Andenæs vil bli ny NSO-leder
Jakten på neste års ledelse i Norsk studentorganisasjon er igang. Nå har første lederkandidat meldt seg: Marianne Andenæs fra UiO.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Marianne Andenæs var leder for Studentparlamentet på Universitetet i Oslo (UiO) ifjor, hun satt i landsstyret til Norsk studentorganisasjon (NSO) og har tidligere vært medlem av Faglig komité for samfunnsvitenskaplige fag i NSO.
I år sitter hun i studentorganisasjonens sentralstyre, leder Læringsmiljøutvalget på UiO og er masterstudent i statsvitenskap. Hun sto også på lista til Arbeiderpartiet under lokalvalget i fjor høst. Og nå stiller hun til nasjonalt studentvalg - og går for toppen, som leder for landets 220.000 studenter.
Fusjoner, kvalitet og valg
— Hvorfor vil du bli leder av Norsk studentorganisasjon?
— Leder av arbeidsutvalget i NSO er det mest spennende, og det mest utfordrende, man kan gjøre i studentbevegelsen. Jeg tror at det er der den kunnskapen, erfaringen og det engasjementet jeg sitter på best kan bidra til gjennomslag for studentene, sier Marianne Andenæs.
Linjen NSO skal ligge på når det kommer til endringene i sektoren er å aldri glemme at fusjon skal lede til bedre studie-kvalitet.
Marianne Andenæs
Leder av arbeidsutvalget i NSO er det mest spennende, og det mest utfordrende man kan gjøre i student-
bevegelsen.
Marianne Andenæs
Les også: Hvem vil lede student-Norge?
Andenæs kveler et ønske om å rope ut at «studentpolitikk er sykt gøy» og fortsetter:
— Det neste året vil handle om å utnytte studentbevegelsens bredde og styrke for å sikre politisk gjennomslag. Vi skal arbeide med kvalitetsmelding om utdanning, sørge for at fusjonsprosessene fører til økt studiekvalitet og forberede oss på stortingsvalg.
Den hete poteten
— Så bra at du nevnte fusjonsprosessene. Går du like langt som din potensielle forgjenger som å si at utdanninger bør legges ned som følge av fusjonene i sektoren?
— Dette er selvsagt opp til institusjonene selv å avgjøre. Men dersom fusjonene skal bidra til høyere kvalitet så må det tas tøffe valg og gjøres vanskelige prioriteringer. Man må ikke nødvendigvis legge ned fagmiljøer, men samlokalisere dem, svarer hun og legger til:
— Linjen NSO skal ligge på når det kommer til endringene i sektoren er å aldri glemme at fusjon skal lede til bedre studiekvalitet. Økt studiekvalitet skal være i forsetet i disse prosessene, understreker hun.
Les også: — Utdanninger bør legges ned etter fusjoner
Viktig melding
Og mens norske høyere utdanningsinstitusjoner står midt i betydelige omstillingsprosesser skal det komme stortingsmelding om nettopp kvalitet i utdanningen, kjært navngitt «Kvalitetsmeldingen».
Marianne Andenæs mener noe av det viktigste er det som hele veien har vært utfordrende i arbeidet med utdanningskvalitet:
— Det som har vært, og som kommer til å være, utfordringen er hvordan man måler kvalitet i utdanning. Her har studentbevegelsen gjort mye de siste årene, og utdanningspolitisk plattform som skal opp på landsmøtet i april tror jeg kommer til å bli svært nyttig i arbeidet med Kvalitetsmeldingen.
— Hva er de viktigste sakene for NSO i neste periode?
— Lik rett til utdanning har jeg alltid vært opptatt av, og er et prinsipp det er viktig at studentene alltid forsvarer. 11 måneder studiestøtte er nå endelig vedtatt, og NSO må sørge for at det blir en realitet og at opptrappingsplanen følges. Og så må vi sørge for at partiene konkurrerer om å ha den beste utdanningspolitikken ved neste stortingsvalg, sier hun.
Utdanning for bærekraftighet
Andenæs er klar på hvorfor utdanning vil ha en viktig rolle ved neste stortingsvalg.
— Kunnskap og høyere utdanning vil være viktig for at Norge skal kunne omstille seg i årene framover. Kunnskap er det som vil gjøre oss bærekraftig på ny, og det er viktig at NSO jobber for å synliggjøre dette, sier hun.
— Jeg tror at det er dette som vil sørge for at utdanning for alvor settes på dagsorden - fordi det er der det må satses.
NSOs viktige organisatoriske rolle
— Hva tenker du om at «alle» unntatt Høgskolen i Oslo og Akershus, og Høgskolen Sørøst-Norge, nå blir universiteter gjennom fusjon?
— Det gjør jo at sektoren blir annerledes, og at NSO internt også blir annerledes. NSOs kursgruppe, bestående av lokale og nasjonale studentpamper (ferdige med fulltidsverv, journ. anm.), har en viktig rolle som støtte for medlemslag, og er en ekspertgruppe på blant annet fusjoner.
— Dette er en ubrukt ressurs og et godt eksempel på hvordan NSO kan bistå medlemslagene, i tillegg til å tilrettelegge for samarbeid og å bruke hverandres erfaringer. Jeg hadde gode erfaringer med dette selv, da jeg satt som leder for Studentparlamentet på Universitetet i Oslo.
Pinseopprører?
Les også: Sterke krefter for både vald og tilsett rektor
Kampen for valgt rektor på UiO er noe av det Marianne Andenæs husker best fra tiden som Studentparlamentsleder.
— Hvorfor mener du at valgt rektor er best?
— For UiO var valgt ledelse det helt klare alternativet. Men jeg satt samtidig i landsstyret i NSO og argumenterte der hardt for institusjonenes autonomi - det er stor forskjell mellom institusjoner, og da kan man ikke si at én ledelsesmodell er «best», sier hun og legger til at det var synd at det kun var to modeller som ble diskutert:
— Det var ingen som tenkte på om det er andre modeller som kunne være bedre.
På landsmøtet 21.-24. april skal det velges seks studenter til et år på fulltid for NSOs arbeidsutvalg. Med én lederkandidat og én kandidat til velferds- og likestillingsansvarlig er valgkampen igang.
De neste ukene vil vise hvor mye kamp det blir.
Stiller du til NSOs arbeidsutvalg, eller kjenner du noen som gjør det? Tips oss på Twitter eller på tips@khrono.no.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!