Toppidrettsutøver og student
NMBU-student og VM-gullvinner Ragne Wiklund (20) har en masterplan
Om planen kan følges til punkt og prikke, er mer usikkert. Neste år venter nemlig vinter-OL i Beijing for den 20 år gamle Oslo-kvinnen.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
— Strategien min er alltid å satse 100 prosent fra start av, og så får man heller redusere innsatsen litt på veien, kommer det fra Ragne Wiklund.
BLI VARSLET OM SISTE NYTT
Last ned Khrono-appen og få varsel om de viktigste nyhetene - både nasjonalt og nær deg
-
Khrono intervjuer den nybakte verdensmesteren over telefon i begynnelsen av mars, snaut tre uker etter at hun sendte sjokkbølger gjennom en hel skøyteverden under VM i nederlandske Heerenveen.
Med tiden 1.54,63 gikk 20-åringen fra Oslo overraskende inn til det som er Norges første norske enkeltdistanse-gull i VM i skøyter på kvinnesiden noensinne.
Forrige kvinnelige VM-gull kom i 1938, da Laila Schou Nilsen vant allround-VM. Det forrige mesterskapsgullet kom under OL i Lake Placid i 1980, da Bjørg Eva Jensen, som nylig fylte 61 år, gikk først over målstreken på 3000-meter.
Miljøfysikk og energi
Nå har Skøyte-Norge fått en ny stjerne, som i tillegg til å være i verdenstoppen på skøyter også er en meget habil orienteringsløper.
Samtidig som hun satser knallhardt på skøyter, studerer Ragne Wiklund ved NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet) på Ås.
Høsten 2019 begynte hun på en bachelor i miljøfysikk og energi, og nå gjenstår det under ett og et halvt år før hun er ferdig.
Kanskje. Men mest sannsynlig ikke.
— Det har gått fint til nå, men vi får se hvor lenge det holder. Planen har hele tiden vært å studere litt mindre i OL-sesongen, sier Wiklund, som understreker at hun har et avslappet forhold til studiene.
— Det er idretten som er nummer én i livet mitt. Hadde jeg merket at det ikke kunne la seg kombinere, hadde jeg lagt alt av studier til siden med en eneste gang.
Travelt liv
Frem til nå har Wiklund, som hun nevner innledningsvis, satset hundre prosent på både studier og toppidrett. Med 12 ukentlige treningsøkter sier det seg selv at både kropp og hode trenger hvile for å være restituert og klar til neste økt, som aldri er langt unna.
Det finnes mange eksempler på toppidrettsutøvere som starter på studiene mens de fortsatt er aktive, men da gjerne mot slutten av karrieren.
Mange bruker også mye mer tid på å fullføre en bachelorgrad eller mastergrad enn det som er vanlig, ettersom et liv som toppidrettsutøver krever sitt.
Wiklund har valgt en litt annerledes strategi, og hun ser ikke bort fra at hun vil fortsette å studere utover i karrieren.
— Det høres kanskje rart ut, men jeg anser ikke meg selv som en toppidrettsutøver i ordets rette forstand. Kanskje er jeg det, men for meg handler det egentlig bare om at jeg er en person som trener mye, studerer og har en travel hverdag, akkurat som mange andre, sier Wiklund, før hun legger til:
— Noen dager hater jeg meg selv for å ha valgt denne livsstilen.
— Men det er ikke mange av de dagene altså, forsikrer 20-åringen.
Gjestet Lindmo
Wiklund merker at det er blitt mer oppmerksomhet fra flere hold i etterkant av VM-gullet. Det er mange som vil ha en bit av henne, og fredag forrige uke gjestet hun blant annet NRK-programmet Lindmo.
Jeg vil nok prøve å ta en mastergrad, men hvor lang tid jeg kommer til å bruke på det, avhenger av skøytesatsingen.
Ragne Wiklund, NMBU-student og verdensmester i skøyting
Det er mange som lurer på hvilke ambisjoner hun har for fremtiden på skøytebanen, men også ellers.
— For noen år siden sa jeg på tull at jeg skulle ta OL-gull, og så legge opp og leve et vanlig liv. Men nå må jeg innrømme at dersom jeg hadde vunnet OL-gull neste år, så hadde jeg nok ikke lagt opp på dagen, humrer Wiklund.
Vil ta mastergrad
Planen for det Wiklund kaller det vanlige livet, er noe diffust, men hun er klar på at hun ønsker å utdanne seg videre etter at bachelorgraden er i boks.
— Jeg vil nok prøve å ta en mastergrad, men hvor lang tid jeg kommer til å bruke på det, avhenger av skøytesatsingen.
Hun sier at hun har forholdsvis lite dialog med NMBU om hvordan hun best kan kombinere det å være heltidsstudent med det å være toppidrettsutøver.
— I starten prøvde jeg å dra toppidrettskortet, men jeg fant raskt ut at dersom man skal henge med på studiet, så må man faktisk være til stede. Men jeg har fått tilpasset en del, for eksempel når jeg har vært på reisefot.
— De obligatoriske øvingstimene man som regel må ha på campus, har jeg fått ha digitalt når det har vært behov for det, forteller NMBU-studenten videre.
Bor i Sandnes
Wiklund sier at det er lite aktuelt å legge studiene fullstendig på is for å kunne vie seg hundre prosent til idrettssatsingen.
— Man kan få gjort mye i sommerhalvåret. Når man er på treningsleir, er det ofte mye dødtid, og da kan det være greit å ha noe annet å bruke hodet på, sier studenten og skøytestjernen, som har bodd i Sandnes siden august i fjor, der hun har tilgang til et av Norges beste treningsforhold for skøyting i Sørmarka Arena.
Hun representerer fortsatt Oslo-klubben Aktiv skøyteklubb (ASK), og akkurat nå bor hun hjemme hos foreldrene på Nordberg i hovedstaden, der hun er født og oppvokst.
Aktuell for ærespris
I tillegg til å være godt etablert på skøytelandslaget, er Ragne Wiklund en del av Orienteringsforbundets landlagssatsing, og i fjor ble hun faktisk norgesmester i stafett for seniorer.
At hun er såpass dyktig i to ulike idretter gjør henne aktuell som mottager av den prestisjetunge Egebergs ærespris, som er en hederspris til norske utøvere som utmerker seg nasjonalt i minst to idretter og internasjonalt i én av dem.
— Jeg tenker ikke så mye på akkurat det, men det hadde vært gøy å hevde seg individuelt i orientering. Da må jeg nok trene litt mer på akkurat det. Samtidig er jo orientering en idrett man kan holde på med ganske lenge, reflekterer Wiklund.
Det blir neppe både fullføring av bachelor og OL-deltagelse på Ragne Wiklund i 2022, og det er nok det førstnevnte som må vike.
Ifølge Johan Kaggestad, som har bedre peiling på norsk idrett enn de fleste andre, er Wiklund medaljekandidat i Beijing-lekene om ett år.
— Ut av intet har Norge fått et nytt medaljehåp til vinter-OL i 2022, skrev Kaggestad i en kommentar på TV2.no etter at VM-gullet var et faktum for tre uker siden.
Nyeste artikler
Erna sier at taket er nådd for studenter. Send dem til utlandet, sier vi.
Øyvind Eikrem har fått se mappen sin: NTNU og PST har hatt kontakt siden 2014
Vil framleis ha samarbeid med både Kina og Russland — med varsemd
Hennum vil velges til den ene stillingen hun ikke har hatt ved universitetet
Lanserer korte studier for å lokke nye lærerstudenter
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år