Leder i Tekna Student har laget en dating guide i seks steg for universiteter og høgskoler som en forberedelse til deres møte med høstens ferske studenter. Foto: Ketil Blom haugstulen
Leder i Tekna Student har laget en dating guide i seks steg for universiteter og høgskoler som en forberedelse til deres møte med høstens ferske studenter. Foto: Ketil Blom haugstulen

En dating-guide for universiteter og høgskoler

Samordna opptak. Universiteter og høgskoler – 20. juli fikk studentene svar på hovedopptaket til Samordna opptak – er dere egentlig klare for å ta studentene imot?

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nå skal tusenvis av studenter takke ja til å møte dere med store ressurser i form av tap av inntekt, opparbeiding av lån, timesvis av innsats og forhåpentligvis ikke altfor mange søvnløse netter. For det å bli student er et fantastisk privilegium, men ingen dans på roser. Så hvordan skal vi så sørge for at de nye studentene faktisk blir værende hos dere?

Et studieopptak blir forhåpentligvis en langvarig affære, men kan også ende før det egentlig har startet. Litt som i datingverdenen. La oss derfor hente erfaringer fra dating, og se om vi kan trekke noen lærdommer på hvordan man bør pleie et student- og universitetsforhold. Her har dere Tekna Student sine «6 steg» for en vellykket date:

Men de som faktisk møter opp fortjener å få oppmerksomheten din. De velger å bruke 3-5 år av livet sitt på deg. Andre blir livet ut. La oss jobbe for at det blir flere av de sistnevnte.

Sigurd Harstad

Steg 1: Ikke planlegg for mange dater.

Ikke legg flere dater til samme tid. Det er lov til å holde døren åpen for flere dater før man har funnet ut at matchen faktisk stemmer, men det er viktig å finne den riktige balansen. Med andre ord, ikke overbook og ta inn for mange studenter enn det er plass til. Du føler deg ikke særlig verdsatt hvis du må stå i trappa og vente på at de andre datene skal falle fra, før du også få en sitteplass ved bordet. Det samme gjelder i forelesningssalen.

Steg 2: Det er unektelig viktig å pynte seg til date.

Før en date er det lurt med en dusj og noen rene klær. Det samme gjelder også for dere som utdanningsinstitusjoner. Her snakker vi ikke om en grandiøs immatrikueringsseremoni, men at det ikke oser mugg og svette når man går inn i lesesalen for første gang. Vedlikehold av byggene er viktig for at studentene skal kunne lære og trives. Ellers velger man kanskje heller å bare bli sittende hjemme ved neste anledning.

Steg 3: Husk at førsteinntrykket er veldig viktig.

Klarer du å gi et godt inntrykk fra starten, sparer du deg for jobben med å rette opp inntrykket senere. Det samme gjelder for mottaket. Vis hva fagmiljøet har å by på. Studentene har valgt å studere for å lære, ikke på grunn av festen i fadderuka. Vær imøtekommende mot studentene og innlem de i det faglige fellesskapet fra dag én.

Steg 4: Det kreves gjensidig initiativ og innsats for at interessen ikke skal dabbe av.

Noen forhold er ikke «meant to be», men andre kunne det blitt noe av hvis man hadde fulgt opp litt bedre. Frafall er et komplisert problem, men det er visse tiltak man kan ta for å holde på de som faktisk har interesse. Ville du hatt det hyggelig på date hvor du aldri kom til ordet? Få klarer å holde på oppmerksomheten under lange monologer med enveiskommunikasjon. Gode relasjoner trenger toveiskommunikasjon, og dette gjelder også i læringssituasjonene. Studentaktiv læring gir bedre læringsutbytte, som kan bidra til å øke mestringsfølelsen. Kanskje lærer du noe selv også?

Steg 5: Når dere har datet en stund, introduser daten til dine venner og familie.

Få er interessert i en ensidig einstøing som ikke klarer å ha relasjoner til andre. Vis at du ikke bor under en stein, uten kontakt med omverdenen. Har du gode relasjoner til arbeids- og næringslivet, inkluder studentene i dette samarbeidet. Opprett samarbeid som fører til praksisplasser, sommerjobber, bachelor- og masteroppgaver. Har fagmiljøet ditt spennende forskningsprosjekter, bring studentene inn i dette arbeidet allerede fra bachelor-nivå. La de bli en del av kjernefamilien.

Steg 6: Et langvarig forhold krever like verdier

Ingen par vil ha helt like interesser, men for at et forhold skal vare er det er viktig at man deler de samme grunnleggende verdiene. Store deler av de som nå blir tatt opp til studier, streiket denne våren for å kjempe for sin fremtid og et godt klima. Vis at du deler disse verdiene og innlem kunnskap om klima- og bærekraft i utdanningene.

Så over til medaljens bakside i datingverdenen. Det er ikke alltid det blir full match på første forsøk. Ikke alle forhold vil og skal vare. Kanskje noen bare bruker deg for å få billig bussbillett, andre for å få andre fordeler. Det er ikke de du ønsker å bruke tiden din på.

Men de som faktisk møter opp fortjener å få oppmerksomheten din. De velger å bruke 3-5 år av livet sitt på deg. Andre blir livet ut. La oss jobbe for at det blir flere av de sistnevnte.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS