Studentene tror ikke på noen bedre høgskole etter fusjon
Studentene ved Høgskulen i Sogn og Fjordane stritter sterkt imot en eventuell fusjon. — Vi vil ikke forbedre oss på noen av punktene departementet krever gjennom denne fusjonen, mener lokal studentleder.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
87 prosent av studentene ved Høgskulen i Sogn og Fjordane (HiSF) er imot fusjon med høgskolene i Bergen og Stord/Haugesund. Kunnskapsdepartementet har lenge presset på HiSFs ledelse for at de skal fusjonere. Departementet mener at de ikke er sterke nok til å stå alene og ikke kommer til å klare å oppfylle de nye kriteriene som vil bli gjeldende i høyere utdanning. Særlig utfordrende vil det bli når den femårige lærerutdanningen skal tre i kraft fra 2017.
Departementet mener blant annet at høgskolene på Vestlandet har for få tilsatte med førstekompetanse, og at det forskes for lite.
Fornøyde studenter stritter imot
Flere undersøkelser viser at HiSF har blant landets mest fornøyde studenter. Og mens et flertall av de tilsatte er på gli og ønsker å si ja til fusjonsforhandlinger, stritter fortsatt studentene hardt imot.
— Vi vil ikke forbedre oss på noen av punktene departementet krever gjennom denne fusjonen, mener leder for Studentparlamentet ved HiSF Ingrid Moe Albrigtsen og fortsetter:
Jeg støtter ikke en fusjon med høgskolene i Bergen og
Stord/
Haugesund.
Magnus Nordrum Brøste
— Den nye institusjonen kommer ikke til å bli særlig annerledes fordi høgskolene som fusjonerer er så like. HiSF vil stå foran akkurat de samme utfordringene etter en fusjon. Spørsmålet blir da om det er verdt det, sier hun til Khrono.
— Men en fusjon med HiB vil gjøre at dere blir selvakkrediterende og slipper godkjenning for å dra igang femårig lærerutdanning. Er ikke lærerutdanningen viktig for studentene ved HiSF?
— Jo, og vi har anerkjent lærerutdanninga som «jokeren» i hele saken. Den er absolutt viktig for oss, vi vet bare ikke om fusjon er den beste løsningen. At problemet med å møte departementet sine krav i ett fagmiljø skal utløse fusjon for en hel institusjon gir ingen opplagt mening for oss, svarer hun.
Les også: Ansatte sier ja, studenter nei
Av omlag 3800 studenter var det 724 studenter som stemte i spørsmålet om fusjon. Samtidig ble studentene spurt om hvor tett de følger fusjonssaken.
— 298 svarte av de følger saken tett, og det er det som er så spennende. Det er godt å vite at studentene faktisk bryr seg så mye om fusjonsspørsmålet, sier Albrigtsen.
— Står studentene i styret med dere i motstanden mot fusjon?
— Vi har god dialog med styremedlemmene, men de er uavhengige og Studentparlamentet bestemmer ikke hva de skal mene. Samtidig er det jo litt rart om de stemmer for fusjonsforhandlinger dersom studentene er så tydelig er imot, svarer studentlederen.
Men studentrepresentantene har stemt imot sine egne tidligere. Senest i styremøtet i desember stemte de ja til et kutt i undervisningen på 2,5 prosent - penger som skal overføres for å styrke forskningen på høgskolen. Studentparlamentet protesterte, ifølge NRK, høylytt i forkant og over vedtaket som tar penger fra undervisning og gir til forskning.
Konkret bekymring
En av studentrepresentantene i høgskolestyret, Trine Ludvigsen Rygg som går på lærerutdanninga, sier til Khrono at hun fortsatt vil se nærmere på rapportene og ikke kan uttale seg om fusjonsutredningen nå. Hennes studentkollega i høgskolestyret, Magnus Nordrum Brøste, har bestemt seg:
— Jeg støtter ikke en fusjon med høgskolene i Bergen og Stord/Haugesund, sier han.
(Foto: Privat)
Brøste frykter at budsjett og styre vil flyttes til eksempelvis Bergen og miste sin lokale forankring i Sogn og Fjordane, og at det vil bli stor avstand til beslutningsmyndigheten på institusjonen. Bergen er 4-5 timer unna HiSF sitt hovedcampus i Sogndal.
NIFU leverte rett før jul en rapport til de tre potensielle fusjonshøgskolene.
— NIFU-rapporten peker eksempelvis på at oppfølgingen av studentene vil lide under en større enhet. I tillegg har vi en velfungerende studentsamskipnad her som vi arbeider godt med. Selv om potten studentforeningene vil ha tilgang til å søke på vil bli betydelig større i en fusjonert samskipnad, vil samtidig konkurransen bli større, sier Brøste.
Grundig forberedt
Leder i Studentparlamentet, Ingrid Moe Albrigtsen, sier at hun har fulgt fusjonsprosessene de siste årene og funnet det viktig å ha studentene med seg og ikke mene noe på egenhånd. Hun forteller at det er arrangert to informasjonsmøter for studentene.
— Det første var i høst, før vi hadde fått utredningen fra NIFU og egentlig ikke visste så mye om denne prosessen. Da ga vi en innføring i hele fusjonsspørsmålet, fra 90-tallet og fram til nå, sier hun.
Deretter fulgte de opp med et mer konkret seminar hvor de gikk igjennom rapporten fra NIFU og utredningen av fusjon med Stord/Haugesund og Bergen. Albrigtsen forteller at det har vært svært viktig at studentene har vært uavhengige og kritiske til alle sider av arbeidet med fusjonen.
— Det har vært veldig viktig for meg å engasjere studentene. Til det andre møtet skulle de oppsøke informasjon og lese rapporten selv, og være kritiske - spesielt til meg siden det var jeg som hadde seminaret på første møte. Jeg mener vi har fått til en så god og objektiv tilnærming som mulig.
Ikke lett å overse studentene
Studentlederen sier at studenter vanligvis er enkelt å flytte på, og enkelt å bestemme over hodet på.
— Det skal ikke være så lett å overse studentene her hos oss, sier hun.
4. februar skal styret ved HiSF ta stilling til om de skal gå i fusjonsforhandlinger, og dagen før skal det være felles styreseminar med alle de tre styrene i den potensielle fusjonen.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!