NTNU-professor ber Nord-styret vurdere å oppløse universitetet
Nord universitet. Er Nord universitet liv laga, spør professor og styremedlem på NTNU, Aksel Tjora, dagen før Nord-styret skal bestemme ny studiestedsstruktur.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Aksel Tjora, professor og medlem for de vitenskapelig ansatte i universitetsstyret på NTNU, ber styret ved Nord universitet om å ha is i magen og ikke gjøre noe noe drastisk nå. IOnsdag 26.juni møtes Nord-styret til styremøte på Værnes - og ett viktig punkt på dagsorden er ny studiestedsstruktur - der blant annet studiestedene Nesna og Sandnessjøen på Helgeland er foreslått nedlagt, det samme med Verdal - der teaterutdanningen skal flyttes til Levanger.
- Her finner du styrepapirene. (Forslag til studiestedsstruktur side 305)
Professor Tjora har et klart råd:
— Gå heller i dialog med departementet. Ikke tving fram potensielt irreversible endringer i strukturen, hvis det er noe som kan løses ved å få mer ressurser, sier han til Trønder-Avisa.
Styret bør vurdere å løse opp konstellasjonen.
Aksel Tjora
Videre mener Tjora ifølge avisen at man burde revurdere om Nord universitet også skal ha som mål å hevde seg innen forskning.
— Vi trenger institusjoner som er sterke på utdanning i utkantene, selv om de ikke skulle hevde seg internasjonalt innen forskning. Man bør diskutere om man bør holde fast ved høgskoler og universiteter - med litt ulikt nivå, særlig på forskningen, sier han til Trønderavisa, og fortsetter med at å oppløse Nord universitet er en mulig vei videre.
— De institusjonene som utgjør Nord, er kanskje litt for lite enhetlige i utgangspunktet, sier han.
Les også: Nord-rektorens første forslag til studiestedsstruktur
Rektors første forslag skapte storm fra toppen av regjeringen, via Stortinget og fylkes- og lokalpolitikere og ned til det som nå har blitt Folkeaksjonen for høyere utdanning på Helgeland og som nå har over 22.000 medlemmer på facebook.
Må ikke glemme intensjonen
Til Khrono sier Tjora at når Nord har kommet i et uføre som dette, og står foran irreversible og store endringer, så bør man se på konstellasjonen og spørre seg «er den liv laga?».
— Styret bør vurdere å løse opp konstellasjonen, sier han, og fortsetter:
— Det jeg viser til er distrikshøgskoletankegangen hvor man rett og slett har hatt en politikk der man skal sørge for utdanning på bachelornivå nært der institusjonene innenfor helse, skoler og så videre trenger kompetanse.
Tjora mener man ikke bør glemme hva intensjonen med disse små høgskolene var.
— Det er dumt å skusle bort den tanken. Jeg tror ikke man har glemt intensjonen, men at man tar litt for lett på det, sier han.
For lite gjennomtenkt?
Videre stiller han overfor Khrono spørsmål ved om strukturreformen var gjennomtenkt nok. Han viser til at NTNUs fusjon kanskje mer var en virksomhetsoverdragelse, på grunn av størrelsesforskjellen mellom NTNU og høgskolene i Sør-Trøndelag, Gjøvik og Ålesund.
— Det er nok litt av grunnen til at vi har fått såpass lite trøbbel. Samtidig har det vært mye slitasje på organisasjonen her også.
- Les også: Spillet om Nord universitet
At motstanderne mot nedleggingen av blant annet Campus Nesna ved Nord universitet nå viser til strukturreformen og fusjonsavtaler om at studiesteder og tidligere institusjoner ikke skulle legges ned, mener Tjora viser litt av naturen til reformen.
Strukturreformen begynenr å skape strukturendringer
— Det handler om sammenslåing og sentralisering, og da vil det bli snakk om nedlegginger, sier han, og legger til:
— Nå begynner strukturreformen å faktisk skape strukturendringer. Men er disse små høgskolene verdiløse fordi de er små og ikke driver forskning på internasjonalt nivå, spør han.
Tjora er ikke den eneste som har snakket om oppløsning/fisjon.
Også ordfører i Nesna, Hanne Davidsen, er klar på at de vil jobbe for det, dersom styret ved Nord universitet vedtar å avvikle aktiviteten sin ved den tidligere Høgskolen i Nesna.
- Sjekk også: Khronos samlesider om Nord universitet
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!