ntnu

Ansatte dekanens mann mens ansatte venter på å bli oppsagt. — Uelegant

Det har skapt sterke reaksjoner at lærerutdanninga på NTNU har ansatt pensjonister, og at en av dem er dekanens ektemann, samtidig som instituttet kutter stillinger.  

Dekan Tine Arntzen Hestbek leder fakultetet som lærerutdanninga er en del av. Oppsigelser står for tur, samtidig er Hestbeks ektemann midlertidig ansatt på instituttet

Den 16. august gikk følgende melding ut til de ansatte ved Institutt for lærerutdanning (ILU) på NTNU:

«Denne uken har vi behandlet sluttavtalesøknadene slik dere har fått informasjon om tidligere. ILU er i en situasjon der vi ikke fullt ut kan erstatte ansatte som er i permisjon. For å sikre at studentene får den undervisningen og oppfølgingen de har krav på, har vi i noen tilfeller ansatt pensjonister for å løse tidskritiske oppgaver i en gitt periode. Ta godt imot tidligere kollegaer når dere møter dem.»

Ansatte ektemann

Khrono har vært i kontakt med flere ansatte på instituttet, som reagerer kraftig på at pensjonister blir ansatt samtidig som flere ansatte snart står uten jobb. 

Ekstra provosert er de fordi en av pensjonistene som er hyret inn, er gift med dekan Tine Arntzen Hestbek. Dekanen leder fakultetet som for første gang benytter sluttavtaler og mest sannsynlig snart skal si opp ansatte. 

Institutt for lærerutdanning ligger under Fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap.

Se NTNUs svar lenger nede i artikkelen. 

— Uelegant

Hovedtillitsvalgt Lisbeth Aune i Forskerforbundet sier at de ikke var kjent med at pensjonister er ansatt midlertidig ved instituttet før Khrono tok kontakt. Hun uttaler seg derfor på generelt grunnlag. 

Forskerforbundets Lisbeth Aune håper ansettelsene har gått ryddig for seg. Foto: Kristina Bye.

— Dette er uelegant i nedgangstider, og kan kjennes vondt for de som har søkt om sluttavtale. Vi forventer at eksisterende arbeidskraft blir brukt før en leier inn kompetanse når ILU nå er i en prosess hvor det er tilbudt sluttavtaler og det er fare for at ansatte blir oppsagt. 

Videre sier Aune at det er dårlig signaleffekt å ansette eller leie inn kompetanse samtidig som ansatte må gå.

— Om det skal leies inn noen, så legger vi til grunn at dette er kritisk kompetanse som NTNU ikke innehar i dag, sier Aune. 

— Skuffet

 Fagforeningslederen har følgende å si om at også ektemannen til dekan Tine Arntzen Hestbek er ansatt på pensjonistvilkår.

— Da er det enda viktigere at dette har gått ryddig for seg, og at det er gjort en habilitetsvurdering. Vi er skuffet over at dette ikke er drøftet med tillitsvalgte først. 

NTL er kjent med ansettelsene, men ønsker ikke å kommentere saken. 

— Er det mulig?

Ansatte Khrono har snakket med, ønsker ikke å uttale seg med fullt navn. De begrunner det med den vanskelige situasjonen de står i med sluttavtaler og oppsigelser. 

Reaksjoner de har gitt overfor Khrono, er:

— Umusikalsk!

— Hvordan er det mulig?

— Jeg trodde ikke mine egne øyne!

— Skjønner ledelsen hva den holder på med?

Da informasjonen om ansettelsene gikk ut til de ansatte på Institutt for lærerutdanning, skrev en ansatt en syrlig kommentar under meldinga:

«Så vi er både for mange og for få på samme tid …»

En annen skrev:

«Og vi skal både jobbe mindre, 8 prosent mindre, og samtidig mer, for å beholde kvalitet og bidra til omstillingen. Og med ny vurderingsforskrift spøker det for juleferien.»

Gjelder sju pensjonister

Konstituert instituttleder Ruth Grüters sier de har forståelse for at noen stiller spørsmål ved hvorfor de engasjerer pensjonister samtidig som de er inne i en nedbemanningsprosess.

Portrett av Ruth Grüters.
Ruth Grüters er konstituert instituttleder.

Hun opplyser at det alt i alt er sju pensjonister ved instituttet som har en såkalt pensjonistavtale med individuelle oppgaver som løses innenfor 100-300 timer. Eksempel på arbeidsoppgaver er komitéarbeid og veiledning av ph.d.-kandidater.

To av dem løser tidskritiske oppgaver knyttet til eksternfinansierte prosjekt som ILU er forpliktet til å gjennomføre (rektorutdanningen), én er ansatt for å ivareta oppgaver knyttet til PPU-praksis fordi den ansatte som hadde disse oppgavene har  permisjon. 

— Når vi ansetter tidligere kollegaer på pensjonistvilkår, er det alltid gjort grundige vurderinger om de fagspesifikke oppgavene kunne vært løst internt først. Det ble undersøkt og funnet at ingen andre på ILU hadde denne kompetansen ved semesterstart.

Avtale ut året

Grüters opplyser at Hestbeks ektemann har en pensjonistavtale på inntil 300 timer i perioden fra 1. august 2024 og frem til 31.12.2024. Han hadde blant annet praksisansvar på praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) tidligere. 

— I løpet av høsten jobber vi for å skolere en intern ansatt som skal overta fra årsskiftet.

Instituttlederen sier at i noen tilfeller hadde de ikke hatt mulighet for å gi studentene undervisningen og oppfølgingen de har krav på ved semesterstart, uten å løse den akutte situasjonen ved hjelp av en pensjonistavtale.

— Uunnværlig bidrag

— Ansatte sier til Khrono at de oppfatter dette som umusikalsk og sjokkerende. Er det ikke nettopp umusikalsk å ta inn arbeidskraft i en situasjon med sluttavtaler og oppsigelser?

— Når man ser på omfanget til pensjonistavtalene og områdene de bidrar til, utgjør deres bidrag kun en liten, men like fullt uunnværlig del av tilbudene instituttet er forpliktet på å levere. 

— En av utfordringene med situasjonen vi nå står oppe i, er at vi har for høy kapasitet på noen fagområder og for lav på andre. Siden dette handler om hvilken kompetanse som trengs for å løse oppgavene, er det grenser for hvor fritt man kan flytte rundt på ansatte, sier Grüters. 

Vurdert som inhabil

— Tine Arntzen Hestbeks mann er en av pensjonistene som er ansatt. Ble det gjort noen vurderinger av hvor lurt dette er samtidig som dekanen leder et fakultet som skal kvitte seg med ansatte?

— Dekan Hestbek har ikke vært inne i denne saken på noe tidspunkt, verken i vurderinger som forelå fra instituttledelsen, i saksbehandling eller beslutning. HR har fulgt prosedyrer og retningslinjer og satte inn settedekan Sara Brinch ved Fakultet for arkitektur og design. Dekan Hestbek har ikke hatt mulighet til å medvirke i saken da hun av HR ble vurdert som inhabil i det anmodningen fra instituttledelsen forelå, sier instituttleder Anna Ruth Grüters.

Powered by Labrador CMS