oppsigelse i retten
Norce-sjef: — Forferdelig tøft å jobbe i forskningsinstitutt
— Det er ikke alle som holder ut et helt yrkesliv i instituttsektoren, sa Norce-direktør Aina Berg i retten. En tidligere ansatt mistet jobben etter 22 år og møter nå arbeidsgiver i Sør-Rogaland tingrett.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fakturerbare timer, generering av prosjekter og måling på hvor god du som forsker er til dette. Det er sentrale ingredienser i rettsaken som en Norce-ansatt forsker med 22 års ansiennitet har anlagt mot arbeidsgiveren. Han forlanger at oppsigelsen han fikk i juni i fjor kjennes ugyldig.
Springer etter inntekter
I Sør-Rogaland tingrett fortalte konserndirektør Aina Berg i Norce om en tøff hverdag for de som jobber i forskningsinstitutter som Norce, der forskerne selv må stå for arbeidet med å skaffe inntekter.
— Det å jobbe i et forskningsinstitutt er forferdelig tøft. Det oppleves for mange at de må springe etter nye prosjekt hele vegen. Og vi har en del turnover fordi folk er blitt slitne. Noen søker seg til universitet og høgskoler fordi du der vet mer hva du går til, sa Berg i sin partsforklaring i retten tirsdag.
— Det er ikke for alle å holde ut et helt yrkesliv i instituttsektoren, fortsatte konserndirektøren.
Timer er tema
Norce-forskerens prosessfullmektig, advokat Jeanette Engebretsen i fagforeningen Tekna, spurte om hvor harde kravene til å skaffe inntekter var og om det var rom for perioder med mindre fakturerbare timer.
— Vi har rom for det, det kan være mange forhold som påvirker hvilken andel en forsker har med tanke på fakturerbare timer. Samtidig er dette et tema vi snakker med forskerne om nokså kontinuerlig. Om noen leverer mindre må jo andre jobbe mer, forklarte Berg.
Berg opplyste i retten at Norce tok utgangspunkt i at fakturerbare timer hos hver ansatt i gjennomsnitt burde utgjøre 65 prosent i løpet av et år.
— Men det er klart at mange ledere og en del andre ansatte vil ha en lavere faktureringsgrad. Dermed vil graden normalt for en seniorforsker ligge høyere for at gjennomsnittet skal nås, sa konserndirektør Aina Berg.
Hjerteskjærende
Hun gav den oppsagte forskeren gode skussmål.
— Han har gjort en kjempeinnsats på Norce. Han er en god kollega og hyggelig kollega. Vi har snakket sammen ved flere anledninger og jeg har stor respekt for den måten han har vært på. Jeg har heller aldri hørt om noen som har villet ham noe vondt, sa Aina Berg.
Den oppsagte forskeren beskrev en hjerteskjærende situasjon med tanke på hva han har gjennomgått siden oppsigelsen kom på bordet før sommeren i fjor. Han har krevd å stå i stillingen i påvente av søksmålet.
— Det har vært utrolig tungt. Etter oppsigelsen blir du en slags alien på jobben. Jeg har følt meg helt ekskludert, også av kollegaer. Jeg har søvnproblemer og har søkt legehjelp, fortalte den 56 år gamle forskeren.
Han beskrev en hverdag som stemmer med den beskrivelsen konserndirektør Aina Berg gav av det å jobbe som forsker i et forskningsinstitutt.
— Faktureringsspøkelset gjør at alle springer etter prosjekter. Jeg har valgt å ikke renne ned dørene hos kolleger. Men nå brukes dette mot meg. Jeg liker forskning og det samfunnsoppdraget vi har, derfor har jeg valgt å stå i denne rettsprosessen, sa forskeren.
Mer albuer
Forskeren mener også det økte samarbeidet som var intensjonen med Norce ikke er synlig.
— Tvertimot er det blitt mer albuer internt. Den mer solidariske arbeidskonstellasjonen vi har hatt forsvinner. Folk blir innadvendte og tenker på fakturerbare timer for seg selv, sa forskeren i sin partsforklaring.
I forbindelse med rettssaken har han måttet peke ut seks navngitte kolleger som han mener har lavere kvalifikasjoner og erfaring enn han selv.
— Slik jeg ser det har ikke dette vært en god objektiv prosess. Derfor må jeg trekke frem kolleger som har ned i 2-3 års ansiennitet, som blir vurdert foran meg. Jeg har absolutt ingenting imot dem. Og skal jeg skyve ut andre for å beholde min jobb? Jeg har spurt meg om hvorfor det skal være opp til meg å gjøre, spurte 56-åringen i en følelsesladet forklaring.
Ikke egen plan
I hovedavtalen mellom Tekna og NHO er det konkrete bestemmelser om hvordan arbeidsgiver skal sørge for oppdatering av kompetanse, ikke minst hos seniormedarbeidere. Aina Berg er sjef for energidivisjonen i Norce. Hun ble spurt om hvilke systemer forskningsinstituttet har for å etterfølge bestemmelsene om utvikling av kompetanse for forskerne, og den oppsagte forskeren spesielt.
— De viktigste virkemidlene er såkalt interntid og utviklingstid som er knyttet til midler fra grunnbevilgningen fra Forskningsrådet. Her har han hatt mye interntid, sa Berg.
Men hun kunne ikke redegjøre for om det var laget en egen plan for 56-åringen, bortsett fra at hun mente det måtte ha vært oppfølgingsmøter.
Hun ble også spurt om hvilke rutiner Norce har for å følge opp medarbeidere som har for lite fakturerbare timer.
— Det er jeg litt usikker på faktisk. Vi har utviklet et kvalitetssystem, der finnes det muligens noe rundt denne typen oppfølging. Men vi har iallfall hatt oppfølgingsmøter rundt dette, svarte konserndirektøren.
Nyeste artikler
Forskaren vaks opp i Israel. No veit han ikkje om han vil reisa tilbake
Nordisk Østforum legger ned. Forskere vil ikke lenger skrive skandinavisk
Khronos store julequiz
Fagskoledebattens blindsoner — mer enn ren kvalifisering for arbeidslivet
Frykter for kurstilbudet. Blir det svekket, kan det bli flere tomme studieplasser
Mest lest
Dette er Lise Øvreås sitt lag til rektorvalet ved UiB
ChatGPT fikk A på eksamen. — Skulle nesten bare mangle
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe
Cecilie Hellestveit vurderer å slutte å snakke med media: — Klikkhoreri
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut