NTNU-rektor Gunnar Bovim vektlegger kompetanse i likestilling på en ny måte når han søker etter nye ledere. Foto: Wanda Nathalie Nordstrøm

NTNU krever at ledere skal ha kompetanse i likestilling

NTNU-rektor Gunnar Bovim lyser ut alle lederstillinger ved universitetet med krav om likestillingskompetanse både for kvinnelige og mannlige søkere.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

NTNU har nettopp lyst ut stillingen som prorektor for nyskaping, og særlig har miljøer som er opptatt av likestilling merket seg «nyskapingen» i stillingsutlysningen, med disse to setningene: 

«NTNU arbeider målbevisst for økt likestilling og vektlegger kjønnsbalanse i ledergruppene. Kunnskap om og resultater fra aktivt likestillingsarbeid tillegges vekt ved rekruttering av ledere».

Rektor Bovim selv har nettopp søkt på stillingene sin som rektor i en ny fireårsperiode. Søknadsfristen gikk ut for få dager siden, men i denne utlysningen stilles ikke samme krav. 

Les også: Stillingsutlysning rektor NTNU

NTNU har endret malen

...vi jobber seriøst med å bedre kjønnsbalansen i ledelsen ved NTNU.

Gunnar Bovim

Den svenske professoren i kjønn, organisasjon og ledelse, Anna Wahl, utfordret universitets- og høgskolenorge fra talerstolen under et seminar arrangert av  NTNU og Komité for kjønnsbalanse og mangfold i forskningen tidlig i sommer:

— Det bør være et klart krav til alle ledere i akademia om at de skal kunne og vite noen ting om likestilling. Det bør stå i utlysningsteksten, sa hun. 

Les også: Alle ledere i akademia bør ha kompetanse på likestilling

I salen satt NTNU-rektor Gunnar Bovim og hørte det hele.  Til Khrono etter Anna Wahls innlegg sa han den gang at krav til likestillingskunnskap hos menn i lederstillinger er noe å tenke på, og at han skulle vurdere og innføre dette ved stillingsutlysninger ved NTNU. Og når har de gjort nettopp det.

— Du har tatt professor Anna Whal på ordet og søker nå etter likestillingskompetente kvinner og menn til lederstillinger? 

— Ja, vi har endret malen for stillingsutlysninger.  Jeg mener dette er viktig, og vi jobber seriøst med å bedre kjønnsbalansen i ledelsen ved NTNU, sier Bovim til Khrono og legger til: 

— Det kan være lett å skylde på vår faglige profil, men det kommer til å være nødvendig å jobbe med likestilling og kjønnsbalanse i noen år framover ved NTNU, sier Bovim til Khrono. 

60 lederstillinger lyses ut

Landets største universitet skal lyse ut nærmere 60 lederstillinger de neste månedene etter at rektorperioden for det sittende rektoratet går ut 1.august 2017.

Tre av fire prorektorer, Kari Melby, Berit Kjeldstad og Johan Hustad  har sittet i to perioder og kan ikke ansettes på nytt. Den fjerde, prorektor for faglig integrasjon, er en tidsbegrensa stilling som tidligere rektor ved Høgskolen i Sør-Trøndelag, Helge Klungland, har hatt i forbindelse med fusjonen. Der går åremålet også ut 1.august 2017. 

Rektor Bovims første fireårsperiode er også over, stillingen er lyst ut og han har søkt. Men det er ennå ikke avgjort om han faktisk blir ansatt for en ny fireårsperiode. Søknadsfristen for rektorstillingen gikk ut for få dager siden, og den er lyst ut etter den gamle malen. Det betyr at det ikke står noe formelt krav om likestillingskompetanse der. 

Bovims likestillingskompetanse?

— Hva vil du svare rekruttererne hvis de spør deg om din «kunnskap om og resultater fra aktivt likestillingsarbeid»?

— Jeg vil ihvertfall kunne svare at jeg har bidratt til at det blir tema i samtalen. Dette er problemstillinger det er viktig å reflektere over, men så er det selvfølgelig en enhetlig vurdering som gjelder til slutt, sier han, og understreker at han ikke ser for seg at NTNU skal ansette kvinner hvis de ikke er best kvalifisert. 

— Du sa under den tidligere nevnte konferansen om likestilling at kvinner måtte «slepes inn i ledelse», mens mennene kom av seg selv. Er det fortsatt få kvinner som melder seg?

— Inntrykket mitt er slik. Men jeg fikk pepper for akkurat den uttalelsen der og beskjed om at slik får jeg ikke lov til å si, fordi det er stigmatiserende i seg selv, sier Bovim, og forklarer: 

— Det er ikke slik at vi har måttet bruke skohorn for å få kvinner til å gjøre en god lederjobb ved NTNU. Alle kvinnelige ledere er ikke motstrebende ledere, sier han.

Flere kvinnelige kandidater

Bovim sier at han har erkjent at en ledergruppe med 50-50 kjønnsfordeling er den beste å jobbe sammen med. 

— Er det mange kvinner som har meldt seg til stillingen som prorektor for nyskaping, da?

— Ja, jeg har hatt samtaler med flere kvinnelige kandidater som kunne tenke seg å søke på den prorektorstillingen, sier han. 

Og som professor Anna Wahl sa på den tidligere omtalte konferansen sa: 

— En ting er at man som Bovim sier man må «slepe» kvinner til lederskap. Men en vel så stor utfordring er hvordan blir man kvitt de 30 mennene som allerede har meldt seg som kandidater og som tror de har alt, sa Wahl, og mente at det er mye tøffere å si nei til menn enn til å hjelpe kvinner fram. 

Kvinners forhåpninger, menns forventninger

— Kvinner har forhåpninger om karriere, mens menn har forventninger om karriere og dette påvirker handlingskraften, sa Anna Wahl.

Søknadsfristen på den utlyste prorektorstillingen ved NTNU er 1.oktober. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS