Ungdommens klimastreiker har vist et enormt engasjement for bærekraft, og dette er jeg svært begeistret for, talte rektor på Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen, til nye studenter. Foto: Tor Farstad

Nå har dere kommet til rett sted

Studiestart. Svært få ting er enkle når man først ser nøye etter. Derfor er det denne kompleksiteten dere skal strebe etter å forstå, talte UiB-rektor Dag Rune Olsen til hans nye studenter.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kjære studenter! Enten dere er interessert i klimautfordringer eller lunefull lokalpolitikk, verdensrommets uendelighet eller forvaltningsrettens nytteverdi, havets dyp eller fremmede kulturers uttrykk - Så vit at nå har dere kommet til rett sted.

Vårt universitet leder an i det norske forsknings- og utdanningssamarbeidet rettet mot FNs bærekraftsmål.

Dag Rune Olsen

Hos oss vil dere åpne mange dører. Naturligvis til vennskap og kulturen i studielivet, men viktigst er nok dørene inn til kunnskap. Etter dere først har åpnet disse vil de forbli åpne. De vil lede veien til utallige nye dører, og stadig mer kunnskap. For jo mer dere studerer ulike temaer og fag, jo flere sider vil dere finne ved dem. Og jo flere sider dere ser, desto mer vil dere forstå hvor kompleks verden er. Svært få ting er enkle når man først ser nøye etter. Derfor er det denne kompleksiteten dere skal strebe etter å forstå.

Når dere åpner disse kunnskapsdørene så vil dere sakte, men sikkert endres. Deres liv vil formes av kunnskapen studiene gir dere. En informatikkstudent vil kanskje begynne å se hull i datasikkerhet når man surfer på nett. En historiestudent vil ikke lese artikler uten å legge merke til de større sammenhengene. En biologistudent vil se sammensatte livsformer og kretsløp i selv små sølepytter.

Fokuser på ferdighetene dere øver på underveis, hvordan man best analyserer, drøfter og forholder seg til informasjon. Det er disse ferdighetene dere har i bagasjen og skal bruke når dere søker jobb i fremtiden. Og ønsk ikke minst nye inntrykk velkommen, sånn som de fra internasjonale hold.

Bergen har mye å tilby, og du vil også oppleve at studentene preger byen. Her finner dere en mangfoldig og innbydende studentkultur og utallige muligheter for de som liker å utforske livet.

Vår faglige utveksling og forståelse motarbeider økende polarisering, spredningen av konspirasjonsteorier og falske opplysninger. Tidligere i år fremhevet The Guardian det stadig voksende fenomenet med mennesker som tror jorden er flat. Kanskje en tilsynelatende triviell konspirasjonsteori, men «Flat-Earthers» er et symptom på en negativ trend.

Tro på konspirasjoner og falsk informasjon kan føre folk på villspor. Og forskning viser at folk som tror på en konspirasjon er mer tilbøyelige til å tro på andre. Når konspirasjonsteorier for eksempel fører til at folk mister tillit til vaksiner, skapes en helserisiko for resten av samfunnet. Og da har vi et reelt problem.

Dere er studenter og kritiske tenkere, og derfor veldig viktig som en motvekt til disse negative trendene. Sammen vil vi være veisperringer av sannhet og metodisk sikkerhet, mot den økende troen på falsk informasjon og konspirasjonsteorier.

Her ved Universitetet i Bergen vil dere studere ogs¨ se hvordan kompliserte forklaringer henger sammen.

Ungdommens klimastreiker har vist et enormt engasjement for bærekraft, og dette er jeg svært begeistret for. For vårt universitet leder an i det norske forsknings- og utdanningssamarbeidet rettet mot FNs bærekraftsmål. Og UiBs studenter har gått i bresjen for mange av de store klima- og miljøorienterte gjennomslagene hos oss og for landets universitetspolitikk.

Det er ingen liten bragd, for bærekraft handler om å planlegge i et evighetsperspektiv. Det handler om å navigere gjennom ekte dilemmaer.

Vindmølledebatten er et godt eksempel. På den ene siden skaper vindmøller ren energi, men samtidig kan de være ødeleggende for dyremangfold som vi er avhengig av. Dessuten møter vindmøller motstand fordi folk mener de rett og slett ikke er fine i naturen.

Hvor går balansen mellom klima, naturmangfold og samfunn?

Bompengedebatten og demonstrasjonene til «de gule vestene» i Frankrike, er andre eksempler på avgiftsvedtak som skal redusere klima- og miljøutslipp fra biler. Men avgiftene rammer folk med mindre midler hardest, og dette fører til motaksjoner.

Igjen, hvor går balansen mellom klima og hva samfunnet godtar?

Bærekraft handler om dette, om klima og miljø, men også sosial ulikhet, å sørge for trygge jobber, god helse, utdanningstilbud, likestilling og fred. Med kunnskap fra ulike fag og evnen til å se det store bildet, ja, så vil dere studenter forvalte langsiktige perspektiv for bærekraftig utvikling.

Samfunnet trenger kunnskapen fra alle våre fag, og fra dere som vil ta til dere denne kunnskapen. Derfor stiller vi krav til dere studenter. Dere må yte. For det er ikke enkelt å ta til seg forskningsbasert kunnskap. Men står dere på, så får dere det til! Til gjengjeld håper jeg dere stiller krav til oss. Ta med dere engasjement og nysgjerrighet inn i undervisning. Kunnskap står ikke stille, så utfordre oss til å utvikle fagene våre.

Nå håper jeg dere er klare for en periode av livet deres som ikke vil ligne noe annet dere har opplevd før. Riktig hjertelig velkommen til oss, og masse lykke til!

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS