Krigen i Ukraina har fått flere universiteter og høgskoler til å sette i gang kartlegging av tilfluktsrommene sine og hvilken stand de er i.
Avvikling eller operativt tilfluktsrom? Kjelleren på Chateau Neuf brukes i dag til konserter og arrangementer, og eiendomsavdelingen ved Universitetet i Oslo skal nå vurdere om det skal settes tilbake i operativ stand.Khrono/Henrik B. Vold
Tilgang på tilfluktsrom ble mer aktuelt etter at Vladimir Putin gikk til krig mot Ukraina i februar i år. Hvor skal landets nesten 300.000 studenter og vel 40.000 ansatte i akademia gjøre av seg, dersom alarmen går på alvor?
Krigen i Ukraina har fått flere universiteter og høgskoler til å sette i gang en kartlegging, for å få oversikt over både antall tilfluktsrom og tilstanden de er i. Dette gjelder blant annet Universitetet i Bergen (UiB) og NTNU.
— Ut ifra den situasjonen vi har ute i Europa, ønsker vi en kartlegging, sier eiendomsdirektør ved NTNU, Frank Arntsen.
Jan-Terje Nygaard, seksjonssjef for drift i eiendomsavdelingen ved UiB sier at de hver sommer har sommervikarer inne på eiendomsavdelingen.
— Og i år fikk de ansvar for å kartlegge utstyret vårt og tilfluktsrommene våre. Kartleggingen skyldes at tilfluktsrommene etter hvert har blitt brukt til andre formål og har derfor forsvunnet ut av systemet vårt, sier han.
Etter at sommervikarene hadde gått igjennom, ble tilfluktsrommene registrert på riktig måte i en database.
— Nå er det opp til oss å ta det videre. Det er en del utstyr som strømaggregater, ventilasjonsaggregater, vannfilter, toaletter og dusjer som trenger vedlikehold. Man må huske at tilfluktsrom ikke har vært et stort fokus siden muren falt i Berlin i 1989, som nå har blitt aktualisert med krigen i Ukraina. Det blir viktig å kartlegge behovene, sier Nygaard.
Ved Universitetet i Agder har de nylig gjennomgått rutinene for bruken av tilfluktsrommene.
Mange tilfluktsrom er i dag studentpuber
Khrono har de siste ukene forsøkt å skaffe en oversikt over tilfluktsrom ved alle landets offentlige høgskoler og universiteter, uten å lykkes. Det finnes ingen fullstendig oversikt.
Statsbygg har unntatt opplysningene om tilfuktsrommene i sine bygg fra offentlighet, og viser til forsvars- og sikkerhetshensyn.
Flere av tilfluktsrommene til utdanningsinstitusjonene brukes daglig til helt andre ting — som lager og studentpub, for eksempel. Det er ingen begrensinger for bruk av tilfluktsrom i fredstid. Det er imidlertid krav om at bruken ikke påvirker beskyttelsesevnen, og at rommet må kunne klargjøres som tilfluktsrom i løpet av 72 timer.
Lenger nede i saken kan du se hvor mange tilfluktsrom de enkelte universitet eller høgskoler har.
Tilfluktsrom med uklar status
Ved Universitetet i Oslo (UiO) har de 24 operative tilfluktsrom. Men de har også to lokaler som er registrert som tilfluktsrom, som: «på et eller annet tidspunkt i forrige århundre ble innredet slik at de ikke kan være operative i løpet av 72 timer» ifølge eiendomsavdelingen.
Dette gjelder tilfluktsrommet i Robert Collets Hus i Botanisk Hage samt tilfluktsrommet i oslostudentenes storstue, Det norske studentersamfunn på Chateau Neuf.
UiOs kommunikasjonsavdeling opplyser at universitetet er i dialog med Sivilforsvaret om en dispensasjonsløsning for midlertidig nedleggelse av tilfluktsrommet i Robert Colletts Hus. «På sikt vil også dette tilfluktsrommet gjøres operativt» skriver de.
