statsminister erna solberg
Alle universiteter og høgskoler går digitalt
Alle høgskoler og universitet stenger campus, men skal tilby digital undervisning. Statsminister Erna Solberg varslet drastiske tiltak torsdag.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Noen timer torsdag ettermiddag var det usikkert hva en «stenging» av landets universiteter ville betyr, etter at statsminister Erna Solberg (H) hadde varslet dette i en pressekonferanse, kun to timer etter at landets rektorer hadde hatt møte med forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim om situasjonen.
Digitale tilbud til studentene
I en pressemelding torsdag ettermiddag skriver Knut Børve, ekspedisjonssjef i Kunnskapsdepartementet, følgende:
«Med stenging av høyskoler og universiteter menes at all undervisning hvor studentene er fysisk til stede, stoppes. Dette betyr også at studentene ikke skal oppholde seg på campus. Det overordnede målet er at risikoen for smitte skal reduseres. Universitetene og høgskolene skal så langt som mulig erstatte den ordinære undervisningen med digitale undervisningstilbud.
Når det gjelder de ansatte ved høyskoler og universiteter, vises til rådene fra Helsedirektoratet om at de som kan, bør arbeide hjemmefra».
De fleste hadde allerede stengt
Mange universitet og høgskoler har allerede avlyst undervisning på campus, og stengt bibliotek. Både Bergen kommune og Oslo kommune er blant kommunene som på eget initiativ har vedtatt å stenge skoler og barnehager, dels fra fredag, og resten fra mandag.
Det er også fattet et vedtak om stenging av blant annet kulturarrangementer, idrettsarrangementer og treningssentre.
Statsministeren kom med en sterk oppfordring om at de som kan jobbe hjemmenfra, gjør det.
«Å stenge» ned et universitet er langt mer drastisk enn å legge om undervisningen.
Dag Rune Olsen, leder i Universitets- og høgskolerådet (UHR)
— De sterkeste og mest inngripende tiltakene i fredstid. Vår personlige frihet blir rammet, sa hun.
De strenge tiltakene gjelder fra 12. mars klokken 18.00 til og med 26. mars 2020, og det utelukkes ikke at perioden kan forlenges.
Usikkerhet blant rektorer
I etterkant av pressekonferansen var det uklart om rådene fra Helse- og omsorgsdepartementet betydde en total nedstenging, eller om nettundervisning er tillatt.
Dag Rune Olsen, som er rektor ved Universitetet i Bergen og leder styret i Universitets- og høgskolerådet, skrev i en sms til Khrono at han har bedt departementsråden om å ringe han.
— «Å stenge» ned et universitet er langt mer drastisk enn å legge om undervisningen. Både statsråden og jeg som UHR-leder snakket på møtet om å mimimalisere uønskete konsekvenser for studentene og deres studier.
Asheim fikk innspill
Som Khrono tidligere har skrevet, skulle forsknings- og høgere utdanningminister Henrik Asheim ha et nettmøte med rektorene i sektoren torsdag.
Kunnskapsdepartementet opplyser at i tillegg til hele den politisk ledelse var nøkkelpersoner i fagavdelingene i departementet, representanter fra Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet med på møtet, for å svare på konkrete spørsmål og gi råd om smittevern.
— Vi står midt i en nasjonal krise som krever enormt mye av oss som enkeltpersoner, men også av oss som en sektor med hundretusenvis av studenter og ansatte. Jeg har hatt et veldig godt møte med rektorene, universitets- og høyskolerådet, studentene og samskipnadsrådet. Jeg orienterte om situasjonen, og ga ros til sektoren for de tiltakene de allerede har iverksatt. Jeg fikk mange gode innspill på problemstillinger institusjonene står i, og disse skal vi forsøke å løse på best mulig måte.
Det skriver Asheim i en e-post til Khrono.
— Mitt klare budskap til sektoren er at det er liv og helse som har førsteprioritet. Fortsett å forberede dere, fortsett å sette inn tiltak. Vi har et ansvar for å gjøre de nødvendige grepene for å ta vare på hverandre. Det handler om solidaritet med de menneskene rundt oss i samfunnet som står mindre rustet til å takle virussmitte enn mange av oss andre, skriver Asheim videre.
Også statsministeren pekte på solidaritet:
— Alle landets innbyggere må delta i en dugnad, i solidaritet med eldre og kronisk syke.
Rektor Jelsness-Jørgensen fornøyd
Rektor ved Høgskolen i Østfold og professor i helsevitenskap, Lars-Petter Jelsness-Jørgensen, langet onsdag ut mot manglende koordinert innsats fra regjeringen side. Etter meldingen om at alle universiteter og høgskoler stenges ned sier rektoren følgende:
— Dette var det vi ønsket å se, og det jeg var på jakt etter. Jeg hadde et voldsomt behov for å tømme en kokende trykkoker. Dette vil nok bli sett på som smittevernets 22. juli, og vi vil i etterkant bli bedømt på hvordan vi taklet dette.
Da Khrono snakket med Jelsness-Jørgensen kort tid etter pressekonferansen til Solberg og Høie var det fremdeles usikkert hvordan dette vil påvirke UH-sektoren.
— Vi får se hvordan det blir, men jeg blir trolig en arbeidende rektor framover i helsevesenet, sa han.
Oppdatering kl. 17.30: Oppdatert med en uttalelse fra Kunnskapsdepartementet. Fjernet følgende avsnitt: Khrono var i kontakt med både Kunnskapsdepartementet og Statministerens kontor for å få klarhet i hva «stenge» betyr.
Klokken 16.52 svarte kommunikasjonsavdelingen i Kunnskapsdepartementet følgende på e-post: «Her er det veldig mange detaljer som skal på plass (...) Det er Helse- og omsorgsdepartementet som har tatt denne avgjørelsen, derfor må vi hente inn detaljer fra de. Det viser seg dessverre å ta noe tid.»
Nyeste artikler
Tid for forskning
Vil lage ekspertgruppe for kunstig intelligens
Vil legge om doktorgradsutdanninger
Grande mener NTNU i for stor grad har tatt hensyn til politiske forventninger
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år