EKSAMENSPERIODE
Må bruke romjula til eksamenslesing
NTNUs eksamenslokaler disponeres av Trondheim kommune ut 2021. Det betyr at universitetet må legge noen eksamener til første uken i januar.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Trondheim kommune bruker NTNUs eksamenslokaler på Sluppen som vaksinasjonslokale ut 2021. På grunn av dette er det mindre kapasitet til å gjennomføre skriftlig eksamen med tilsyn også dette semesteret.
For å kunne gjennomføre alle nødvendige skriftlige eksamener, har rektor Anne Borg bestemt at eksamensperioden for høsten 2021 kan forlenges til 7. januar 2022. Det betyr at noen emner vil ha eksamen første uka i januar.
— De eksamenene som har fått tildelt dato i januar, har fått det for å få eksamenskabalen til å gå opp, sier seniorrådgiver Nina Kotte ved NTNU.
Selv om NTNU bekrefter til Khrono at ingen eksamener er lagt til romjula, er seks emner satt til å ha eksamen i uke 1. Det betyr at for et knippe studenter blir juleferien i år preget av eksamenslesing. Det reagerer leder av Studenttinget ved NTNU, Andreas Knudsen Sund, på.
— Det at studentene ikke skal måtte bekymre seg for eksamen i ferien skal komme først. Da ønsker vi heller en dårligere eksamensform i ett semester til, enn å ha eksamener i uke 1. Heldigvis er det en begrenset periode, men det er fremdeles ikke optimalt for studentene, sier han.
Mangler gunstige lokaler
NTNU bruker systemet Inspera til alle sine eksamener, et digitalt verktøy hvor som både leverer ut eksamensoppgavene, og der besvarelsene skal leveres inn. Dermed er det vanskelig å benytte seg av nye lokaler.
— En kan jo umiddelbart tenke «hvorfor ikke Trondheim spektrum?». Men det krever ganske mye infrastruktur av et eksamenslokale når eksamensformen er som den er. Spektrum er ikke rusta til å ta store, heldigitale eksamener, sier Sund.
Sund ser fram til det som forhåpentligvis blir en mer normal eksamensperiode neste semester. Særlig med tanke på de tyngre ingeniørfagene, hvor mange ikke lar seg løse godt nok digitalt.
— Der hvor man i større grad har akseptert digital eksamen i for eksempel humaniorafag, er det verre med de tyngre ingeniørfagene. Der er man avhengig av en annen eksamensform for å få gjennomført gode eksamener, sier Sund.
«Det er ikke planer om å fortsette med januareksamen etter pandemien», skriver NTNU på sine internsider for studenter.
Flere med «uordinært semester»
Også Universitetet i Stavanger (UiS) har det de omtaler som et «uordinært semester». I motsetning til NTNU, forlenger de ikke eksamensperioden.
— Ved UiS er hovedregelen at alle eksamener skal gjennomføres som hjemmeeksamen høsten 2021. UiS har derfor ikke et ordinært semester høsten 2021, sier Veslemøy Hagen, utdanningsdirektør ved UiS, og legger til:
— Enkelte eksamener vil bli gjennomført fysisk innenfor gjeldende smittevernregler. Antall eksamener som skal gjennomføres høsten 2021 er i hovedsak på samme nivå som tidligere.
Både Universitetet i Agder og UiT Norges arktiske universitet gjennomfører også sine eksamensperioder som normalt. Universitetet i Bergen åpner derimot opp for muligheten for en forlenget eksamensperiode, om det skulle vise seg at studenter blir syke på eksamen.
— UiB har planlagt eksamen med utgangspunkt i gjeldende smittevernregler og har derfor ikke behov for å utvide eksamensperioden selv om gjenåpningen lar vente på seg. Dersom studenter er i karantene eller er syk på eksamensdagen kan det bli aktuelt med eksamensavvikling i januar, utover ordinær eksamen, sier kommunikasjonsrådgiver Hedvig Myklebust ved UiB.