skaper debatt
Norsk forsker mener koronaviruset er skapt av kinesere og amerikanere
Den norske vaksineforskeren Birger Sørensen mener at sekvenser fra koronavirusets overflate tyder på at viruset ikke kommer fra naturen.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
— Når vi teknisk beskriver viruset, så ser vi at det ikke har blitt til ved naturlig utvikling, sier Birger Sørensen.
Saken ble i Norge først omtalt av NRK søndag.
Sørensen er vaksineforsker, og sammen med den britiske professoren Angus Dalgleish mener nordmannen altså å ha funnet ut at koronaviruset ikke har et naturlig opphav.
Les også: Innrømmer at de ikke har gjort en god nok jobb
«Gain of function»-studier
I en studie publisert i tidsskriftet Quaterly Review of Biophysics påviser den norsk-engelske duoen at koronavirusets såkalte spike-protein inneholder sekvenser som ser ut til å være kunstig innsatt.
— Dette er gjort av amerikanere og kinesere. Det kalles «gain of function»-studier, og er noe som gjøres over hele verden. Man sier man ikke gjør det, men det skjer hele tiden på avanserte laboratorier, sier Sørensen.
Jeg tror dette startet som et uhell. Dermed reises spørsmålet om Kina kommer til å påta seg ansvar, og om Kina skal betale erstatning.
Sir Richard Dearlove, tidlgiere spionsjef i Storbritannia
Kort forklart er «gain of function»-studier vitenskapelige førsøk der man øker et spesielt virus' smittsomhet på en kunstig måte, med formål om å gjøre viruset enklere å bruke i vitenskapelige eksperimenter. USA og Kina har i mange år samarbeidet om forskning på for eksempel koronavirus.
Ifølge Sørensen har koronaviruset som fører til covid-19 egenskaper som skiller seg kraftig ut fra for eksempel SARS, og som tidligere aldri er påvist i naturen.
I studien fra Sørensen og Dalgleish pekes det på at viruset nesten ikke har mutert siden det begynte å smitte mellom mennesker, noen som tyder på at det allerede var ferdig tilpasset mennesker.
- Les også: Frykter forskningsfusk bak omfattende Covid-19-studie
- Les også: Forskningen i møte med koronaviruset: Vil dele forskning og data raskt og åpen
Har skapt debatt
Studien har skapt stor debatt rundt omkring i verden, og særlig i Storbritannia, der blant andre tidligere spionsjef Sir Richard Dearlove har meldt seg på.
— Jeg tror dette startet som et uhell. Dermed reises spørsmålet om Kina kommer til å påta seg ansvar, og om Kina skal betale erstatning. Jeg tror dette vil få alle land til å tenke gjennom sitt forhold til Kina og hvordan de forholder seg til Kinas lederskap, uttaler Dearlove til Daily Telegraph.
I flere måneder har det versert påstander om at viruset kan ha lekket ut fra laboratoriet til det virologiske instituttet i Wuhan i Kina. Påstandene tilbakevises fullstendig av instituttledelsen, som hevder laboratoriet aldri har vært i besittelse av virus som i det hele tatt ligner på SARS-CoV-2, skriver NRK.
Birger Sørensen mener kinesiske forskere har gjort feil, og at det er det som er opphavet til at store deler av verden når går på nåler som følge av utbruddet av koronaviruset og covid-19.
— Dette hadde aldri skjedd i dag. Det var en stor feil kineserne gjorde. De innsatte sekvensene har en funksjonalitet som vi beskriver. Vi forklarer hvorfor de er vesentlige, men kineserne pekte på dem først, sier Sørensen.
Nyeste artikler
Audun Øfsti (1938 - 2024)
Forskjellen må utgjøre en forskjell
NTNU stenger populær fritidsbolig for utleie. — Veldig lei meg
Første gang dette århundret om alle godkjennes. Og slik ser det ut til å bli
29 unge og lovende forskere får ekstra privilegier
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Instituttet sier opp folk, nå slutter instituttleder og får ny jobb utenfor NTNU
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024