Store lønnsforskjeller i akademia. Sjekk tallene her.
Lønn. Forskerforbundets lønnsstatisikk viser store lønnsforskjeller blant ansatte i akademia. I snitt, 150.000 kroner i forskjell mellom professorer på ulike høgskoler og universiteter. Kun rektorer, dekaner og direktører bikker en snittlønn på millionen.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
(OPPDATERT: Grafikken er oppdatert for å gi et riktigere bilde av forskjellene arbeidsplassene imellom)
De ulike organisasjonene har sittet fram til det siste for å finpusse kravene i årets lønnsoppgjør som starter i dag, tirsdag 23.april.
En del av utgangspunktet for lønnsforhandlingene er lønnsstatistikk. Det er relativt store lønnsforskjeller mellom ansatte ved landets universiteter og høgskoler, viser Forskerforbundets lønnsstatisikk samlet inn fra universiteter og høgskoler, og som viser lønna blant forbundets egne medlemmer. (Ikke alle har rapportert inn. red.mrk)
Tallene som du kan se i grafikken over, viser blant annet at det er forskjell professorer og forskere imellom. I snitt tjener en professor ved Norges handelshøyskole (NHH) 150.00 kroner mer enn en professor ved Musikkhøgskolen.
Av universitetene er Universitetet i Oslo lønnsledende med en gjennomsnittslønn for professorer på 864.000 kroner, mens snittlønn for professorer ved Universitetet i Agder ligger på bunnen, med 764.000 kroner. Snittlønn for en professor er ifølge Forskerforbundets tall 843.300 kroner.
Topp og bunn på professorlønn
Politihøgskolen: 868.275 kr
Arkitekturhøgskolen: 845.688 kr
Snittlønn: 843.300 kroner
Høgskolen i Innlandet: 776.700 kr
Universitetet i Agder: 764.344 kr
Norges Musikkhøgskole: 746.276 kr
Mer for dosenter på Sørøst enn OsloMet
Ser vi på dosentene, er det Norges ferskeste universitet, Universitetet i Sørøst-Norge, som betaler disse best, med en snittlønn på 804.000 kroner. På det nest yngste universitetet, OsloMet — storbyuniversitetet, er snittet for dosenter 90.000 kroner lavere: 714.000 kroner.
Lønnsforskjellene mellom en førsteamanuensis og en professor ligger på omlag 180.000 kroner, og er du professor med lederansvar så bør du ifølge statistikken bikke millionen.
Ellers er det kun direktører, rektorer og dekaner som har en snittlønn over 1 million, ifølge Forskerforbundets lønnsstatistikk.
Lektorer lavest ved UiB
Av de lavest lønte vitenskapelig ansatte finner vi universitets- og høgskolelektorer med en snittlønn på 587.000 kroner. Universitetet i Berger er ifølge statistikken de som betaler universitetslektorene sine minst, med en snittlønn på 552.000 kroner.
Rammen i årets lønnsoppgjør er satt til 3,2 prosent i år. Med forventet prisvekst på 2,2 prosent vil dette kunne gi reallønnsvekst for mange.
- Her kan du se resten av Forskerforbundets lønnsstatistikk.
(Tabellene er oppdatert og endret etter publisering. Red.mrk.)
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!