Det har vært vanskelig å få god informasjon om hva som er tenkt rundt tilfluktsrommet ved Chateau Neuf. Vi har fått uklare svar fra UiO, og de har endret informasjonen de ga ut tre ganger.
Først fikk vi beskjed om at UiO er i en prosess med å gjøre tilfluktsrommet på Chateau Neuf operativt innen kort tid. Senere opplyste eiendomsavdelingen dette:
«UiO søkte om avvikling av tilfluktsrommet i Chateau Neuf i 2019, men fikk avslag. Vi jobber derfor med å få satt dette tilfluktsrommet i operativ stand og er i en utrednings-/forprosjektfase».
Da Khrono ba om innsyn i søknaden det her vises til, fikk vi dette svaret:
«Vi beklager at vi var upresise i svaret vårt. I 2019 vurderte vi om UiO skulle søke om å avvikle tilfluktsrommet i Chateau Neuf. UiO konkluderte med at det ikke var hensiktsmessig og søkte ikke. Vi har derfor ingen søknad å levere ut. Vi vil nå gå gjennom arkivet og se om det finnes andre relevante dokumenter.»
— God erfaring med å være mange der
Ett av stedene hvor tilfluktsrommet i kjelleren brukes som studentpub, er ved det juridiske fakultetet i Bergen. Puben kalles «Straffbar», og leder av Juristforeningen, Marcus Selsås viser oss rundt.
Det er god plass til mange folk, og det er også lett å lage et stort dansegulv, forteller han.
— Hva tenker du om at dette egentlig er et tilfluktsrom?
— Lokalet eies av eiendomsavdelingen ved UiB. Vi er sinnsykt glade for at vi har bruksrett på det, for det er et rom som gjør veldig mye for det psykososiale miljøet på fakultetet. Det er et viktig tilfluktssted i en stressa og tidvis overveldende studiehverdag. Så det er gull verdt for oss!
Selsås er klar over at rommet også skal kunne tjene en annen funksjon.
— Det er Straffbar veldig godt egnet for. Vi har klart å ommøblere baren på ganske mye kortere tid enn 72 timer før, sier han.
— Tror du dette tilfluktsrommet hadde vært et ok sted å være om det smalt?
— Det tror jeg, i og med at lokalet er nyoppusset for bare et par år siden. Det er også gjort oppgraderinger med tanke på ventilasjon og inneklima — slikt er jo vesentlig hvis man først var nødt til å stue seg inne der. Vi har i hvert fall god erfaring med å være mange der.
Statsbygg vil ikke gi ut informasjon
Det er bare noen av universitetene som eier sine egne bygg. Flere eies av Statsbygg eller leies av private. Noen av universitetene og høgskolene har også henvist Khrono videre til Statsbygg for en oversikt.
Statsbyggs kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim sier at de ikke kan gi ut navn og sted på disse tilfluktsrommene, og viser til § 21 i Offentleglova— «Unntak av omsyn til nasjonale forsvars- og tryggingsinteresser».
Her står det at «Det kan gjerast unntak frå innsyn for opplysningar når det er påkravd av nasjonale tryggingsomsyn eller forsvaret av landet».
— De tilfluktsrommene vi har ansvar for, regnes som private tilfluktsrom. Jeg kan ikke si annet enn at det er snakk om mange.
— Mange av universitetene og høgskolene vi har kontaktet direkte har gitt ut informasjon om disse tilfluktsrommene. Mener du da at de har gjort en feil?
— Det kan jeg ikke si noe om.
Vi har også spurt Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) om de syns det er en riktig vurdering fra Statsbygg sin side å ikke oppgi hvor mange tilfluktsrom de eier.
— Det er kun stedsangivelse av de private tilfluktsrommene som i utgangspunktet er unntatt offentligheten og ikke antall tilfluktsrom, skriver DSB i en e-post.
De forteller at stedsangivelse av de private tilfluktsrommene i utgangspunktet er unntatt offentligheten etter offentleglova § 21.
— Men eier av tilfluktsrommet kan velge å offentliggjøre sine private tilfluktsrom etter en risikovurdering.
Utdanningsinstitusjoner må ikke ha tilfluktsrom
Det finnes cirka 20 000 tilfluktsrom i Norge med plass til cirka 2,5 millioner mennesker. Om lag 600 anlegg er offentlige, og resten er private.
— Vi skiller mellom privat og offentlige tilfluktsrom. Offentlig tilfluktsrom er for alle og ligger ute på kart. Mens private tilfluktsrom er for de som tilhører eller er på besøk i bygget/på eiendommen med tilfluktsrom. Det kan for eksempel være et tilfluktsrom på en skole og tilfluktsrommet er da dimensjonert etter antall elever og ansatte ved skolen, skriver DSB til Khrono.
Et tilfluktsrom skal i oppholdsrommet ha en fri gulvflate på 0,6 kvadratmeter per person.
Som Sivilforsvaret skriver, er private tilfluktsrom «bygget på byggherrens regning. Eier av bygget har ansvaret for å vedlikeholde rommet i fred og klargjøre og drifte rommet ved beredskap».
FAKTA
Lærestedenes tilfluktsrom
Universitetet i Oslo (UiO)
Ca. 26 600 studenter og ca. 7000 ansatte. De har 24 operative tilfluktsrom. Her er en oversikt. Universitetet opplyser om at de fleste tilfluktsrommene i dag brukes til andre ting, men de kan klargjøres i løpet av 72 timer, slik forskriften om tilfluktsrom krever.
UiO har også to andre lokaler som er registrert som tilfluktsrom, men som p.t. ikke er operative og godkjente.
Universitetet i Bergen (UiB)
Ved UiB har ca. 17 800 studenter og 4060 ansatte tilgang til 15 tilfluktsrom, men det blir ikke opplyst om hvor mange det er plass til i disse.
Norges idrettshøgskole (NiH)
Ca. 1200 studenter og ca. 230 ansatte. Her finnes det ett tilfluktsrom.
«Vesentlig deler av rommet/arealet brukes daglig til garderobe/dusj, og ble rehabilitert for 5-6 år siden,» skriver høgskolen i en epost.
Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO)
Ca. 570 studenter og 200 ansatte. Her har de ingen tilfluktsrom.
Det nærmeste offentlige tilfluktsrommet kan vi søke oss fram til i kartet til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Det er i Maridalsveien og har plass til 4300 mennesker.
Norges handelshøyskole (NHH)
Her har de ingen tilfluktsrom. DSB sitt kart viser at det nærmeste offentlige tilfluktsrommet er i Skuteviken i Sandviken, og bare har plass til 1500 mennesker.
Norges musikkhøgskole (NMH)
Ved Norges musikkhøgskole er det ca. 680 studenter og ca. 190 ansatte. Her har de ett tilfluktsrom.
«Det er i kjelleren på det ene av våre to bygg. Det er god stand og har 2 toalett, skriver høgskolen i en epost».
Universitetet i Sørøst-Norge (USN)
Ved USN er det ca. 18 000 studenter og ca. 1700 ansatte spredd over åtte campus.
Fra USN får vi en del mer informasjon enn fra mange av de andre utdanningsinstitusjonene.
Ved USN har de til sammen 11 tilfluktsrom med plass til 3425 personer.
Ett i Vestfold som har plass til 550 personer, ett i Bø med plass til 630 personer, ett i Kongsberg med plass til 200 personer, tre rom i Porsgrunn med til sammen 905 plasser, to på Ringerrike med til sammen 440 plasser, to rom i Notodden med til sammen 600 plasser, et rom i Rauland med 100 plasser.
