Tredje lederkandidat i NSO er klar
Landsmøte. Bergenskandidaten Truls-Einar Johnsen er den tredje med Velferdstings-bakgrunn til å melde seg på i kampen om ledervervet i Norsk studentorganisasjon.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Norsk studentorganisasjon (NSO) har landsmøte 4.-7. april. Der velges neste års ledelse. Mandag ble det klart at Maya Sol Sørgård stiller som leder av Norsk studentorganisasjon (NSO), i tillegg til Fam Karine Heer Aas som lanserte sitt kandidatur i januar.
Tirsdag lanserer også Truls-Einar Johnsen sitt lederkandidatur. Han er i dag leder av Velferdstinget Vest.
— Jeg er en direkte taler, med en del livserfaring, og vil tørre å stå i harde kamper med ministre og andre beslutningstakere for å kjempe studentenes sak, sier Johnsen til Khrono.
Studenter som den nye oljen
Johnsen mener bildet som blir tegnet av dagens studenter ikke stemmer.
— Vi er ikke bare bortskjemte og late, slik noen politikere og journalister framstilte det i diskusjonen rundt stipendkutt i høst. Studenter står faktisk overfor en del svært alvorlige utfordringer; De fleste lever godt under fattigdomsgrensen og mange har ikke råd til å finansiere egen utdanning uten deltidsjobb. Mange er ensomme og stadig flere sliter med psykiske utfordringer, sier han.
— Vi må kreve at regjeringen, lokale myndigheter, utdanningsinstitusjoner og samskipnader tar det på alvor og jobber konkret for å forbedre situasjonen, legger han til.
Han mener NSO ikke har vært gode nok til å formidle dette så langt.
— Vi snakker om ulike saker og krav, men det mangler en helhet. Vi må sette dagsorden slik at samfunnet forstår hva som er problemet – hvorfor vi krever det vi krever, sier han.
Han mener rammene rundt det å være student er for dårlige, og at dette temaert må bli løftet og aktualisert.
— Politikerne snakker stadig om at kunnskap er den ny oljen, men hvem er det som skal anskaffe framtidig kunnskap? Jo, det er studenter. Noen skal ut i jobb, andre skal fortsette i akademia. Hvis studenter er den nye oljearbeideren, må politikerne bry seg mer om hvordan de har det og legge til rette for en så god studietid som mulig, sier han.
NSO har hovedkontor i Oslo, og det er mange studenter i Oslo-området, men det er viktig å ha et blikk for resten av Norge også
Truls-Einar Johnsen
Høyt utdannet
29-åringen fra Brønnøysund i Nordland har mange år med studier bak seg. Han har en bachelor i journalistikk fra NLA-høgskolen i Kristiansand, en bachelor i statsvitenskap fra NTNU og en master i administrasjon og organisasjonsvitenskap fra Universitetet i Bergen (UiB), men han engasjerte seg ikke i studentpolitikk før han kom til Bergen, og fulltidsverv fikk han først da han var ferdig å studere.
— Da jeg gikk inn i studentpolitikken var jeg med å starte en ny liste, Det Andre Reelle Alternativ, som var noe inspirert av listen Det Eneste Reelle Alternativ. Jeg ble parlamentarisk leder for listen og syntes dette var veldig morsomt. Etterhvert begynte jeg å møte i Velferdstinget (VT) og så ballet det på seg. Som VT-leder er det stas å kunne jobbe opp mot hele Bergen og de fire andre kommunene studentsamskipnaden dekker, og ikke bare Universitetet i Bergen (UiB).
Johnsen mener at noe av det som skiller han mest ut fra de andre lederkandidatene er at han har erfaring fra byer utenfor Oslo, og han tror det er en fordel å ha opplevd å være student i tre store, norske byer.
— NSO har hovedkontor i Oslo, og det er mange studenter i Oslo-området, men det er viktig å ha et blikk for resten av Norge også.
Samtidig mener han at de andre kandidatene kan ha en fordel ved at de er litt tettere på den jevne student.
— Hva tenker du om at alle lederkandidatene så langt har hovedbakgrunn fra velferdspolitikk?
— Det synes jeg er artig. Dette er et felt som har mye forbedringspotensiale. I mange byer er det altfor få studentboliger og studenter har generelt ikke god nok økonomi. Som lederkandidat vil det uansett være en selvfølge å gå til valg på disse sakene, sier Johnsen.
— Så blir det spennende å se hvem andre som stiller. Vi bør jo få et bredt utvalg, med ulik kompetanse, legger han til.
Leder må være samlende
Johnsen mener også det er viktig å mobilisere og aktivisere hele student-Norge. NSO må ikke kun bli oppfattet som de seks personene i arbeidsutvalget.
— Noen av de mindre og nye studentdemokratiene trenger også litt ekstra oppfølging. Her er det mulig for medlemslagene å lære av hverandre, men det er også arbeidsutvalgets jobb å bidra her, sier han.
Han mener leders viktigste oppgaver er å samle organisasjonen rundt sakene man jobber for, og å være en god formidler av disse sakene ut til samfunnet.
Les mer: Alle sakene om NSOs landsmøte fra Khrono
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!