Statråd henrik asheim:
Nå kommer festtalene til sin rett
Jeg er vanvittig imponert over alt dere gjør i møte med krisen landet står i, skriver statsråd Henrik Asheim.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Det mangler verken på kriseforståelse eller innsatsvilje på landets universiteter og høgskoler. Jeg er vanvittig imponert over alt dere gjør i møte med krisen landet står i. Dørene er kanskje stengt på campus, men hjerter og hjerner jobber på høygir.
For å si det på en annen måte: Nå kommer de mange festtalene om sektorens samfunnsoppdrag virkelig til sin rett. Svein Stølen, rektor ved Universitetet i Oslo, beskrev det i grunnen godt:
Sektorens omstilling de siste ukene er som supertankeren som snur på 5-øringen. Ikke bare legges det ned en betydelig innsats for å sikre studenter undervisning og veiledning - dere stiller også opp for resten av landet.
USIT, Universitetets senter for informasjonsteknologi (USIT) ved UiO, er et av mange glimrende eksempler. Sammen med IT-avdelingene på universitetene i Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø holder de bokstavelig talt liv i landets Internett-forbindelse. Det sikrer alt fra strømmetjenester til folket til hjemmekontor i karantene for statsrådskollega Torbjørn Røe Isaksen.
I den forbindelse vil jeg også fremheve Unit og Uninett som klarer å håndtere den enorme økningen i webundervisning og videokonferanser som hele universitets- og høyskolesektoren nå er avhengig av.
Det er mange flere å skryte av. Universitetet i Stavanger har, for å bruke deres egne ord, støvsugd laber for smittevernutstyr. Det samme har sykepleierutdanningen på Kjeller. Det gir en presset helsetjeneste ekstra tilgang på flere varebillaster med overtrekkdresser, ansiktsskjermer, hansker, briller og munnbind.
Tusen takk for at dere viser fram og bruker alt dere har av kløkt, vilje, dugnadsånd og delingskultur i denne krevende tiden.
Henrik Asheim, forsknings- og høyere utdanningsminister
Bare timer etter at UiB oppfordret medisinstudenter til å bidra, hadde over 200 studenter meldt seg til tjeneste for helsevesenet. Det samme er skjedd over hele landet. Takk til alle studenter som tar ansvar og viser offervilje når det trengs.
På Nord universitet har ansatte og sykepleierstudenter tatt formidlingsansvaret på alvor og laget en video om hvordan vi kan forhindre smitte. I skrivende stund er den sett nesten 270 000 ganger.
OsloMets nasjonale senter for flerkulturell opplæring (NAFO) arbeider kontinuerlig med å samle og dele informasjon om korona på flere språk. De tilgjengeliggjør også læringsressurser på mange språk til familier som nå må drive hjemmeundervisning.
Forskere fra både UiO og OsloMet har opprettet en gruppe for digital dugnad i høyere utdanning. Den har allerede flere tusen medlemmer.
Mange løsninger er allerede tatt i bruk. Denne uken gjennomførte for eksempel UiB en disputas på Skype fra et barnerom. Det er på ingen måte optimalt, men det er så viktig - for både enkeltmennesket og forskningen - at dere løser det som best dere kan.
Mange forskere og forlag deler nå også forskningsresultater gratis og åpent tilgjengelig for alle. For eksempel har Universitetsforlaget åpnet alt innhold på Idunn.no. Åpen forskning kan bidra til at viktige studier om pandemien lettere kan ettergås.
Det er trolig mye som kan gjøres bedre, enklere og mer effektivt. Ikke minst også fra min side av bordet.
Jeg vil forsikre om at vi jobber på spreng for å få på plass gode løsninger og ordninger for sektoren, men mener likevel det er viktig å anerkjenne det utrolig viktige arbeidet dere allerede har lagt ned. Kort oppsummert er UH-sektoren - supertankeren - et eksempel til etterfølgelse.
Tusen takk for at dere viser fram og bruker alt dere har av kløkt, vilje, dugnadsånd og delingskultur i denne krevende tiden.