Iselin Nybø får pepper fordi Stortinget stemte ned forslag om nasjonal konsekvensutredning av Plan S. Nybø mener dette arbeidet må gjøres på internasjonalt nivå. Foto: Siri Øverland Eriksen

Stortinget stemte ned forslag om konsekvensutredning av Plan S

Publisering. Stortinget stemte tirsdag ned et forslag fra fra Ap, SV og Sp om at konsekvensene for Plan S i Norge må utredes. — Vi utreder internasjonalt, beroliger statsråd Iselin Nybø.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag ble langtidsplanen for forskning og høyere utdanning diskutert og vedtatt i Stortinget. 12 forslag fra mindretallet ble nedstemt, deriblant et forslag om Plan S.

Fakta

Tre internasjonale utredninger om Plan S

  1. Én utredning skal skje regi av organisasjonen European University Association (EUA). Den skal ta for seg en rekke spørsmål, blant annet skal den undersøke mulige scenarier dersom «publiser og les»-avtaler blir den dominerende i tidsskriftmarkedet. «Publiser og les» «Publiser og les» innebærer at man både betaler for lesertilgang og for å publisere med åpen tilgang. Utredningen skal på anbud, og flere detaljer vil komme med utlysningen.
  2. Plan S-koalisjonen og Science Europe, som er organisasjonen for europeiske forskningsråd, utreder blant annet behovene for åpne publiseringskanaler på de ulike fagområdene. De skal identifisere hvor det er størst behov for å øke andelen åpne tidsskrifter.
  3. Stiftelsen Wellcome Trust og det britiske forskningsrådet UK Research and Innovation utreder blant annet strategier og forretningsmodeller spesielt for vitenskapelige foreninger som utgir tidsskrifter, slik at de kan tilpasse seg åpen publisering.

Kilde: Kunnskapsdepartementet og Forskerforum

Ap, Sp og SV foreslo en konsekvensutredning av Plan S, som altså er et europeisk inititativ, støttet av 12 land og 13 ulike forskningsråd for åpen tilgang til all offentlig finansiert forskning innen 2020.

De fleste spørsmål om virkninger vil måtte få som svar at «det avhenger av hva som skjer internasjonalt».

Iselin Nybø

Forslaget ble nedstemt, og dermed har de over 1000 forskerne som har skrevet under et opprop for konsekvensutredning av Plan S ikke blitt hørt.

— Tar på seg et stort ansvar

— Forskningsminister Iselin Nybø tar på seg et stort ansvar for konsekvensene Plan S får for norske forskere, når hun velger å la være å konsekvensutrede planen, sier Forskerforbundets leder Guro Elisabeth Lind etter dagens vedtak i Stortinget, i en pressemelding fra forbundet.

Hun legger til: Høringen om åpen tilgang var ingen utredning

— Plan S er omfattende og kompleks og kan få store konsekvenser for norske forskningsmiljøer. Da er det et sjansespill å slutte seg til planen uten først å utrede konsekvensene. Jeg er skuffet over at forskningsministeren ikke ser verdien av en mer kunnskapsbasert forskningspolitikk, sier Lind.

Begrenset nytte av nasjonal konsekvensutredning

Statsråd Iselin Nybø på sin side mener at det er begrenset hvor god en nasjonal utredning av noe som er bestemt av en internasjonal allianse kan bli.

— De fleste spørsmål om virkninger vil måtte få som svar at «det avhenger av hva som skjer internasjonalt», påpeker Nybø til Khrono og legger til:

— Det er flere ting vi trenger bedre kunnskap om. Ettersom akademisk publisering er et internasjonalt fenomen, mener jeg det er mest hensiktsmessig at vi utreder disse spørsmålene sammen internasjonalt.

— Vil utrede internasjonalt

— Konsekvensene av Plan S og «publiser og les»-avtaler skal utredes. Det skal vi gjøre sammen med våre internasjonale partnere, forteller Nybø og forklarer:

— Én utredning skal skje i regi av organisasjonen European University Association (gjennom Unit). Utredningen lyses ut internasjonalt i disse dager.

Hun legger til at Forskningsrådet i tillegg skal utrede en rekke spørsmål sammen med cOAlition S, og at Wellcome Trust utreder spørsmål som særlig berører tidsskriftene til lærde selskaper og vitenskapelige institusjoner.

— De tre utredningene til sammen vil bidra til å gi svar på mange av spørsmålene som har vært reist i debatten om Plan S og vi mener det er mer hensiktsmessig å utrede sammen internasjonalt enn på egenhånd nasjonalt, sier Nybø.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS