Medisinutdanningen ved uio
Nær 300 medisinstudenter ved UiO har skrevet under på kritisk opprop
— Det er flere problemer ved medisinutdanningen i Oslo, sier medisinstudent ved Universitetet i Oslo, Oline Sæther .
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Et opprop blant de rundt 1200 medisinstudentene ved Universitetet i Oslo, som krever at medisinutdanningen får et «kvalitetsløft», har fått nesten 300 underskrifter.
— Det er flere problemer ved medisinutdanningen i Oslo. Både når det gjelder undervisning, hvordan ting er organisert, men også holdningen til studentmedvirkning, sier medisinstudent Oline Sæther, en av studentene bak oppropet.
Det har nylig blitt gjennomført en programevaluering, og studentene krever at denne blir fulgt opp. Det eksterne panelet, som har evaluert alle de seks studieårene, peker blant annet på tre bekymringspunkter:
- Manglende tilbakemeldinger fra underviserne til studentene
- En klar følelse av manglende muligheter for innflytelse på egen utdanning, undervisning og vurderingsformer
- Ensomhet blant mange studenter
Ikke bare to misfornøyde studenter, men 297
Oline Marie Sæther er leder av Medisinsk studentutvalg (MSU) og står bak oppropet sammen med Emma Lengle. Sæther påpeker at oppropet ikke er satt i gang av MSU, men av dem som enkeltpersoner.
Oppropet er blant annet basert på flere kronikker de to har skrevet i Khrono.
«Når kommer dagen der studieledelsen gir fra seg den utdaterte rollen som bedrevitende, reaksjonær bestefar» spør medisinstudent Emma Lengle i sin kronikk.
«Selv har jeg tatt permisjon fra studiet delvis på grunn av manglende læringsglede,» skriver Sæther i sin kronikk.
Sæther forteller at de fikk mange støtteerklæringer etter kronikkene.
— Det er mange som har uttrykt ovenfor oss at de er enige, sier Sæther.
— Med oppropet ønsker vi å gi studentene muligheten til å si ifra hvis de også ønsker en endring. Samtidig gir vi også da ledelsen støtte og et dytt bak til å gjennomføre de endringene som programevalueringen anbefaler. Det er jo en omfattende jobb, sier hun.
Ukomfortabel ledelse
— Hvordan opplever du at ledelsen har reagert på alt dette?
— Hmm. Vi har fått direkte reaksjoner fra ledelsen som tyder på at de nok ikke er vant med at studenter bruker media til å si ifra. De er nok ikke så komfortable med det, sier hun.
— Hvorfor er det nødvendig å påpeke at man skal følge programevalueringens anbefalinger. Bør ikke det være selvsagt?
— En slik rapport er noe alle studieprogram ved UiO må be om hvert sjette år. Det finnes flere tidligere evalueringsrapporter som angår medisinstudiet som ikke har blitt tilstrekkelig tatt tak i. Som studenter er vi nå spente på i hvilken grad ledelsen vil følge opp anbefalingene denne gangen. Dette er viktig, sier hun.
— Tar studentenes tilbakemelding med stort alvor
Khrono har spurt dekan Ivar Prydz Gladhaug ved Det medisinske fakultet hva han tenker om at så mange har signert et slikt opprop.
— Vi tar studentenes tilbakemelding med stort alvor og er opptatt av et fortsatt godt samarbeid på alle områder. Derfor har vi tatt initiativ til en studentledet gruppe som skal se på hvordan vi styrker studentmedvirkningen på fakultet, skiver Gladhaug i en epost til Khrono.
— Vil dere følge anbefalingene til oppropet?
— Det første kullet som har gjennomført hele den nye studieplanen Oslo2014 ble uteksaminert denne våren. Studieplanen er også nettopp blitt evaluert av en ekstern komite. Vi skal nå følge opp evalueringen og planlegge endringer i studiet. Omlegging av en studieplan er en omfattende prosess, og det er viktig at vi har studentene med oss i dette arbeidet fremover, skriver Gladhaug.
Studentleder ved UiB: — Drastisk
Leder av Medisinsk studentutvalg ved Universitetet i Bergen, Gard Aasmund Skulstad Johanson, sier til Khrono at det er utenkelig at man kunne gjennomført et slikt opprop i Bergen.
— Det virker som om studentene i Oslo ikke opplever å bli hørt. Derfor går de til det drastiske steget å lage en underskriftskampanje. Jeg er glad for at jeg ikke har hatt behov for å gjøre det her. Vi har et godt samarbeid med ledelsen, og et felles forståelsesgrunnlag, sier han.
Skulstad mener medisinstudentene ved UiB har gode møtepunkter og kanaler å ta opp problemer i.
— Jeg er glad dekanatet her tar det som en selvfølge at jeg som tillitsvalgt har støtten til studentene, og at jeg ikke trenger en underskriftskampanje for å få det fram, sier han.
— Hvordan bør ledere reagere på slike initiativer fra studentene?
— Jeg skal ikke mene for mye om akkurat dette, men jeg håper virkelig at ledelsen ved UiO inkluderer studentene, slik at de opplever å bli lyttet til, sier han.