Ingrid Moe Albrigtsen melder sitt kandidatur til leder av Norsk studentorganisasjon. Foto: Kristoffer Skarstein

Fusjonsmotstander melder seg på i lederkampen i NSO

Årets tredje kandidat til ledervervet i NSO har meldt seg. Ingrid Moe Albrigtsen er en fusjonsmotstander fra Vestlandet.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ingrid Moe Albrigtsen (27) har ledet Studentparlamentet ved Høgskulen i Sogn og Fjordane (HiSF) i snart tre år. Hun har på vegne av studentene ved institusjonen gått hardt ut mot en eventuell fusjon med høgskolene i Bergen og Stord/Haugesund. Nå har de tre høgskolene nettopp vedtatt at de skal inn i formelle fusjonssamtaler.

Les også: Studentene tror ikke på noen bedre høgskole etter fusjon

Albrigtsen har selv visst siden nyttår at hun ville stille til leder av Norsk studentorganisasjon (NSO), men har holdt kortene tett til brystet - inntil hun på NSOs lederkonferanse i Nydalen idag kunngjorde det for landets mest sentrale studentpolitikere.

— Hvorfor stiller du til leder av NSO?

— Jeg er trygg på meg selv og i lederrollen, og har en veldig god følelse av å stille. Det kribler i magen av tanken på å få lede NSO, sier hun.

NSO er best når vi er samlet og jeg vil se en organisasjon der studentledere rundt om i landet fronter samme linje som NSO sentralt.

Ingrid Moe Albrigtsen

Albrigtsen er den tredje i rekken av lederkandidater. Først ute var Marianne Andenæs fra Universitetet i Oslo og senest igår meldte Bjørn Dinesen fra UiT - Norges Arktiske Universitet, sitt kandidatur.

Totalt sju kandidater har nå meldt seg til de seks vervene i NSOs arbeidsutvalg som skal fylles på landsmøtet i april.

Les også:

Lykkes lokalt

Studentlederen, som satt i landsstyret til NSO ifjor, mener hun har gjort seg mye god politisk erfaring fra arbeidet lokalt ved å klare å gjøre utdanningspolitiske saker til noe studenter flest bryr seg om.

— Det kan være utfordrende å engasjere studenter lokalt, men styret og Studentparlamentet har jobbet med og vedtatt mer politikk i år enn på tre år sammenlagt. Blant annet et dokument om kvalitet i utdanningen, resolusjoner og en plattform om organisering og dimensjonering, sier hun.

Det Albrigtsen virkelig gleder seg til det neste året er stortingsmelding om kvalitet i utdanningen.

— Kvalitet kan være vanskelig å definere, likevel mener jeg det er vi studenter som vet best hva kvalitet er og som skal sette agendaen i kvalitetsmeldingen, sier hun og fortsetter:

— Det skal ikke være noen tvil om at det er studentene som eier den nye stortingsmeldingen.

 

(Studenter og ansatte slo ring om Høgskulen i Sogn Og Fjordane nylig. Foto: Mats Jahn, Studentparlamentet).

Pragmatisk motstander

Lokalt har Ingrid Moe Albrigtsen arbeidet mye med spørsmålet om HiSF skal gå i fusjonsforhandlinger med høgskolene i Bergen og Stord/Haugesund. 87 prosent av studentene ved HiSF var imot.

Les også: Isaksen ser ikkje bort ifrå eitt samla Vestlandsuniversitet

— Er du motstander av fusjon?

— Ikke prinsipielt, nei. At institusjoner finner gevinster i hverandre ved å fusjonere er jo flott. Men for HiSF-studentene er situasjonen en annen. I denne saken kan det bli utfordrende for delegatene på landsmøtet å skille mellom min rolle som lokallagsleder og kandidat til ledervervet i NSO. Det er viktig for meg å få frem at det er to forskjellige roller, og at det er noe jeg er klar på, sier hun.

— Går du like langt som din potensielle forgjenger som å si at utdanninger bør legges ned som følge av fusjonene i sektoren?

— Når institusjoner fusjonerer kan deres gamle identitet falme, og erfaringer i sektoren peker på at enkelte studieprogram får svekket rekruttering før ny identitet er etablert og rekrutteringen stabiliserer seg. Jeg mener derfor de nye institusjonene bør ta en fem års prøveperiode der ingen studier legges ned. Statistikken etter de fem årene vil gi institusjonene nødvendig kunnskap om hvilke studier de bør legge ned, sier hun.

Les også: — Utdanninger bør legges ned etter fusjoner

Albrigtsen mener at departementet går baklengs når de setter igang strukturreform for kvalitet før kvalitet er definert i kvalitetsmeldingen. 

— Jeg tror de begynner å forstå at det ikke er fullt så enkelt å flytte på sektoren, sier hun.

— Men fusjonene ifjor har jo gått rimelig smidig for seg?

— Det er nok begrenset i hvilken grad man har klart å forankre prosessene lengre ned i institusjonene, svarer studentlederen og legger til:

— Jeg er veldig spent på hvordan dette vil påvirke kvaliteten i utdanningene. Dersom man har nok ressurser så kan man få til mye, spesielt på digitalisering og nye læringsformer. 

En samlet Norsk studentorganisasjon

— Hvorfor skal landsmøtedelegatene velge deg?

— Jeg har klare visjoner og ideer om hva NSO er og skal drive med. Jeg er direkte og vanskelig å misforstå når jeg er igang. Jeg vil ha en tydelig stemme på NSOs vegne og er modig og har en evne til å engasjere folk, og få folk til å forstå hvorfor noe er viktig, sier hun.

Albrigtsen mener at selv om mange lokale studentdemokratier er selvgående og ikke trenger støtte fra nasjonalt hold, er det veldig ulik fordeling av ressurser og kunnskap i de ulike demokratiene og at noen trenger mer hjelp enn andre.

NSO er best når vi er samlet og jeg vil se en organisasjon der studentledere rundt om i landet fronter samme linje som NSO sentralt. Jeg vil bruke medlemslagene. Det sitter ressurser på alle institusjoner og driver med sine ting, og vi kunne gjort mye mer som en samlet organisasjon, avslutter hun.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS