Ifølge byrådssekretæren er man uerfarne og skal skjenke venner, og det burde jo i teorien tilsi at man har fått mange prikker, spør William Sæbø. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Studentpubene skjenker ikke venner

Bardrift. Mitt inntrykk er at de fleste studentpuber drives på en langt bedre måte enn flere «ordentlige» puber, svarer tidligere styremedlem og frivillig til byrådssekretæren i Oslo.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I et intervju med Khrono sier byrådssekretær Zaineb Al-Samarai at studenter på studentpubene er unge og uerfarne mennesker som skal skjenke vennene sine. Jeg som frivillig, i all hovedsak på Samfunnet Bislet, kjenner meg ikke igjen i den påstanden.

Blir en frivillig for full så sendes hen hjem på lik linje som alle andre gjester, og det skjer stadig vekk.

William Sæbø

Man blir riktignok som frivillig en form for familie, hvor det alltid er noen man kjenner, men la det være klinkende klart: Samfunnet har aldri noe mål om å skjenke frivillige som ikke jobber den kvelden. Det samme gjelder andre steder jeg har jobbet, som for eksempel på Chateu Neuf. Blir en frivillig for full så sendes hen hjem på lik linje som alle andre gjester, og det skjer stadig vekk. Det er altså ikke noe spesialbehandling av venner.

Om man da skulle ha skjenking av venner som formål, hvordan ville Næringsetaten reagert på det? I Norge er det som kjent ikke lov å selge alkohol uten en form for bevilling. Kravene for å få bevilling er strenge. For å få en skjenkebevilling må man bestå to prøver og man må ha uklanderlig vandel hva gjelder alkoholloven og en rekke andre lover som går på regnskap, og så videre. Dette kontrolleres gjennom skjenkekontroll.

Hvis Næringsetaten hadde sett overstadig berusede venner så er ikke de nådige med å sette prikker. Får man mange nok prikker så kan man miste bevillingen for en periode og er det alvorlige forhold kan man miste den permanent.

Så hvor mange prikker har Samfunnet Bislet fått? Ifølge byrådssekretæren er man uerfarne og skal skjenke venner, og det burde jo i teorien tilsi at man har fått mange prikker? Men svaret på det spørsmålet er 0. Null prikker, som vil si at Næringsetaten ikke har noe å utsette.

Som tidligere styremedlem og frivillig gjennom mange år har jeg sett ulike styrer kommet og gått. De har dratt Samfunnet Bislet i ulike retninger, men ett mål har alle styrer vært enige om: Det skal ikke forekomme prikker under kontroll. Så hvordan klarer man det?

Svaret på det er rutiner. Og rutinene oppdateres kontinuerlig. Det er ikke noe kjemperevolusjonerende fra gang til gang, men det justeres litt her og litt der slik at man hele tiden sørger for at stedet drives på en bra måte. Det gjelder også i henhold til lov og regelverk.

Mitt inntrykk er at de fleste studentpuber drives på en langt bedre måte enn flere «ordentlige» puber, og det er sjeldent jeg ser et mer brennende ønske om å drive proft enn nettopp på studentpuber.

Uten studentpubene så vil studentene finne andre steder å henge og Politiet har jo sagt at de ønsker at studentene holder seg på campus. Så, nei, studentpubene har ikke som formål å skjenke venner.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS