Mekling pågår på overtid i staten
Forhandlinger. Partene i årets lønnsoppgjør i staten sitter fortsatt sammen hos riksmekleren. Ennå ikke klart om det blir streik eller ikke.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
(Saken er oppdatert kl 12.20 fredag).
Fristen gikk ut ved midnatt, men partene i lønnsoppgjøret i staten satt fortsatt sammen hos riksmekleren kl 12.20 i dag, får Khrono bekreftet, men det er usikkert når og om forhandlingene eventuelt vil komme fram til et resultat.
Ingen av partene kommenterer meklingen så lenge den pågår, og ansatte skal møte på jobb som vanlig så lenge det mekles.
Dersom det ikke blir enighet i oppgjøret går nærmere 4000 statsansatte ut i streik fra fredag. 1000 av dem administrativt og faglig ansatte ved flere av landets universiteter og høgskoler. OsloMet og Universitetet i Bergen vil bli særlig hardt rammet. Bare ved OsloMet er 588 personer organisert hos Forskerforbundet, NTL og Akademikerne tatt ut i en eventuell streik.
Optimist
— Jeg er alltid optimist når vi går inn i mekling og målet er å finne en løsning, sa leder i LO Stat, Egil André Aas, ved meklingsåpningen 22. mai.
Les også: Her er kravene det står strid om
Både LO Stat, Unio og Akademikerne brøt forhandlingene med staten 30. april. Partene møtes hos riksmekleren onsdag 22. mai med frist natt til 24. mai.
— Det er bare å konstatere at partene står langt fra hverandre, og vi ser ikke noen annen mulighet enn å bryte forhandlingene, sa forbundsleder i NTL Kjersti Barsok etter bruddet.
I pensjonsavtalen som ble inngått 3. mars i fjor ble det avtalt ny avtalefestet pensjon (AFP) for alle offentlig ansatte født i 1963 og senere. Staten var ikke villig til å endre tariffavtale slik at den ble i tråd med den allerede inngåtte avtalen.
— Når vi heller ikke får på plass noe i nærheten av et generelt tillegg som sikrer økt kjøpekraft til alle og likelønn så er det ingen vei utenom Riksmekleren. Nå skal vi forberede oss til mekling, avslutter Barsok.
Også Unios forhandlingsleder Guro Lind var misfornøyd med statens tilbud:
— Unio brøt forhandlingene fordi det aldri kom på bordet et tilbud som var akseptabelt på verken lønn eller pensjon, sier leder av Unio stat, Guro Elisabeth Lind.
Streik i Oslo kommune
140 ansatte ved Oslo Rådhus går ut i streik fredag etter at Akademikerne brøt meklingen ved midnatt.
Unio kommune ble enige før fristen torsdag, så der er streikefaren over, selv om de med lengst utdanning ikke fikk en eneste kroner ekstra, slik kravet var.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!