helseteknologi

Forskere fikk ros fra kronprinsparet

Helseteknologi fra Universitetet i Oslo levert av søskenparet professorene Jørn og Kristin Braa høstet onsdag ros fra kronprinsparet.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var kronprinsparet selv som hadde bedt om et møte med de to professorene ved Universitet i Oslo (UiO), Kristin og Jørn Braa. De er søsken og begge professorer i informatikk.

Fakta

DHIS2-verktøyet

  • Verktøyet kalles District Health Information Software (DHIS2). Er utviklet for nasjonale og internasjonale bistandspenger ved Universitetet i Oslo gjennom programmet Health Information Systems Programme (HISP).
  • 65 PhD-studenter har tatt doktorgrad gjennom HISP. I dag leder de selv innføringen av verktøyet, som nå brukes i 79 utviklingsland.
  • Dette er en gratis og åpen plattform for innsamling og analyse av helsedata.
  • Systemet er tilpasset norske kommuner i samarbeid med FHI og Kommunesektorens organisasjon.
  • I Norge er verktøyet nå tatt i bruk av 270 kommuner, inkludert distribusjon gjennom ReMin. Hensikten er at kommunene skal kunne registrere og spore mistenkte og bekreftede smittetilfeller raskt.

    Kilde: Aftenposten

— Det er kjempeimponerende hva dere har fått til. dere må også hilse til nettverkene deres i hele verden, og fortelle hvor imponert vi er over hva dere får til, sa kronprins Haakon til professorene Braa, under onsdagens digitale møte.

Kronprinsesse Mette Marit la til:

— Jeg tror alle gode systemer er avhengig av det samarbeidet man klarer å etablere med partnerne. Det var utrolig spennende å høre mer om dette. Dette er virkelig flott arbeid.

Stolt rektor

Også rektor ved Universitet i Oslo, Svein Stølen, deltok på møtet.

— Hva betyr det for UiO å ha et slikt radarpar med prosjekter på dette nivået for ditt universitet?

— Det betyr jo alt. Det er jo det et universitet skal ha, og det er derfor vi er så opptatt av at det er forskernes egne ideer vi må dyrke. Det er det vi må lage systemer rundt sånn at vi ikke blir for opptatt av styring. Dette med bottom-up tankegangen og rekruttere dyktige folk er det viktigste vi gjør. Det å få inn dyktige folk som får spillerom og støtte er det viktigste vi kan gjøre som universitet. Og Jørn og Kristin er bare utrolig viktige for universitetet, sier Stølen.

I etterkant av møtet sa han også at mange kan inspireres av det Braa-professorene har fått til. Han hadde også merket seg at kronprinsparet har en stor interesse for den problematikken som helseteknologien til Braa-søsknene angriper, og at dette ligger innenfor deres interessefelt.

— Hva betyr det for dere å gjøre en slik presentasjon?

— Det er kjempehyggelig at vi får gjøre dette, sier Jørn. Kristin fortsetter:

— En sideeffekt at vi mottok denne internasjonale prisen er jo at Norge virkelig har fått øynene opp for det vi driver med. Og for oss er det en anerkjennelsen på hjemmebane veldig viktig.

Fakta

Kristin og Jørn Braa

Kristin Braa (61)

  • Hovedfag fra 1989
  • PhD fra 1995
  • Professor fra 2000

Alt fra og ved Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo.

Jørn Braa (68)

  • hovedfag fra 1988
  • PhD: 1998
  • Professor 2010

Alt fra og ved Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo.

— Vi fikk ikke understreket nok den støtten vi har fått fra UiO hele veien fra toppen og ned. Det har vært og er veldig mye hardt arbeid og mye improvisering. Så det nå å få anerkjennelse hjemme, det er ingenting som er bedre, selv om det ofte er det man får til sist, legger Kristin til.

Roux-prisen i 2020

Søsknene Jørn og Kristin Braa har oppnådd internasjonal anerkjennelse det er få norske forskere forunt å oppleve. I november 2020 fikk de den høythengende Roux-prisen for sitt arbeid helseteknologi og utviklingen av HISP - Health Information Systems Programme, et globalt nettverk koordinert av Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo (UiO), samt verktøyet District Health Information Software (DHIS2).

Professorene Kristin og Jørn Braa sammen med noen av masterstudentene knyttet til programmet rett i etterkant av at de mottok Roux-prisen i november 2020.

I en pressemelding blir det fortalt at det er direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet (FHI) som nominerte de to professorsøsknene til Roux-prisen.

— Jørn Braa og Kristin Braa har gjort et fremragende og visjonært arbeid med å etablere et globalt system for sykdomsovervåking og for data fra helsesystemer, sa Stoltenberg til UiOs nettsted Titan.uio.no om nominasjonen.

Powered by Labrador CMS