I Drammen har de ikke et eget tilfluktsrom, men de har avtale om at de kan benytte et kommunalt tilfluktsrom, med plass til 1000 personer.
Universitetet i Agder (UiA)
Ved Universitetet i Agder er det ca. 11 800 studenter og ca. 940 ansatte. Her har de to tilfluktsrom, ett på campuset i Kristiansand og ett på campuset i Grimstad.Universitetet opplyser at rommene brukes til andre formål, men kan gjøres i stand på 48 timer. De har nylig gjennomgått rutinene for bruken av tilfluktsrommene, opplyser en kommunikasjonsansatt.
Universitetet i Stavanger (UiS)
Ved Universitetet i Stavanger har de ca. 12 600 studenter og ca. 1770 ansatte. Her har de 13 tilfluktsrom med plass til 2806 personer.
UiS har også gitt litt mer utfyllende informasjon:
I Kjølv Egelands-hus (Kristine Bonnevies vei) er det hele fem tilfluktsrom. Ett i B-fløyen, to i D-fløyen, og to i E-fløyen. Til sammen er det her plass til 1168 personer.
Det er ett tilfluktsrom i kjellener i Hagbard Lines-hus (Telegrafdirektør Heftyes vei 35) med plass til 318 personer.
Det er ett tilfluktsrom i kjelleren i Ellen og Axel Lunds hus (Kjell Arholmsgate 39) med plass til 190 personer.
I Kjell Arholms hus (Telegrafdirektør Heftyes vei 73 og 74) er det to tilfluktsrom med plass til 500 og 200 personer.
I Kitty Kiellands-hus (Rennebergstien 30) er det et tilfluktsrom med plass til 100 personer.
I første etasje i Hulda Garborgs-hus (Rektor Natvig-Pedersens vei 10) er det et tilfluktsrom med plass til 170 personer.
I andre etasje i Hulda Garborgs hus (Rektor Natvig-Pedersens vei 11) er det et tilfluktsrom med plass til 100 personer.
Arkeologisk museum (Peder Klows gate 30A) har også et tilfluktsrom med plass til 60 personer.
OsloMet - storbyuniversitetet
OsloMet - storbyuniversitetet har ca. 20 000 studenter og ca. 2100 ansatte.Her har de 13 tilfluktsrom.
De ligger i Pilestredet 32, 35, 38, 42, 44, 46, 48, 50 og 52, samt Fyrhuset, som ligger på øvre campus i Oslo.
I tillegg har de totalt tre tilfluktsrom på Kjeller i blokk A, B og C.
«Vi benytter noen av rommene til lager, treningsrom eller lignende, men de er fullt mulig å klargjøre innen 72 timer, slik forskriften om tilfluktsrom sier,» skriver seksjonssjef, Marianne Fugløy Lidstrøm i en e-post.
Høgskolen i Østfold (HiØ)
Høgskolen i Østfold har ca. 7000 studenter og ca. 550 ansatte.
Her har de fem tilfluktsrom. To i Halden og tre i Fredrikstad.
Høgskolen i Innlandet (HiNN)
Ved Høgskolen i Innlandet har de ca. 15 900 studenter og ca. 1090 ansatte. Her har de tre tilfluktsrom.
Politihøgskolen
Ved Politihøgskolen er det til sammen rundt 4900 studenter (hvis de som tar videreutdanning inkluderes).
Høgskolen har ikke svart på hvor mange tilfluktsrom de har, men det kommer fram at de har noen.
«Alle våre tilfluktsrom er kategorisert som private og ment å dekke behovet for de som normalt oppholder seg på den enkelte eiendom, samfunnet rundt ivaretas gjennom de offentlige tilfluktsrommene,» skriver en pressevakt i en e-post.
Nord universitet
Nord universitet velger å ikke gi ut informasjon, og viser videre til Statsbygg som er eier.
Høgskolen i Volda
Høgskolen i Volda har ca. 4500 studenter og 350 ansatte. Her har de to tilfluktsrom.
Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU)
Ved NTNU er det ca. 41 900 studenter og ca. 7400 ansatte. Her har de 30 tilfluktsrom, som til sammen utgjør over 6 000 m². Universitetet opplyser at tilstandsgraden på rommene varierer, og at de har bestemt seg for å kartlegge tilstanden på rommene.
NMBU
Har ikke svart på Khronos forespørselP.
Høgskolen i Molde
Har ikke svart på forespørselen.
Høgskulen på Vestlandet
Har ikke svart på forespørselen.
UiT Norges arktiske universitet
Har ikke svart på forespørselen.
Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
Kunstnernes Hus har besluttet å avslutte sin leieavtale med Fondet for kunst- og designstudenter (FKDS), skriver Kunstavisen.
Fondet har som formål å støtte studenter ved ulike avdelinger ved Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO). Ordningen med Kunstnernes Hus har siden 2014 gitt nyutdannede kunstnere atelierplasser på huset. Årlig har fire atelier blitt tildelt åtte nyutdannede kunstnere fra Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO).
— Det betyr at FKDS/KHiO må søke etter andre løsninger for å ivareta denne viktige stipendordningen for nyutdannete kunstnere, sier rektor ved KHiO Marianne Skjulhaug til Kunstavisen. Skjulhaug er også styreleder for fondet.
Kunstnernes Hus har i flere år hatt økonomiske problemer, noe som har påvirket beslutningen om å ikke leie til KHiO lenger. Nå inngår huset istedenfor en avtale med Office for Contemporary Art Norway (OCA).
— Det er en stor ære og et stort ansvar forbundet med denne rollen. Det å ivareta lønns- og arbeidsvilkårene til medlemmene våre er det viktigste vi gjør, sier Steen til Khrono.
Steen ble valgt inn på representantskapsmøtet tirsdag 19. november, ved akklamasjon og uten motkandidater. Hun tar over etter Egil André Aas, som har vært leder i LO Stat i åtte år. Det skriver Altinget.
— Jeg overtar akkurat når rikslønsmenda kommer med sin kjennelse, så arbeidet med hovedoppgjør i 2026 starter jo nå. Lønnspolitikken til LO Stat ligger fast og det er viktig for oss å ivareta alle medlemmene sine rettigheter, sier Steen.
LO Stat går gjennom en stor omstilling det neste året, noe som former sakene Steen som leder skal jobbe med. LO Stat skal deles opp, og Spekter går inn i LO.
— Vi skal overføre forhandlingsansvar fra Spekter til LO Stat, og forberede hvordan LO Stat skal se ut fra 1. januar 2026. I tillegg skal vi gjennomføre mellomoppgjør i både staten og Spekter i 2025 samtidig, sier Steen.
Hun får med seg Henriette Jevnaker fra Fagforbundet som 1. nestleder, og Tor Egil Vangstad fra Norges offisers- og spesialistforbund som 2. nestleder.
Steen er tidligere hovedkasserer i Norsk Tjenestemannslag. I tillegg har hun ledet NTL Nav, som med sine rundt 9000 medlemmer er NTL sin største landsforening.
I snitt får 17 prosent av UiO-studentene karakteren A, mens andelen er lavere i både Bergen og Tromsø, skriver Advokatbladet.
Ved Universitetet i Bergen (UiB) er det rundt 13 prosent som får A i gjennomsnitt, mens det ved UiT Norges arktiske universitet er 12 prosent.
Det er i snitt litt over 2 prosent ved Universitetet i Oslo (UiO) som stryker, tilsvarende tall for UiT er 2 prosent og ved UiB litt over 2 prosent. Den vanligste karakteren er C ved alle tre juss-utdanninger. I 2024 er det så langt en tredjedel av jusstudentene som får denne karakteren.
UiT-forskeren Kristoffer Wickstrøm har vunnet pris for en forskningsartikkel om kunstig intelligens.
— En slik anerkjennelse er veldig gøy og et tydelig tegn på at arbeidet vi gjør har høy kvalitet. At artikkelen vår er en del av dette gode selskapet er kjempeflott, spesielt når det er så stor konkurranse fra mange andre sterke bidrag, sier Wickstrøm i en pressemelding.
Forskningsartikkelen hans publisert i Pattern Recognition Letters i 2022, og det er tidsskriftet som gir Wickstrøm prisen. På to år har artikkelen blitt sitert hundre ganger av forskere i hele verden.
Wickstrøm er førsteamanuensis i UiT sin maskinlæringsgruppe. Han har utviklet en ny metode for å lære kunstig intelligens å analysere data uten menneskelig hjelp.
Universitetet i Agder (UiA) har åpnet en av Europas største samlinger av erotisk litteratur på campus i Grimstad. Den kalles Cupido-samlingen og har tilhørt den avdøde redaktøren i Cupido, Terje Gammelsrud.
UiA fikk samlingen i 2020 og siden tildelingen har UiAs bibliotek jobbet med å katalogisere og gjennomgå innholdet i samlingen, som har fått sitt eget rom i biblioteket, ifølge uia.no.
Samlingen består blant annet av tegneserier, erotiske noveller og faglitteratur.
– Dette er en unik samling, både for oss som fagmiljø og for allmennheten. Samlingen består av erotisk litteratur på norsk, dansk, engelsk og fransk, helt fra 1800-tallet av og frem til i dag, sier professor Tor-Ivar Karlsen ved UiA.
Den 22 år gamle studenten Tarald Kongshaug var bassist for bandet For You på konsert i november.
Frontfigur Ed Westwick er verdenskjent for rollen som Chuck Bass i Gossip Girl. Kongshaug sa ja til å spille bass dagen før konserten, og fikk under et døgn på å lære hele repertoaret til bandet. Til vanlig studerer Kongshaug utøvende jazz på jazzlinjen til NTNU i Trondheim.
— Alle i bandet var utrolig hyggelige, og det var veldig gøy å henge sammen etter konserten. Jeg tar med meg masse erfaring om det å lære meg musikk på en effektiv måte, noe som er utrolig viktig når man lever som utøvende musiker, sier Kongshaug til Adresseavisen.
Til vanlig er det nordmannen Hans Kristian Nordin som er bassist for bandet, som har spilt inn og produsert mye av musikken sin i Oslo. Derfor har bandet en spesiell tilknytning til Norge.
Britiske studenter som velger å ta fatt på et utdanningsløp ved University of Birmingham fra og med høsten 2025, vil få et ekstra stipend på totalt 5000 britiske pund fra universitetet, noe som tilsvarer 70.000 norske kroner etter dagens kurs.
Times Higher Education (THE) skriver at universitetet innfører ordningen som et resultat av økningen i skolepenger for britiske studenter.
De 70.000 kronene som nye studenter i Birmingham vil motta skal utbetales over åtte månedlige avdrag i løpet av de to første studieårene, med ytterligere to større utbetalinger det siste året, skriver THE.
Fra og med høsten 2025 vil det være mulig å ta bachelor i byggingeniør-faget ved Universitetet i Agder (UiA), mens du bor og studerer i Listerregionen, skriver NRK.
Tilbudet er et resultat av et nytt samarbeid mellom Studiesenteret Lister Kompetanse og Universitetet i Agder i Grimstad.
Studiet bygges opp som et deltidsstudium som skal gå over fem år.
Nyeste artikler
Første gang dette århundret om alle godkjennes. Og slik ser det ut til å bli
29 unge og lovende forskere får ekstra privilegier
Departementet kan ikkje oppheve mistillit
Skal drøfte omdømme- og merkevarebygging
Rektor Haanes advarer mot politisk styrt nedstemthet
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Instituttet sier opp folk, nå slutter instituttleder og får ny jobb utenfor NTNU
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024