bergen
Lege forventer at lesesalene åpnes opp for studenter. Dette svarer helsebyråden
Onsdag har det vært møte mellom Bergen kommune og den høyere utdanningssektoren i byen. Lege og professor Jana Midelfart Hoff forventer at lesesalene ved utdanningsinstitusjonene åpner for studenter på mandag.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
— Grunnen til at jeg fyrer på alle plugger er at jeg ikke ser noen logikk i at kafeer og biblioteker kan holde åpent, mens lesesalene på universitetene og høgskolene må holde stengt, sier lege og professor Jana Midelfart Hoff til Khrono.
Til det svarer helsebyråd i Bergen, Beate Husa (KrF), at de tar med seg tilbakemeldingene fra utdanningssektoren inn i torsdagens møte med regjeringen.
— Vi tar sikte på å informere om hva som skjer så fort vi kan, forsikrer Beate Husa overfor Khrono.
Åpner opp i Oslo og Trondheim
Tirsdag ble det kjent at regjeringen opphever de strenge ekstratiltakene som ble innført i en rekke østlandskommuner i forbindelse med mutantutbruddene i henholdsvis Nordre Follo og Halden.
Opphevingen trer i kraft fra og med torsdag denne uken, noe som blant annet betyr at lesesaler og bibliotek ved universiteter og høgskoler i Oslo kan gjenåpnes.
I etterkant av regjeringens pressekonferanse på tirsdag, sa rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen, dette til Khrono.
— Dette er gledelig, og ikke minst viktig for studentene. De har savnet lesesalene veldig. Vi skal sørge for godt smittevern.
Også i Trondheim kunne studenter og universitetsansatte som sulter etter å komme tilbake på campus så smått juble for en oppmyking av tiltakene denne uken.
I formannskapet i Trondheim kommune tirsdag ble det nemlig vedtatt å oppheve de lokale og strenge tiltakene som ble innført i forrige uke, og allerede fra onsdag morgen av kunne studenter og ansatte ved NTNU vende tilbake til lesesaler, grupperom og andre fellesarealer på campus.
I Bergen er lesesaler, bibliotek og andre lokaler ved universitetene og høgskolene fortsatt stengt. Hovedårsaken til dette er at Bergen fremdeles har ekstraordinære smittevernstiltak som følge av at oversikten over mutantsituasjonen ikke er tilstrekkelig god nok.
Bergen befinner seg nå under tiltaksnivå 5C, noe som karakteriseres som «ganske strengt».
På dette nivået er barnehager og grunnskoler tilbake på gult nivå, videregående skoler er tilbake på rødt nivå, mens universitet og høgskoler altså fortsatt må holde stengt.
- Les mer om tiltaksnivåene her.
«Skyter spurv med kanon»
Jana Midelfart Hoff er lege, og i tillegg professor ved VID Vitenskapelige Høgskole. Hun er også politiker og innvalgt for Høyre i Fylkestinget, og har tidligere vært byråd i Bergen for Høyre.
Tirsdag gikk Midelfart Hoff hardt ut i Bergensavisen (BA), og meldte at «vi skyter spurv med kanon». Det var koronatiltakene i Bergen hun siktet til.
Når Khrono snakker med Midelfart Hoff på telefon onsdag, ler hun litt av den krasse vinklingen i BA, men likevel:
— Dette er noe jeg virkelig brenner for. Så da går det greit, sier Midelfart Hoff.
— Hva er det du brenner for?
— Studentene må få komme tilbake på lesesalene. Og det må skje nå, svarer VID-professoren kontant.
— Må legge press på regjeringen
Midelfart Hoff forteller videre at hun som underviser stadig ser eksempler på at de strenge koronatiltakene går utover studentene. Det hun ergrer seg mest over, er det hun kaller «manglende logikk» i smittevernstiltakene.
— Utdanningssektoren har vist at de tar smittevern på alvor. Det stinker sprit og antibac på lesesalene, det er svært god avstand mellom studentene. Dessuten er det jo ikke slik at man ved å åpne en lesesal under strengt smittevern ønsker syndefloden velkommen, sier hun.
Midelfart Hoff understreker at hun er klar over at Bergen nå følger regjeringens smittevernstiltak, og at det nærmest fortløpende, i hvert fall fra uke til uke, gjøres vurderinger rundt hvilket nivå Bergen og omegnskommunene skal ligge på.
Nå mener hun imidlertid at Byrådet i Bergen må legge press på regjeringen for å få dem til å åpne opp lesesalene.
— Det gjorde de i Oslo, og det bør de også gjøre i Bergen. I morgen åpner lesesalene i Oslo. Nå må også bergensstudentene få lov til å komme tilbake til campus. Det er på tide at vi gir dem noe tilbake. De har holdt ut i nesten ett år nå, poengterer Midelfart Hoff.
Forventer åpning fra tirsdag av
Torsdag eller fredag er det ventet ny pressekonferanse både fra regjeringen i Oslo og fra Bergen kommune, der det etter alt å dømme vil komme mer informasjon om hva som er status i Bergen nå, og hvilke tiltak som skal gjelde fra og med tirsdag 23. februar.
— For meg er dette enkelt. Er situasjonen oversiktlig nok til at man kan holde åpent kafeer, biblioteker og vinmonopol, bør den også være oversiktlig nok til at man skal kunne holde åpent lesesalene på utdanningsinstitusjonene.
— Dersom smittetallene holder seg stabile, slik de har gjort i lang tid nå, forventer jeg at studentene kan vende tilbake til lesesalene på mandag. Jeg forventer det, jeg går ut ifra det og jeg håper det, avslutter Midelfart Hoff.
Husa: — Svært krevende
Onsdag hadde Byrådet i Bergen møte med sentrale personer i den høyere utdanningssektoren, både ansatte og studenter, om situasjonen i Bergen.
I en e-post til Khrono skriver Beate Husa blant annet følgende:
— Studiestedene og studentorganisasjonene har kommet med et tydelig ønske om å åpne lesesalene, samt at det bør åpnes for mer fysisk undervisning. Dette er noe vi tar med oss videre i forbindelse med arbeidet med byrådets anbefaling til regjeringen.
Byrådet skal i møte med regjeringen torsdag. På spørsmål om det kan være mulig for byrådet å gjøre unntak for for eksempel lesesaler dersom regjeringen beslutter at Bergen fortsatt skal være i 5C fra og med tirsdag neste uke, svarer helsebyråden følgende:
— Vi har ikke mulighet til å dispensere fra forskriften som gjelder, eller å gjøre den mildere enn det regjeringen har vedtatt i virkeperioden.
— Vi har hatt møte i dag med representanter fra utdanningsinstitusjonene og representanter for studentene. Der ble det fremmet et veldig tydelig budskap om at situasjonen for studentene er svært krevende nå, sier Husa.
Nyeste artikler
Har varslet behov for å kutte opp imot 100 årsverk. Kun åtte får tilbud om sluttpakke
Tilbake til penn og papir?
Hva vil vi med barnevernspedagogutdanningen?
Risikofylt forskning, pandemier og biovåpen
Åpen forskning muliggjør forskningsnær utdanning
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Juss-nestor mener Kjerkols fuskesak må behandles på nytt
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024