Jentene sliter mer enn gutta i studietiden
Masterstudent Tuva Aune Wettland fikk hjelp hos psykologtjenesten da det tårnet seg opp som verst. — Terskelen for å be om hjelp er høy og risikoen for å bli avvist i døra var veldig skremmende, sier hun.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Studenters psykiske helse har blitt kritisk forverret de siste fire årene, viser rapporten om Studenters helse og trivsel (SHoT), som ble lagt fram i dag. Økningen er tre ganger så stor blant kvinner som menn.
— Dette slår sprekker i studentidyllen. På bare fire år har studenters psykiske helse forverret seg bekymringsverdig mye, sier leder i Norsk studentorganisasjon (NSO), Anders Kvernmo Langset.
Klarte bare å konsentrere seg om problemene
Tuva Aune Wetland begynte på masterstudier ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) i høst, de to tidligere årene har hun vært heltids studentpolitiker, henholdsvis som leder i Studentparlamentet ved HiOA og som medlem i arbeidsutvalget i Norsk Studentorganisasjon (NSO) sentralt. På slutten av bachelorstudiet sitt begynte hun å slite, og kontaktet helsetjenesten for hjelp.
— Det tårnet seg opp med skolen, jeg hadde vanskeligheter med å finne meg en plass å bo og hadde en økonomi som ikke var tilstrekkelig til å leve av. Da begynte jeg å kontrollere det jeg kunne, nemlig matinntaket, forteller hun.
— Jeg brukte nesten alle våkne minutter til å tenke på hvordan jeg kunne spise minst mulig og bli tynnest mulig. I tillegg hadde jeg problemer med å komme meg opp om morgenen og med å få gjort det jeg skulle. Når det først blir for mye så er følelsen så overveldende at jeg ikke klarer å konsentrere meg om annet enn problemene, forteller Tuva.
Var heldig og fikk hjelp fort
Hun var veldig heldig og fikk hjelp fort, men på grunn av pågangen er det mange som ikke får hjelp hos samskipsnaden og må vente i lange køer i det offentlige tilbudet.
Når det først blir for mye så er følelsen så overveldende at jeg ikke klarer å konsentrere meg om annet enn problemene.
Tuva Aune Wetland
Mange opplever høyt press og lav studie=mestring.
Andres Langset
— Terskelen for å be om hjelp er veldig høy, og risikoen for å bli avvist i døra var veldig skremmende, sier Wetland, som gikk jevnlig til psykolog i et halvt år.
Idyllen sprekker
— Dette slår sprekker i studentidyllen. På bare fire år har studenters psykiske helse forverret seg bekymringsverdig mye, sier leder i Norsk studentorganisasjon (NSO), Anders Kvernmo Langset (bildet under).
Les også: Hver sjette student er ensom
Særlig økning blant kvinner
Det er dobbelt så mange kvinner som menn som har psykiske plager, 24 prosent mot 12 prosent. Andelen med alvorlige psykiske symptomer har økt blant begge kjønn siden undersøkelsen sist ble gjennomført i 2010, men økningen er tre ganger større blant kvinner enn menn.
Undersøkelsen viser at hele én av fem studenter rapporterer at de opplever alvorlige psykiske plager. Det er en alvorlig forverring fra samme undersøkelsen fra 2010, der 14 prosent av studentene rapporterte det samme.
— Studietilværelsen representerer en ramme av spesielle krav og forventninger. Med tanke på omfanget av psykiske symptomer ser dette ut til å gjøre studentene mer utsatte og sårbare, sier Kari Jussie Lønning (bildet over), leder for styringsgruppen og leder for helsetjenesten i Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO).
— Vi er særlig bekymret for økningen i psykiske plager hos kvinner siden forrige undersøkelse, og vil diskutere dette videre med både helseministeren og utdanningsinstitusjonene, sier hun i følge en pressemelding fra SiO.
Knyttet til studiesituasjon
Undersøkelsen viser at studentenes utfordringer er sterkt knyttet til studiesituasjonen. Det er nå dobbelt så mange studenter som sliter psykisk enn blant befolkningen ellers i samme aldersgruppe.
— Vi er veldig glade for at regjeringen og statsminister Erna Solberg har satt psykisk helse på dagsorden, og vi forventer at de nå vil komme med nødvendige tiltak for å hjelpe studentene, sier NSO-leder Kvernmo Langset.
Han er ikke i tvil om at det er forebyggende tiltak som er nøkkelen for å endre den negative utviklingen:
-- Vi vet at studentenes psykiske helse henger nøye sammen med studiesituasjonen og at mange opplever høyt press og lav studiemestring. Mye kan gjøres ved studiestart med tanke på hvordan studentene blir mottatt på studiestedet. Det er også viktig å ha god beredskap til studenter som sliter, uttaler Langset, i en pressemelding fra NSO.
Situasjonen er forverret for begge kjønn, men spesielt mange kvinner opplever flere alvorlige psykiske plager enn for noen år siden.
— Kvinner opplever at de mestrer studiene dårligere enn menn, men får ikke dårligere resultater. Dette viser et behov for at institusjonene må jobbe for at studentene og spesielt kvinner skal bygge faglig selvtillit, sier Langset
Flink pike-syndromet?
Vi spør Tuva Aune Wettland (bildet over) om hva hun tror om at det er slik at jenter sliter mer enn gutta?
— Akkurat hvorfor det slår verre ut for jenter enn for gutter, vet jeg ikke. Kanskje er det en blanding av det man kaller for «flink-pike»-syndromet og at det er mer tabu for gutter å snakke om det? Kan hende gutta derfor biter tennene sammen og i større grad prøver å hanskes med det på egenhånd? Dersom det siste er sant må det gjøres noe med, ingen skal være nødt til å slite med slikt alene. Jeg hadde ikke klart å komme meg igjennom det uten hjelp, sier hun.
Viktig med åpenhet
— Jeg har vært heldig, jeg har en familie hvor man kan snakke åpent om alt, og som alltid har støttet meg. Jeg har venner som har vært i lignende situasjoner som jeg har kunnet snakke med. Åpenhet rundt temaet er essensielt for at man skal tørre og be om hjelp. Kroppen kan bli syk, og hodet er en del av kroppen. Noen blir forkjølet eller får ryggproblemer av for mye press, andre får psykiske problemer - eller begge deler, sier Tuva.
Les også: Prorektor Olgunn Ransedokken blogger om studenter og psykisk helse
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!