budsjett
Nå kommer den bebudede satsingen på studiesentre
Arbeiderpartiet lovpriste studiesentre før valget i 2021. Nå følger det penger med.
Regjeringen bruker 40 millioner kroner på en støtteordning for studiesentre, slik at de kan gi flere tilbud om å ta utdanning der de bor.
— Uansett hvor man drar i Norge i dag, så ser man at det mangler folk og at det mangler folk med riktig kompetanse. Derfor vil regjeringen styrke studiesentrene rundt om i hele landet og gi flere mulighet til å skaffe seg faglig påfyll lokalt, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe, i en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet.
Departementet trekker fram at studiesentrene kan spille en viktig rolle ved å tilby fleksible utdanninger som er tilpasset det lokale og regionale behovet. De peker på at behovet for blant annet sykepleiere, fagarbeidere, IKT-spesialister og lærere er stort.
Vil sikre bedere økonomi
— Mange studiesentre lever på litt støtte fra kommuner og fylker og fra budsjett til budsjett. Det gjør det vanskelig å planlegge og jobbe langsiktig. Noen av dem lykkes, men for mange er for svake til å spille en viktig lokal og regional rolle. Nå kommer det en ordning som gjør at studiesentre kan få økonomisk støtte til mobilisere flere lokale bedrifter og personer til å satse på kompetanse, sier Borten Moe.
I tillegg til den søkbare ordningen for studiesentre, er det også nå mulighet for å søke støtte for desentraliserte studietilbud ved fagskoler, høyskoler og universiteter. Der er potten på 144 millioner kroner.
— Vi vil at høgskoler og universiteter i større grad skal ut til der folk bor. Det holder ikke bare med nettstudier og digitale tilbud, folk ønsker mulighet til å møte medstudenter og forelesere. Derfor skal vi også gå gjennom finansieringssystemet for universiteter og høyskoler, også for å gjøre det enklere og mer attraktivt å tilby desentralisert utdanning, sier Borten Moe, i pressemeldingen.
Kritisk til studiesentre
Da Arbeiderpartiet la fram sin satsing på studiesentre våren 2021 fikk de kritikk. Blant annet fra Petter Aasen, rektor ved Universitetet i Sørøst-Norge.
Petter Aasen har lite sans for den nye reformen fra Arbeiderpartiet, og mener tilgjengeligheten til høyere utdanning er stor nok.
— Bare de offentlige universitetene og høgskolene har allerede 70 studiesteder rundt om i landet – rundt 20 av dem ligger nord for Trondheim, trakk Aasen fram overfor Khrono.
I tillegg viser han til 17 ulike private utdanningsinstitusjoner som også har flere campuser.
Nyeste artikler
Vil framleis ha samarbeid med både Kina og Russland — med varsemd
Hennum vil velges til den ene stillingen hun ikke har hatt ved universitetet
Lanserer korte studier for å lokke nye lærerstudenter
Tid for forskning
Hoel vil lage ekspertgruppe for kunstig intelligens
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år