korona:

Her kommer korona-rådene til norske studenter i utlandet

Alle norske studenter i utlandet får fortsatt lån og stipend selv om de må avbryte studiene på grunn av korona, melder Kunnskapsdepartementet.

Det er norske studenter i mange land, noen tar en hel grad og andre bor i utlandet et semester eller to.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere har norske utdanningsinstitusjoner sagt til Khrono at de ikke vurderer å hente hjem norske utvekslingsstudenter som studerer i land med korona-utbrudd. Nå slår Kunnskapsdepartementet fast at dersom du er utvekslingsstudent skal du forholde deg til den norske institusjonen du vanligvis studerer ved.

— Alle norske universiteter og høgskoler har ansvar for å ta vare på sine utvekslingsstudenter på best mulig måte, heter det i en melding fra departementet.

Individuelle løsninger

— Vi har etablert kontakt og har kommunikasjon med samtlige studenter i utlandet vedrørende en eventuell hjemreise. Individuelle løsninger er etablert.

Det skriver Hanne Karde, som er kommunikasjonssjef ved Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet, i en sms til Khrono fredag kveld.

— Vi anbefaler studentene å være der de er så lenge de ikke er i et land som er rammet. Vi har sendt ut e-post til alle, og er behjelpelige med hjemreise om de ønsker det.

Det skriver Margareth Hagen, prorektor ved Universitetet i Bergen.

Berit Kjeldstad, prorektor ved NTNU, skriver i en epost til Khrono at universitetet har jevnlig kontakt med utvekslingsstudentene.

— Jeg har full forståelse for at noen av våre studenter som befinner seg i utlandet er bekymret på grunn av korona-pandemien, skriver Kjeldstad.

Hun skriver videre at det er viktig at studentene gjør egne risikovurderinger, basert for eksempel på om de er i et land med godt eller dårlig utbygd helsevesen og hvor lenge oppholdet er tenkt å vare.

— Hvis oppholdet uansett snart avsluttes anbefaler vi at man reiser hjem mens flyene fortsatt går. Generelt så er vår anbefaling at studenter som føler seg utrygge, eller føler behov for å reise hjem til Norge, snarest mulig bør undersøke mulighetene for hjemreise.

Endrer retningslinjer

Torsdag kom beskjeden om at både barnehager, grunnskoler, videregående skoler og høgere utdanningsinstitusjoner stenger.

Det var en tid uklarhet knyttet til hva et stengt universitet eller høgskole betyr, men torsdag kveld la Kunnskapsdepartementet følgende ut på sine egne nettsider:

Med stenging av høgskoler og universiteter menes at all undervisning hvor studentene er fysisk til stede, stoppes. Dette betyr også at studentene ikke skal oppholde seg på campus. Det overordnede målet er at risikoen for smitte skal reduseres. Universitetene og høgskolene skal så langt som mulig erstatte den ordinære undervisningen med digitale undervisningstilbud.

Fredag skrev Khrono at departementet nå sier i at de nå vil følge opp utfordringer knyttet til regelverk, slik at man kan legge til rette for at nødvendig undervisning og eksamener kan gjennomføres.

Det er med andre ord planer om å endre flere regler og forskrifter, for at utdanning i Norge kan fullføres.

Fredag kveld kom så retningslinjene for norske studenter i utlandet.

Lånekassen betaler fremdeles

Det er altså den norske institusjonen som har ansvar for utvekslingsstudenter. Tar man derimot en hel grad i utlandet, skal man forholde seg til den institusjonen man studerer ved.

Elever fra videregående skole som er på utveksling, skal forholde seg til den utvekslingsorganisasjonen som organiserer oppholdet man har.

Utdanning i utlandet kan også være dyrt. Departementet skriver at Lånekassen ikke stopper utbetaling av lån og stipend til studenter i utlandet, og de som eventuelt må reise hjem vil fremdeles få utbetalinger fra Lånekassen.

Det vil bli gjort endringer i regelverket om utdanningsstøtte slik at de som på grunn av koronaviruset ikke kan være fysisk til stede på studiestedet i utlandet, likevel beholde rett til lån og stipend.

Ansa er fornøyd

Leder for Ansa, organisasjonen for norske studenter i utlandet, Hanna Flod sier i en melding til Khrono fredag kveld at de er fornøyde med at Kunnskapsdepartementet nå informere utenlandsstudentene.

— Vi har hatt et høyt trykk av spørsmål fra både studenter og foresatte som er i villrede, så dette var nok etterlengtet informasjon for mange, sier hun.

Hanna Flood, leder i Ansa.

— Og dere er fornøyde med innholdet i informasjonen også?

— Ja. Vi skjønner det er vanskelig å gi generelle råd som gjelder alle utenlandsstudenter, siden situasjonen per nå er så forskjellig fra land til land, og til og med forskjellig innad i landene.

Og hun legger til:

— Lånekassen har også strukket seg langt for at studentene ikke skal være skadelidende på grunn av virusutbruddet, noe som er utrolig viktig. I en såpass usikker situasjon blir nok en økonomisk belastning ekstra tyngende.

Ansa er et nettverk på over 9 500 medlemmer og 600 tillitsvalgte fordelt på over 1200 studiesteder i mer enn 90 land, ifølge facebooksiden deres.

(Saken er oppdater kl 23.24 med kommentarer fra leder i Ansa, Hanna Flood og lørdag kl 09:17 med kommentar fra Berit Kjeldstad ved NTNU)).

Powered by Labrador CMS