en tredjedel. Fordi det er et åpent, digitalt gode, utvikles det fortløpende. Slik kan også landene hjelpe hverandre, sier Solhjell, og fortsetter:
— DHIS2 har hatt en veldig stor effekt på bekjempelsen av flere typer smittsomme sykdommer. Dette er noe av den mest effektive bistanden vi har investert i.
Ros fra kronprinsparet
Tre uker etter at appen ble utviklet på Sri Lanka, ble den brukt i 19 ulike land, hvor de hadde tilpasset den til eget behov.
I dag er appen i bruk i 42 land over hele verden. Etter hvert som vaksinene ble gjort tilgjengelige, har de også modifisert appene til å kunne brukes til vaksineregistre, skriver Vårt Land.
— Kristin og Jørn Braa har utviklet et enestående system, som redder liv verden over hver eneste dag. Jeg gratulerer dem og forskermiljøet rundt dem med en velfortjent anerkjennelse, uttalte UiO-rektor Svein Stølen i forbindelse med utdelingen av Roux-prisen i fjor.
For snart et år siden fikk Braa-søsknene også ros fra kronprinsparet, som selv hadde bedt om et møte med de to.
— Det er kjempeimponerende hva dere har fått til, sa kronprins Haakon.
Jeg tror alle gode systemer er avhengig av det samarbeidet man klarer å etablere med partnerne. Det var utrolig spennende å høre mer om dette. Dette er virkelig flott arbeid, repliserte kronprinsesse Mette-Marit.
Les hele Khrono sitt intervju med Kristin og Jørn Braa her.
Nyeste artikler
Øyvind Eikrem har fått se mappen sin: NTNU og PST har hatt kontakt siden 2014
Vil framleis ha samarbeid med både Kina og Russland — med varsemd
Hennum vil velges til den ene stillingen hun ikke har hatt ved universitetet
Lanserer korte studier for å lokke nye lærerstudenter
Tid for forskning
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år