Mange søker til mastertilbud
Både ved UiT Norges arktiske universitet og Universitetet i Bergen topper psykologi listen over populære masterstudier.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Saken er oppdatert.
Søndag og mandag begynner søkere til bachelorstudier og fagskoler å få svar fra Samordna opptak på sine søknader om opptak til høyere utdanning. Neste fredag, 24. juli, blir tallene for dette store fellesopptaket offentlige.
Parallellt med at tallene fra Samordna opptak gjøres klare er nå flesteparten av de lokale opptakene til masterstudiene klare.
Kamp om studieplassene ved UiO
Universitetet i Oslo melder om at de har en økning i antall søkere på masterprogrammene på 13,6 prosent, med 8924 søkere. Nesten 6000 av disse var kvalifiserte søkere, og 3942 har fått tilbud om studieplass.
Dette viser at det generelt er stor kamp om studieplassene på UiOs masterprogrammer, ifølge UiO.
I tillegg er det tidligere i år gjennomført et opptak av studenter fra land utenfor EU, her søkte over 8000 personer, og det ble sendt ut 337 tilbud.
Særlig de tverrfaglige programmene er i år populære ved UiO. De mest populære programmene (målt i antall førstevalgsøkere per studieplass) er:
- Development, environment and cultural change
- Peace and Conflict Studies
- Entrepreneurship and Innovation Management
- Fornybare energisystemer
Klima og bærekraft i vinden ved UiB
Ved Universitetet i Bergen (UiB) er det i år rekordmange som vil ta master. Der er det en økning i antall søkere til master på 15 prosent, og også her blir det kamp om plassene ved de mest populære programmene. De fleste søkerne kommer fra Vestland, deretter Rogaland, Viken og Oslo, melder UiB.
Fem av masterprogrammene som har flest søkere per studieplass holder til ved Det psykologiske fakultet. Masteren i Atferd og nevrovitenskap har for eksempel 11 søkere per plass, masterprogrammet i Pedagogikk deltid nettbasert har 9,8 søkere per plass og masterprogrammet i Logopedi har 8,9 søkere per plass.
På masterprogrammene i Kunst og Design er det henholdsvis 8,7 og 9,3 søkere per plass. Blant samfunnsvitenskapelige fag som gjør det bra, er master i Samfunnsøkonomi med 7,1 søkere per plass og Administrasjon og organisasjonsvitenskap med 6,2 søkere per plass.
Innen humaniora har noen fag hatt en skikkelig vekst i antall søkere. Dette gjelder både masterprogram i Kulturvitenskap med 3,8 søkere per plass, masterprogrammet i Arkeologi med 3,1 søkere per plass og masterprogrammet i Filosofi med 2,6 søkere per plass.
— Hvordan vi ser og opplever verden i fortid, nåtid og fremtid, og hvilket språk vi bruker for å beskrive og definere den, er en viktig del av samfunnet og bidrar til helhetlig kunnskap og kompetanse som samfunnet trenger, sier viserektor for utdanning ved UiB, Oddrun Samdal i en pressemelding.
Klima og bærekraft er fortsatt i vinden og øker i popularitet ved UiB. Masterprogrammet i Marine installasjoner har for eksempel 7,4 søkere per plass og masterprogrammet i Energi: Matematikk, fysikk og informatikk har 5,7 søkere per plass.
Psykologi mest populært ved UiT
UiT Norges arktiske universitet hadde i år 3100 søkere til masteropptaket og totalt 2,4 søkere per studieplass.
Masterprogrammet i psykologi er det studiet med flest søkere per studieplass - med 7,5 som har prioritert dette på førsteplass per studieplass.
Deretter følger disse masterprogrammene på listen:
- Master i samfunnssikkerhet
- Master i organisasjon og ledelse
- Master i spesialpedagogikk
- Master i biomedisin
- Master i luftfartsvitenskap
- Master i barnevern
Ingeniør- og teknologifag på topp ved NTNU
Ved NTNU er det mest populære programmet Globalization and Sustainable Development. Her er det budsjettert med bare fem plasser. Likevel har 200 personer søkt seg til programmet. 76 av disse har studiet som førstevalg og det er 40 søkere per studieplass.
I snitt er det 7,3 søkere per studieplass ved NTNU.
Etter Globalization and Sustainable Development følger disse studiene, i popularitet:
- Petroleum Engineering
- Datateknologi - kunstig intelligens
- Project Management
- Hydropower Development
- Finansiell økonomi
- Industrial Design
- Psykisk helse - barn og unges psykiske helse og barnevern-deltid
Økning ved OsloMet
Også OsloMet - storbyuniversitetet hadde flere søkere til masterprogrammene i år. Sammenlignet med søknadstallene fra 2019, var det 25 prosent flere søkere i år.
Målt etter søkere per studieplass er det noen studier som er spesielt populære. Økonomi og administrasjon hadde 12,4 søkere per studieplass, Structural Engineering and Building Technology hadde 11,9 søkere per studieplass og International Social Welfare and Health Policy hadde 9,1 søkere per studieplass.
Disse masterprogrammene var også populære:
- Fysioterapi, deltid
- Atferdsvitenskap, deltid
- Psykisk helsearbeid, deltid
- Barnehagekunnskap
- Ulike mediefag
- Ulike barnevern- og sosialfag
- Styring og ledelse
Spesialpedagogikk mest populært ved UiS
Per 13. juli hadde Universitetet i Stavanger (UiS) til sammen sendt ut 3 722 tilbud for 2-årige masterutdanninger og videreutdanninger. Universitetet presiserer til Khrono at antall tilbud endres fra dag til dag fordi noen av utdanningene fortsatt har ledige studieplasser. Her er en oversikt over studier som fortsatt har ledige plasser.
Det lokale opptaket ved UiS, som omfatter toårige masterutdanninger og videreutdanninger, har i 2020 sitt nest beste år med 5 905 primærsøkere, en oppgang på tre prosent.
Hvis man kun ser på 2-årige masterutdanninger, er det 4 330 primærsøkere til 924 studieplasser, en rekordsøkning ved UiS med en oppgang på 2,5 prosent fra i fjor.
Av de toårige masterutdanningene var disse de mest populære (de studiene som hadde flest primærsøkere):
- Spesialpedagogikk, master, deltid og heltid
- Samfunnssikkerhet, master
- Helsesykepleie, master - Deltid (tidl. Helsesøsterutdanning)
- Endringsledelse, master
- Industriell økonomi, master
- Rus og psykisk helsearbeid, master (hel- og deltid)
- Regnskap og revisjon, master
- Master in Pre-hospital critical care, deltid/heltid
- Økonomi, økonomisk analyse, master
- Økonomi, anvendt finans, master
Saken ble oppdatert med informasjon om UiS 14.07.20 kl, 11.11.