NTNU faller som en stein på internasjonal rangering
Rangering. Både Universitet i Bergen, Universitetet i Oslo og NTNU taper terreng i Times Higher Educations nyeste rangering av verdens beste universiteter. Oslo er best av de norske og nummer sju i Norden.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Universitetet i Oslo (UiO) er nå det eneste norske universitetet blant de 200 beste i verden, ifølge Times Higher Educations (THE) ferske rangering. UiO daler likevel ti plasser fra i fjor, og ligger nå på 131. plass.
Med THEs rangering i hånden kan UiO også kalle seg Nordens sjuende beste universitet. Best i Norden er Karolinska Institutet i Stockholm på en 41. plass.
Universitetet i Helsinki holder stand blant de hundre beste på 96. plass, sammen med Lund universitet, mens Københavns Universitet regnes som det 101. beste universitetet i verden.
Uppsala universitet er på 102. plass og Aarhus universitet er på 115. plass foran UiO.
Se også: Her finner du alle talla i rangeringen
Oxford best for 4. år på rad
For fjerde år på rad ble Oxford University kåret til verdens beste universitet.
THEs rangering regnes av mange som den mest prestisjefylte av de ulike internasjonale universitetsrangeringene.
Det er blitt trangere i toppen.
Dag Rune Olsen
Nest best i Norge er Universitetet i Bergen (UiB). UiB kom inn på topp 200 i fjor (197. plass), men er i år falt ned i den mer uspesifiserte og mindre eksklusive kategorien 201-250.
Etter UiB er det over 150 plasser ned til NTNU, som er neste norske på listen.
NTNU: «Ikke hyggelig»
NTNU er i år plassert blant de 401-500 beste. Trønderne har dermed sunket stadig lenger ned på THEs rangering. I fjor var NTNU blant de 351-400 beste og i 2017 i kategorien 251-300.
THEs opererer med fire indekser som i sum gir plasseringen på listen. På tre av disse skårer Universitetet i Oslo høyest av de norske: Undervisning, forskning og samarbeid med industri og næringsliv. NTNU gjør det derimot markant dårligere i disse kategoriene enn alle de andre norske universitetene som er med i rangeringen.
Bjarne Foss er prorektor for forskning på NTNU. Han er ikke fornøyd med resultatene.
— Rangeringene er viktige, og blir aktivt brukt av de som er i akademia. NTNU er derfor ikke fornøyd med plasseringen på årets THES-rangering og det er ikke hyggelig å se at vi har falt på lista, skriver Foss i en epost til Khrono. Han legger til:
— Samtidig observerer vi at NTNUs plassering på de mest kjente rangeringene varierer mye. Det tydeligste eksemplet på dette er Shanghai-rangeringen der vi i år havnet i gruppen 101-150 blant verdens universiteter.
UiB og NMBU mest internasjonale
Universitetet i Bergen (UiB) er beste norske på sitering, som de også var i fjor. I år er UiB rangert som det 83. beste universitetet i verden når det gjelder sitering. Rektor ved UiB, Dag Rune Olsen, er fornøyd med å ligge «skyhøyt» på sitering. Samtidig skulle han gjerne holdt seg på topp 200.
— Vi vet at vi er i en sterkt voksende sektor, der flere og flere kommer på et høyt nivå. Ser vi på de ulike indikatorene, scorer vi egentlig ikke særlig lavere enn i fjor. Men konkurransen blir tøffere. Det er blitt trangere i toppen. Da blir det veldig krevende å klatre på rangeringene, sier Olsen til Khrono.
Bergenserne skårer også høyt på internasjonalisering. I denne kategorien er Norges miljø- og naturvitenskapelige universitet (NMBU) best, med marginalt bedre poengsum enn UiB. NTNU ligger vesentlig lavere enn både UiO, UiB og NMBU når det gjelder internasjonalisering.
I den totale rangeringen er NMBU plassert blant de 501-600 beste. UiT Norges arktiske universitet er hakket over og i selskap med NTNU i kategorien 401-500, som de også var i fjor.
1300 universiteter fra 92 land er med i rangeringen. Nær halvparten av de 200 beste ligger i Europa. Men mange av de europeiske institusjonene gjør det dårligere i rangeringen enn de har gjort tidligere. Dette har ifølge Times Higher Education sammenheng med sterk konkurranse fra fremadstormende asiatiske og amerikanske universiteter.
Hong Kong: Fem av seks på topp 200
Blant de 200 beste er nå 24 fra Asia. Hong Kong utmerker seg med fem av sine seks universiteter inne på topp 200. University of Hong Kong er best av disse og rangert på 35. plass.
Helt i toppen ser Oxford ut til å konsollidere posisjonen, mens rivalene i Cambridge må gi slipp på andreplassen. Den kaprer California Institute of Technology (Caltech), som stiger opp fra fjorårets femteplass.
På de neste plassene følger de amerikanske eliteuniversitetene som perler på en snor i rekkefølgen Stanford, MIT, Princeton, Harvard og Yale. 14 av de 20 beste universitetetene hører hjemme i USA.
I Norge har de internasjonale universitetsrangeringene blitt møtt med skepsis fra flere hold. Blant annet har direktør i Forskningsrådet, John-Arne Røttingen, gitt uttrykk for at rangeringene ikke gir et troverdig bilde av kvaliteten på forskning og utdanning. Mange norske universitetsledere regner likevel rangeringene som viktige fordi de påvirker universitetenes internasjonale omdømme.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!