REKRUTTERING

Lanserer korte studier for å lokke nye lærerstudenter

Universitetet i Stavanger lanserer tre korte studier som skal kunne føre til lærerkompetanse. 

Universitetet i Stavanger lanserer kortere studier som skal øke interessen for lærerutdanning.

Universitetet i Stavanger (UiS) lanserer tre korte studier som hjelpe nysgjerrige studenter på vei til læreryrket. Opp mot fire av ti skoler sliter med å få nok lærere. 

— Søkertallene til lærerutdanningene står ikke i stil med betydningen yrket har for samfunnet. Som et innovativt universitet, med et av de fremste pedagogiske fagmiljøene i landet, ser vi på løsninger som kan gi flere lærere, sier UiS-rektor Klaus Mohn i en pressemelding.

Årsstudium og deltidsutdanning

— Det begynner å bli mange spennende og forskjellige veier inn i lærerutdanningen, og det er en god ting, sier Lars Rune Waage, leder ved Institutt for grunnskolelærerutdanning, idrett og spesialpedagogikk, til Khrono. 

Blant de tre nye studiene finner man et årsstudium i læring og psykologi som senere kan bygges inn i en grunnskolelærerutdanning. På studiet vil studenter få 60 studiepoeng innen læring og psykologi. Det skal gi innsikt i lærerrollen og hva en god skolehverdag består av. 

— Fem år er ganske lenge for en ung student, så vi ønsker å gi en smakebit på utdanningen. Vi håper det kan være en vei inn i lærerutdanningen for flere. Vi vektlegger praksis og det som skjer ute på skolene, sånn at studentene kommer tett på utdanningen og yrket tidlig, sier Waage. 

Tanken er at et årsstudium er mindre forpliktende enn et femårig løp, samtidig som man kan snuse litt på hvordan en lærers hverdag er. 

— Vi håper dette vil tiltrekke seg studenter som ser at dette kan fungere som en byggekloss inn i en bachelorgrad, dersom de finner ut at de ikke ønsker å fortsette med lærerutdanningen, sier Lars Rune Waage. 

Master for erfarne lærere

Årsstudium i læring og psykologi skal gå ved Waages institutt. Det skal også en master på deltid for dem som tok lærerutdanning før det ble et femårig studium, erfaringsbasert master i fagdidaktikk for grunnskolen. 

— En del folk som jobber i skolen har ikke master, men vi vet at de ønsker det. For å få til det kan vi tilby det på noen premisser som fungerer for dem. Vi har fått gode signaler fra rektorer og skoleeiere om at dette tilbudet er noe folk i regionen ønsker seg, sier han. 

Det tredje tilbudet er mulighet for å bli lektor på to år med profesjonsrettet master med integrert praktisk-pedagogisk utdanning (PPU). Søkeren må fra før ha to års erfaring fra skolen og 60 studiepoeng innenfor eget fag. Flere andre universiteter har lignende grader, blant annet Universitetet i Oslo. 

— Dette er et eksperiment, men med suksess så vil vi at dette skal bli en varig ordning. Vi prøver det ut og så ser vi hva slags empiri og data vi klarer å samle inn, sier Lars Rune Waage. 

Powered by Labrador CMS