ytringsfrihet
Mener ytringsfrihetsundersøkelse bør trekkes
— Spørsmålene provoserte meg fordi jeg følte meg manipulert, sier professor.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Tidligere denne uka fikk forskere og undervisere gjennom sin fagforening spørsmål om å svare på en spørreundersøkelse.
Spørreundersøkelsen inngår i et større forskningsprosjekt ledet av Institutt for samfunnsforskning, som for første gang blant annet skal kartlegge ytringsfrihetens kår i akademia.
Reaksjonene har ikke latt vente på seg.
— Jeg ble så irritert at jeg stoppet midt i. Spørsmålene provoserte meg fordi jeg følte meg manipulert, de var så unyanserte. Det var umulig å svare ordentlig, sier professor Kristian Gundersen.
Gundersen stiller spørsmål ved hvilke hypoteser undersøkelsen ønsker svar på og mener at hele undersøkelsen bør trekkes.
— Det virker som at man har en annen agenda enn det å belyse vilkårene for frie ytringer i akademia. Har de en annen agenda, så må vi få vite det. Ingen av de spørsmålene jeg svarte på belyste ytringsklimaet i akademia, sier Gundersen.
Jeg har også mottatt denne spørreundersøkelsen gjennom min fagforening @NTLnorge. Den er håpløs også av andre grunner enn det som står her. Jeg stoppet midtveis. Hvilke hypoteser skal den teste? Den bør trekkes https://t.co/oDEH5BfMYB
— Kristian Gundersen (@KristianGunder) September 30, 2020
Foreslår omformulering
Også professor Heidi Østbø Haugen reagerte da hun tok spørreundersøkelsen tidligere i uka.
I et debattinnlegg skriver hun om hvorfor denne undersøkelsen ikke egner seg til å frembringe kunnskap om ytringsfriheten i akademia.
— Dette var en mulighet vi hadde til å få kunnskap om noe som er viktig for oss, men den ble ikke utnyttet særlig godt, sier Haugen.
Professoren er enig i at undersøkelsen bør trekkes og heller formuleres på nytt.
— Jeg har ingen mistillit til de som har fått i oppdrag å gjøre dette, og jeg vet at de er i stand til å gjøre dette bedre, sier Haugen.
Redd svarene kan misbrukes av ekstreme
Hun reagerer ikke bare på spørsmålene som ble stilt i undersøkelsen, men også på alle spørsmålene som ikke ble stilt.
— Det er utrolig mange dilemmaer forskere står i, som kunne blitt fanget opp. De har ikke brukt noen god metode for å ta opp de temaene som er viktige og interessante her, sier Haugen. Og legger til:
— Mange utsagn i undersøkelsen står som generelle oppstillinger for eller imot ytringsfrihet. Å stille seg negative til disse vil gjøre at forskere kan framstilles som motstandere av ytringsfrihet generelt. Man kan være en sterk forkjemper for ytringsfriheten og samtidig være bevisst på at vi har et forskningsetisk ansvar. I verste fall kan svarene i undersøkelsen misbrukes, for eksempel av ekstreme nettsteder.
Haugen er redd denne undersøkelsen ikke vil bidra til å starte de viktige diskusjonene knyttet til ytringsfriheten i akademia.
Jobber med tilsvar
Forsker II og leder for forskningsprosjektet ved Institutt for samfunnsforskning, Kjersti Thorbjørnsrud, har blitt forelagt kritikken mot undersøkelsen.
Hun sier at hun ikke ønsker å kommentere saken og viser til tilsvaret til Østbø Haugens innlegg som hele forskningsgruppen har forfattet.
Nyeste artikler
Forskaren vaks opp i Israel. No veit han ikkje om han vil reisa tilbake
Nordisk Østforum legger ned. Forskere vil ikke lenger skrive skandinavisk
Khronos store julequiz
Fagskoledebattens blindsoner — mer enn ren kvalifisering for arbeidslivet
Frykter for kurstilbudet. Blir det svekket, kan det bli flere tomme studieplasser
Mest lest
Dette er Lise Øvreås sitt lag til rektorvalet ved UiB
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe
ChatGPT fikk A på eksamen. — Skulle nesten bare mangle
Cecilie Hellestveit vurderer å slutte å snakke med media: — Klikkhoreri
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut