koronastengt
Mange studenter er frustrerte og forbannet
De to Ås-studentene skulle ha tre ukers intensivt laboratoriekurs. Søndag kom beskjeden om at det er utsatt. Selv kom de flere dager før semesterstart for å forberede seg.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Ås (Khrono): Sophie Puresti og Jan Ola Fodnes er begge masterstudenter på bioteknologi ved NMBU. De er rimelig oppgitte og frustrerte over Kunnskapsdepartementets håndtering av de siste retningslinjene og informasjonen rundt disse.
— Selv skulle vi startet på et viktig treukers intensivt labkurs i dag tidlig klokken 08.15. Seriøse studenter kommer ikke halsende kvelden før, vi kom hit for mange dager siden for å forberede oss, forteller Fodnes, som selv er fra Innlandet.
Puresti bekrefter det samme, hun har vært hjemme i Kristiansund i jula.
Fodnes og Puresti er hoderystende til myndighetenes informasjonshåndtering.
— Det bør ikke komme som en overraskelse for myndighetene at mange studenter skulle hjem fra juleferie tidlig i januar. Dette kunne man håndtert på et tidligere tidspunkt og på en langt mer smidig måte, legger de to masterstudentene til.
Fikk sjokk lørdag kveld
Live Sothaug tar for øyeblikket økonomi og skatterett, men studerer også kjemi og bioteknologi ved NMBU.
Hun forteller at hun ble kjørt opp fra Kristiansand i går, søndag 3. januar.
— Først fikk vi helt sjokk lørdag kveld over beskjeden om at vi ikke fikk lov å dra til studiestedet vårt. Men så chattet jeg med en del venner og vi kom fram til at det kunne være greit at vi kom, bare vi ikke reiste kollektiv, og at beskjeden kanskje mer var en beskjed om at vi kunne bli hjemme, sier Sothaug.
Sothaug er glad for at hun har gjort unna en del av labkursene hun trenger. Våren 2020 hadde hun labkurs digitalt.
— Vi skrev rapport på bakgrunn av data andre hadde kommet fram til. Det fungerte, men det er klart at vi ikke lærer så mye som man vanligvis lærer på slike kurs, mener Sothaug.
Forbanna studentledere
I VG har seks studentledere skrevet innlegg under tittelen: Vi er forbanna, Asheim. Lederne fra NTNU, UiT, NMBU, UiO, UiB og UiA skriver at de føler seg respektløst behandlet.
«Det er som om regjeringen ikke ser viktigheten av studier og tror at det bare er noe som kan flyttes på etter eget forgodtbefinnende», skriver studentlederne og viser til at noen studier krever tilgang på laboratorium, medstudenter eller pasienter. Seminarledere og undervisere bruker mye tid og krefter på å planlegge fysisk og hybrid undervisning.
Å endre dette over natten er ikke noen selvfølge. Dersom man forventet økning i smitte etter juleferien, kunne regjeringen ha gitt beskjed om de nye reglene i god tid før man dro fra studiestedene, slik at vi kunne tatt med nødvendige bøker til ferien, og planlagt for dette.
Studenter en trussel
De skriver at det ikke er beskjeden om digital undervisning de neste ukene alene som gjør at frustrasjonen er stor, men den kontinuerlige mangelen på dialog fra regjeringen.
«Vi får gang på gang beskjed om at vi utgjør en trussel for samfunnet simpelthen ved å være student», heter det.
Statsråden selv, Henrik Asheim, sier til Khrono at han forstår at både studenter og rektorer og andre ved universiteter og høgskoler er frustrert over at beskjeden om å holde seg hjemme, og kun digital undervisning, kom så sent.
Asheim møtte landets rektorer i dag også og forklarte situasjonen der.
Kritikk fra studentleder i Bergen
Ingvild Heggertveit Hagesæter er student og leder for Studentersamfunnet i Bergen. Ifølge et intervju med Bergens Tidende er hun kritisk til timingen av regjeringens tiltak.
— Jeg tror dette kommer for seint for mange. Mange er mentalt innstilt på å reise vekk fra foreldre. Der har nok både studenter og voksne et metningspunkt, sier Hagesæter, til avisa.
Hun tror mange studenter vil trosse regjeringens oppfordring og dra likevel.
– Jeg tipper de fleste har kjøpt billettene sine for lenge siden, og tviler på at de nå legger de billettene fra seg. Det er urealistisk, sier hun til Bergens Tidene, og legger til at det er kostbart å booke om billetter.
Opptatt av å sikre studentene
Einride Berg er direktør for Studentsamskipnaden i Ås (SiÅs). Vi treffer ham på campus denne første mandagen etter nyttår.
Han forteller at det er mange som er bekymret for studentene og ønsker å gi et så godt tilbud som mulig.
— Vi bruker de pengene vi har fått fra Helsedirektoratet på å dedikere en hel stilling til å ha et ekstra øye på hvordan studentene har det, og fange opp trender og situasjoner, men også enkeltpersoner som strever. Vedkommende har kontakt med studieveiledere, inn i studentkollektiv blant annet, forteller Berg.
Berg trekker fram at man generelt er opptatt av studentenes ve og vel, og viser til SHoT-undersøkelsen (Studentenes helse og trivselsundersøkelse) som lenge før korona synliggjorde stor grad av ensomhet blant studenter.
— Det er all mulig grunn til å tro at dette har blitt verre etter koronapandemien, med hjemmebasert undervisning og nedstengte studiesteder, legger Berg til.
Nyeste artikler
Tid for forskning
Vil lage ekspertgruppe for kunstig intelligens
Vil legge om doktorgradsutdanninger
Grande mener NTNU i for stor grad har tatt hensyn til politiske forventninger
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år