Rektor Svein Stølen og prorektor Gro Bjørnerud Mo ved Universitetet i Oslo, i samtale med studenter før velkomstseremonien 2018. Foto: UiO

Studiestart kan være krevende

Studiestart. Midt i gleden ved studiestart, er dette også alvorsdager for oss som universitet, skriver ledelsen ved Universitetet i Oslo.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Årets vakreste eventyr kommer stadig nærmere og vi gleder oss til å ta imot tusenvis av nye Universitetet i Oslo-studenter på Universitetsplassen. Midt i gleden, er dette også alvorsdager for oss som universitet. I fjor var august toppmåned for antall unge med rusmiddelforgiftning i Oslo. Det toppet seg ekstra den helgen det var flest fadderarrangementer for studentene. Dette bekymrer oss og vi jobber kontinuerlig for å redusere utfordringen.

Les også: Hastetiltak i Oslo etter høye legevakt-tall i fadderuken i fjor

Fadderne har både hjerte og hjerne for studentfellesskapet og for de nyankomne studentene.

UiO-ledelsen

Vi ønsker å gi våre studenter en fin og trygg start når de legger noen av sine beste år i våre hender. Likevel, vi vet at studiestart kan være krevende. Det å stå på Universitetsplassen kan føles overveldende. Å skulle skaffe seg pensum, få gode leserutiner, få noen å sitte sammen med under forelesningen, få venner - er krevende. Vi har selv vært der, og vi vet det kan pirre godt i magen.

Derfor er den første tiden ved Universitetet i Oslo (UiO) så viktig. Derfor legger vi inn betydelige ressurser for at våre nye studenter skal trives. Blant annet arrangerer flere av våre enheter programseminarer, for å fra første stund få et faglig fellesskap blant studentene, og blant forelesere og studenter. Erfaringene fra Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet er at dette bidrar til å gi en større tilhørighet og trygghet hos de nye studentene, og det er en selvfølge at disse seminarene er alkoholfrie. Alle våre enheter arbeider strategisk og planmessig for å ta imot nye studenter på en god måte.

I tillegg til alt det gode arbeidet som gjøres på faglig hold, investerer vi i våre fantastiske frivillige faddere. Fadderordningen er svært viktig. Det er i stor grad gjennom denne de nye studentene møter UiO. Dermed er også fadderopplæringen svært viktig. Sammen med studentene selv har vi utviklet mottaksapparatet, fadderarrangementene og også åtte faddervettregler. De sier det meste og lyder som følger:

  • Vær et godt forbilde
  • Vær en tjommi
  • Ta ansvar
  • Drikk med måte
  • Respekter andres grenser for alkohol, humor og flørt
  • Ta vare på gruppa di
  • Du skal hjelpe de nye studentene inn i studielivet
  • Ha det gøy på veien!

Vi er avhengig av fadderne våre. Vi gir dem ansvar og myndighet og vår erfaring tilsier at de er den tilliten vi gir dem verdig. De har både hjerte og hjerne for studentfellesskapet og for de nyankomne studentene.

Likevel kan utelivet i en storby som Oslo bli i overkant fristende. Derfor har vi sammen med vår viktige samarbeidspartner, Studentsamskipnaden i Oslo, nå gått inn i en faddervaktordning. Velferdstinget i Oslo og Akershus, OsloMet, BI og Høyskolen Kristiania er også med på denne dugnaden for en trygg studiestart.

Vi håper gjennom dette initiativet ytterligere å bidra til å gi våre flotte studenter en trygg og god start på studentlivet. Derfor investerer vi i fellesskapet. Derfor utarbeider vi nå en mer helhetlig ruspolitikk for våre ansatte og studenter, hvor forebygging også er et viktig perspektiv. Ved Universitetet i Oslo er utgangspunktet at trygge og glade studenter har et bedre liv; at trygge og glade studenter lærer mer.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS